• BIST 9079.97
  • Altın 2323.863
  • Dolar 32.3631
  • Euro 34.9444
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Ayakta teşhis ve tedavi yapılan özel sağlık kuruluşları ile ilgili uygulamalar

Ayakta teşhis ve tedavi yapılan özel  sağlık kuruluşları ile ilgili uygulamalar
Bilindiği üzere, 15/2/2008 tarihli ve 26788 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe konulan Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliğin 39 uncu maddesinin (a) bendi ile “9/3/2000 tarihli ve 23988 sayılı...

Bilindiği üzere, 15/2/2008 tarihli ve 26788 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe konulan Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliğin 39 uncu maddesinin (a) bendi ile “9/3/2000 tarihli ve 23988 sayılı...

T.C.

SAĞLIK BAKANLIĞI

Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Sayı : B.10.0.THG.0.79.00.02-010-07 24156 24/06/2008

Konu: Ayakta teşhis ve tedavi yapılan özel

sağlık kuruluşları ile ilgili uygulamalar

………………………………… VALİLİĞİNE

(İl Sağlık Müdürlüğü)

GENELGE

2008/47

Bilindiği üzere, 15/2/2008 tarihli ve 26788 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe konulan Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliğin 39 uncu maddesinin (a) bendi ile “9/3/2000 tarihli ve 23988 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik” yürürlükten kaldırılmıştır. 15/2/2008 tarihli Yönetmeliğin uygulanması ile ilgili bazı hususlarda tereddütler yaşandığı anlaşılmıştır. Yaşanan tereddütlerin giderilmesi amacıyla, sektör ile gerçekleşen istişareler de dikkate alınarak aşağıdaki hususlara açıklık getirilmesi uygun görülmüştür:

1) Sağlık Çalışanı Ayrılışları: a) 15 Şubat 2008 tarihinden önce sağlık çalışanı ayrılışları: 15 Şubat tarihinde yayımlanan Yönetmeliğe göre 15 Şubat tarihinden üç ay öncesinde sağlık kuruluşundan ayrılışı belgelenen sağlık çalışanının yerine, bu Genelge’nin yayımı tarihinden itibaren üç aylık süre içinde aynı nitelikteki çalışanın başlatılması için yapılan başvurular ilgili müdürlükçe kabul edilerek gereken işlemler yapılır.

b) 15 Şubat 2008 tarihinden sonra sağlık çalışanı ayrılışları: Yürürlükten kaldırılan Yönetmeliğe göre açılan sağlık kuruluşlarından ayrılan sağlık çalışanın yerine aynı nitelikteki elemanın istihdamı bakımından, 15/2/2008 tarihli Yönetmeliğin EK-7/a’nın “genel hükümler ile ilgili kısmı”nın 7. maddesi uygulanır.

Ayrıca, uygunluk belgesine esas uzmanlık dalında asgarî sayıdan fazla olan tabipler ile uygunluk belgesine esas olmayan tabiplerden tam zamanlı olanların sağlık kuruluşundan ayrılması halinde, bu tabiplerin yerine istenilir ise kısmi zamanlı bir tabip istihdam edilebilir.

2) Tabip Harici Sağlık Çalışanı ile Tıbbi Cihaz İlaveleri: a) Bakanlığımızca 2008 yılı Ekim ayında ilan edilecek planlama kapsamına, sadece tabip ve uzman tabiplerin alınması yönünde prensip kararı alınmıştır. Bu çerçevede, diş hekimi ve diğer sağlık çalışanı istihdamında herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır.

b) 2008 yılı Ekim ayında ilan edilecek planlama kapsamına MRI, PET CT, ANGIOGRAFİ, SİNTİGRAFİ, LİNAC, COBALT 60, CYBERKNIFE olarak bilinen cihazlar alınacaktır. Bunların dışında kalan cihazlar, 3153 sayılı Kanun’a uygun olarak sağlık kuruluşundaki mevcut tabiplerce kullanılmak kaydıyla alınabilir.

c) 2008 yılı planlama kapsamında olan cihazlardan sağlık kuruluşunda mevcut olanlar ihtiyaç halinde yenisiyle değiştirilebilir.

3) 15 Şubat Öncesinde Uygunluk Belgesine Uzmanlık Dalı İlavesi ve/veya Yeni Çalışan İlavesi Talepleri: Uygunluk belgesine yeni uzmanlık dalı ilave etmek üzere gerekli belgeleri 14/2/2008 tarihi itibarı ile Müdürlük kaydına giren ve belgeleri tamam olanların bu talepleri kabul edilerek müdürlükçe gereken işlem yapılır.

Ayrıca, uygunluk belgesinde mevcut olan uzmanlık dallarında ilave tabip başvuruları 14/2/2008 tarihi itibarı ile Müdürlük kaydına giren ve belgeleri tamam olanların talepleri kabul edilerek, bu tabip için müdürlükçe çalışma belgesi düzenlenir.

4) Sağlık Kuruluşunun Başka Bir Binaya Taşınması: Yürürlükten kaldırılan Yönetmeliğe göre açılmış sağlık kuruluşları, 15/2/2008 tarihli Yönetmeliğin 38 inci maddesinde bahsedilen Tebliğ yürürlüğe konuluncaya kadar, aynı ilçe sınırları içinde olmak ve tabip sayısı ile tıbbi donanım aynı durumda kalmak kaydıyla, başka binaya taşınabilirler.

Belirtilen kayıt ve haller ile başka binaya taşınanlar, yürürlükten kaldırılan Yönetmeliğin bina şartları ve ilgili diğer hükümlerine uymak zorundadırlar. Tebliğin yürürlüğe girmesinden sonraki taşınmalarda ise, 15 Şubat tarihli Yönetmelik ve Tebliğ hükümlerine uygunluk aranır.

1/2

T.C.

SAĞLIK BAKANLIĞI

Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Sayı : B.10.0.THG.0.79.00.02-010-07

Konu: Ayakta teşhis ve tedavi yapılan özel

sağlık kuruluşları ile ilgili uygulamalar

5) Hasta Hakları İle İlgili Yapılması Gerekenler: Hasta hakları başvurularının alınması, değerlendirilmesi ve hastaların sorunlarının çözüme kavuşturulması amacıyla sağlık kuruluşlarında hasta hakları birimi veya bankosu kurulur. Halkla ilişkiler birimi varsa bu amaçla da kullanılabilir. Birim sorumlusu veya bankoda görevli kişi; sosyal hizmet uzmanı, psikolog, halkla ilişkiler uzmanı, hemşire veya sağlık memuru gibi unvanlarda olabilir. Görevli, hasta ve hasta yakınlarının sorunlarını çözer veya gerektiğinde hastaların başvurularını yazılı alarak mesul müdüre iletir. Mesul müdür, başvuruları değerlendirerek hasta ve yakınına konuyla ilgili 15 iş gününde yazılı olarak bilgi verir. Hasta, hakkının ihlali ile ilgili olarak sağlık müdürlüğüne de başvuru yapabilir. Bu durumda, konuyla ilgili değerlendirme sağlık müdürlüğünce yapılır ve sonuçtan taraflara yazıyla bilgi verilir.

Hasta haklarını gösterir tabelaların, uygulamalar ile ilgili afişlerin bekleme salonuna asılmasından, broşürlerin dağıtılmasından ve hizmet içi eğitimlerin yapılmasından mesul müdür sorumludur. Hasta veya yakınlarının başvurularını, belirlenen usûl ve esaslara göre işleme koymayanlar hakkında il sağlık müdürlüğü tarafından işlem başlatılır.

6) Tabip ve Uzman Tabiplerin Birden Fazla Sağlık Kurum veya Kuruluşunda Çalışması: Mesleğini sadece özel sağlık kurum veya kuruluşunda icra eden tabipler, en fazla bir özel sağlık kurum veya kuruluşunda daha çalışabilirler. Ancak bu şekildeki çalışma, uygunluk belgesinde mevcut olan uzmanlık dalları bakımından geçerlidir.

Birden fazla yerde çalışacak olanlar için Müdürlüğe yazılı dilekçe ekinde 15 Şubat 2008 tarihli Yönetmeliğin EK-1’deki belgelerin verilmesi ile ilk çalıştıkları yerdeki durumuna göre adlarına EK- 4/a ve EK-4/b’de örnekleri gösterilen belgelerin düzenlenmesi gerekir.

7) Cerrahi Müdahale İzni Başvuruları: Uygunluk belgesi olan tıp ve cerrahi uzmanlık dalında hizmet veren dal merkezleri, Yönetmeliğin 38 inci maddesinde bahsedilen Tebliğ yürürlüğe konuluncaya kadar cerrahi müdahale izni için başvurabilirler.

Bu başvuru, yürürlükten kaldırılan Yönetmelik hükümlerine göre sonuçlandırılır. Ancak, yürürlükten kaldırılan Yönetmeliğin cerrahi müdahale izni ile ilgili maddelerinde belirtilen fiziki alt yapının, bu Genelge’nin yayımlandığı tarih itibarıyla mevcut ve yeterli olması gerekir.

Cerrahi müdahale izni için bu Genelge çerçevesinde yapılacak başvurular bakımından ayrıca, cerrahi müdahalelerin mahiyeti ve hukuki gereklilikler dikkate alınarak anestezi ve reanimasyon uzmanı çalıştırılması konusunda Genelge’nin 6 ncı maddesine göre işlem yapılır. Genelge’nin 2/b maddesinde sayılan planlama kapsamındaki cihazların alınmasına da izin verilmez.

Bilgilerini ve gereğini önemle rica ederim.

Uzm. Dr. F. Orhan GÜMRÜKÇÜOĞLU

Bakan a.

Müsteşar

Dağıtım:

81 İl Valiliği

 

Bu haber toplam 3742 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim