• BIST 9093.58
  • Altın 2324.208
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.9781
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

Ayakta tedavide 2 YTL katkı payı alınacak

Ayakta tedavide 2 YTL katkı payı alınacak
TBMM Genel Kurulu'nda dün görüşülen Sosyal Güvenlik Tasarısı'nın ikinci bölümünde yer alan üç maddesi daha kabul edildi. Ayakta tedavide katkı payı 2 YTL olarak belirlendi.

TBMM Genel Kurulu'nda dün görüşülen Sosyal Güvenlik Tasarısı'nın ikinci bölümünde yer alan üç maddesi daha kabul edildi. Ayakta tedavide katkı payı 2 YTL olarak belirlendi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, tasarıdaki katılım payının çok tartışıldığını belirterek, "İktidarımızın en parlak olduğu alanların başında sağlık geliyor. Sağlıkta vatandaşın memnuniyetini herkes biliyor" dedi.

İş kazaları, meslek hastalıkları, aile hekimliği, koruyucu sağlık hizmetleri, kronik hastalıklar ve hayati öneme haiz durumlarda katılım payı alınmayacağını bildiren Çelik, "Bu 2 YTL'yi almakta amaç bir gelirtemin etmek değil, vatandaşlarımızın sağlık sistemine duyarlılığını artırmaya dönüktür" dedi.

Çelik, Belçika'da ilaç katılım payının yüzde 0-80, Danimarka'da yüzde 0-85, Almanya'da hastanede kalınacak her gün için ilave 10 euro, Avusturya'da hizmetin maliyetinin yüzde 10'u, Finlandiya'da ise 26 euro katılım payı uygulandığını söyledi.

Türkiye'de vatandaşın muayene için 2 YTL ödeyeceğini, sevk zinciri oluşturulduğunda katılım payının 5 katına kadar artırılabileceğini belirten Çelik, bu rakamların başka ülkelerle kıyaslanmayacak kadar düşük oranda olduğunu ifade etti.

Ayakta tedavide katılım payı 2 YTL olacak

Genel Kurul'da bugünkü görüşmelerde, tasarının üç maddesi daha kabul edildi.

Bu maddelere göre, 18 yaşını doldurmayanlar, tıbben başkasına muhtaç olanlar, acil, iş kazası ve meslek hastalığı, bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalıklar, koruyucu sağlık hizmetleri ve analık halleri dışında, sağlık hizmetlerinden yararlanmak için son 1 yıl içinde toplam 90 gün genel sağlık sigortası primi ödeme şartı aranacak.

BAĞ-KUR ile Türkiye'de ikamet eden ve başka bir ülke mevzuatı kapsamında olmayan yabancı ülke vatandaşlarında bu süre 60 gün olacak.

İşten ayrılan sigortalı ve yakınlarının sağlık hizmetlerinden yararlanma süresi 90 gün olacak. Tasarıda bu süre, 10 gün olarak öngörülmüştü.

SSK'lılar, zorunlu sigortalılıkları sona erdiği tarihten itibaren 90 gün süreyle genel sağlık sigortasından yararlanabilecek.

Ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesinde 2 YTL katılım payı alınacak. Katılım payı, ortez, protez, iyileştirme araç ve gereçleri ile ayakta tedavide sağlanan ilaçlarda, gereksiz kullanımı azaltmak amacıyla prime esas kazanç, gelir ve aylıkların tutarı gibi ölçütler dikkate alınarak, yüzde 10 ila yüzde 20 arasında olacak.

Tasarının ikinci bölümü içinde yer alan 45'inci madde üzerinde verilen önergeler görüşüşürken CHP'li milletvekilleri yoklama istedi. Toplantı yeter sayısının bulunmazken, Başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar, çalışma süresinin de dolmak üzere olduğunu belirterek, birleşimi kapattı.

Genek Kurul, bugün saat 13.00'te yeniden toplanacak.

Bu haber toplam 1543 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim