• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Ayaklarınıza iyi bakın!

Ayaklarınıza iyi bakın!
Yaz sıcakları geldikçe çorapsız ve açık ayakkabılar kadınlar tarafından daha çok tercih ediliyor.

Yaz sıcakları geldikçe çorapsız ve açık ayakkabılar kadınlar tarafından daha çok tercih ediliyor. Ancak bu durum, estetik kaygıları da beraberinde getiriyor. Halluks valgus, kadınlarda sık görülen bir ayak sorunu. İlk duyulduğunda Romalı bir general ismini anımsatsa da tıp dilinde ayak baş- parmağının rahatsız edici bir deformasyonu olarak biliniyor. Konuyu, Kadıköy Şifa Ataşehir Hastanesi’nden ortopedi ve travmatoloji uzmanı Doç Dr. Ali Erdem Bagatur’a danıştım:

Halluks valgus tam anlamıyla nedir?
Ayak başparmağının kendiliğinden ve kalıcı olarak dış yana doğru yönelmesi, başparmağın tarak kemiğiyle eklem yaptığı bölgede, ayağın iç yanında ağrılı bir kemik çıkıntısının oluşması, tarak kemikleri kısmında ayağın genişlemesiyle kendini belli eden bir ayak hastalığı. Ağrı nedeniyle yürümeyi güçleştirir, ayağın genişlemesi ve kemik çıkıntısı nedeniyle de ayakkabı giymeyi zorlaştırarak yaşamı olumsuz etkiler. Basma bozukluğu sonucunda ayak tabanında ağrılı nasır gelişimi gerçekleşebilir.

Daha çok kimlerde görülür?
Herkeste görülebilir, kadın erkek ayrımı yapmaz. Bazı insanlarda doğuştan sahip oldukları ve ayağın şekliyle ilgili özelliklerden dolayı eğilim var. Ancak dar, sivri burunlu ve topuklu ayak- kabıların halluks valgus’a yol açtığı biliniyor. Bu nedenle, özellikle kentlerde yaşayan, sivri burunlu ve topuklu ayakkabı giyen kadınlarda çok daha sık görülür. 40’lı yaşlardan sonra risk artıyor. Bazen çok daha genç yaşlarda da görülebilir.

Tedavisi nasıl yapılıyor?
Hastalığın ilerlemesini engellemek amacıyla kullanılan birtakım cihazlar var. Ama bunlar hastalığı tedavi etmediği gibi genellikle ilerlemesini de engelleyemiyor. Bu durumda cerrahi müdahale öne çıkıyor. Bu ameliyatlar, epidural anestezi denilen yöntemle yapılıyor, böylece hastaların müdahale sonrasında ağrısı olmuyor. Her iki ayağı birlikte ameliyat etmek de mümkün. Hastalar hastanede yalnızca bir gün kalıyor, ertesi gün ev içinde yürümeye başlıyor. Yaklaşık 20 gün içinde de sokağa çıkabilir hale geliyor.

Ameliyatın tek bir çeşidi mi var?
Çok sayıda ameliyat yöntemi var. Tek bir ameliyat tekniğini her hastaya uygulamak uygun değil. Hangi ameliyatın yapılacağına hastanın yaşı, sosyal durumu, ayağın anatomik özellikleri ve en önemlisi halluks valgusun ne kadar ilerlemiş olduğuna göre karar veriliyor.

Tekrarlama olasılığı var mı?
Hasta için doğru seçilmiş ve uygulanmış bir ameliyatla kesinlikle tekrarlamaz. Hastalar daha rahatlıkla ayakkabı giyer ve yürür.

Dr. Hasan İnsel

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4244 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim