• BIST 9079.97
  • Altın 2324.337
  • Dolar 32.3593
  • Euro 34.9423
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Ayaktan Teşhis ve Tedavi Yönetmeliği için bir dava daha açıldı

Ayaktan Teşhis ve Tedavi Yönetmeliği için bir dava daha açıldı
Ayaktan Teşhis ve Tedavi Yönetmeliğinin iptali ve yürütmesinin durdurulması için Avukat Bülent Özer tarafından, 28 müvekkili için dava açıldı. Bu sayının Salı gününe kadar 70-80’e ulaşacağını belirtildi.

Ayaktan Teşhis ve Tedavi Yönetmeliğinin iptali ve yürütmesinin durdurulması için Avukat Bülent Özer tarafından, 28 müvekkili için dava açıldı. Bu sayının Salı gününe kadar 70-80’e ulaşacağını belirtildi.

Açılan davada özellikle üstünde durulan konular;
 

· Yönetmeliğin amacının kamu yararına olduğu iddiasını yapacak olan bakanlığın, bu düzenlemeyi kamu yararını gözetmeden, binlerce muayenehane, poliklinik, dal merkezi, tıp merkezi ve bu işletmelerde çalışan hekim ve personeli zor durumda bırakacak hatta cezalandırmaya, kapatmaya yönelik bir düzenleme olduğundan, kamu yararı gözetilmeden çıkarılmış olduğundan iptal edilmesi gerektiği,

· Hekimlerin kendi muayenehanelerinde“…bir tabip tarafından mesleğini serbest olarak icra etmek üzere açılan, cerrahi ve girişimsel tıbbi işlemlerin yapılmadığı işyeri…” olarak tanımlanmasının; 1219 Sayılı Tababat ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun’ un; 3.Maddesine açıkça aykırılığı,

· Tıp merkezinin tanımlandığı 6 ıncı madde hükmü ile birlikte düşünüldüğünde, kuruluş için hekimler dışında ayrıca bir de diş tabibinin ortak sıfatıyla varlığının şart koşulması , Yönetmeliğin ortaya koyduğu amaçlarla da uyuşmayan ve maksadı aşan bir mahiyet arzetmektedir.

· Yönetmelik 9 uncu maddesi ile “Sağlık kurum ve kuruluşlarının planlanması” usul ve esaslarını düzenlemiştir. Bu konuda ilk olarak belirtmek gerekir ki; Yönetmeliğin konusunu oluşturan sağlık işletmeleri aynı zamanda ülkede cari olan ekonomik düzen içerisinde yeralan ekonomik birer hizmet birimleri olarak yerlerini almışlardır. T. C. Anayasası 6. Madesi ile “…sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmayı…” devletin temel görevlerinden biri olarak sayıp, 48 inci maddesi ile de herkesin, dilediği alanda çalışma ve sözleşme hürriyetlerine sahip olduğunu özel teşebbüsler kurmanın serbest olduğunu ve devletin, özel teşebbüslerin millî ekonominin gereklerine ve sosyal amaçlara uygun yürümesini, güvenlik ve kararlılık içinde çalışmasını sağlıyacak tedbirleri alacağını düzenleme altına aldıktan sonra, Ekonomik Hükümler başlıklı 2 inci Bölümünde de planlamanın esaslarını 166 ıncı maddesinde hüküm altına almıştır.

· Yönetmelikte geçen özel sağlık alanı, fiili olarak planlanmamış olduğundan dolayı , uygulanması ve istenmesi imkansızdır.

· Yönetmeliğin 23 üncü maddesi ile tıp merkezinde cerrahi müdahale ve gözlem hizmetlerinin uygulama usul ve esasları belirlenmiştir. Yönetmelikte bahsi geçen komplikasyon önceden belirlenemeyen tıbbi bir durum olduğundan, ibarenin hukuki bir metin olan Yönetmelik içeriğinde bu şekilde yeralması uygun olmamıştır.

· Yönetmeliğin 30 uncu maddesi düzenlemesi ile sağlık kuruluşlarının faaliyetleri esnasında kullanacakları isim ve ünvanlar ile ilgili ayrıntılara yer verilmiştir. Davalı Bakanlık sağlık kuruluşlarının hangi isimleri kullanacağı, belirlenen isimlerin de haksız rekabete neden olup olmadığını gözetmekle yükümlü değildir, bu konuda yasalarca kendisine bir görev de tevdi edilmemiştir.

· Dava konusu Yönetmeliğin Geçici 2 inci maddesinin 2, 4, 5 ve 6 ıncı fıkaraları kazanılmış hakları koruyacak nitelikte düzenlemeler içermemektedirler.

· Çok önemli açıkça kazanılmış hakları ihlal eden bir madde ; 15.02.2008 tarihli Yönetmeliğin 5.maddesidir; Yönetmeliğin 39 uncu maddesi ile yürürlükten kaldırılan aynı adlı yönetmelikte tanımı yapılmış bulunan ÖZEL DAL MERKEZLERİ ,15.02.2008 TARİHLİ YENİ YÖNETMELİKTE TANIMLANMAMIŞTIR.

Ancak 15.02.2008 tarihli yönetmelik , Özel Dal Merkezi ve merkez tanımını yapmadığından dolayı , şu an faaliyette bulunan BİN’E YAKIN DAL MERKEZİ KİMLİKSİZ KALMIŞTIR.

· Yine telefisi mümkün olamayacak maddi ve manevi kayba yol açacak bir husus;

(R.G15.02.2008 -26788) Açılmış sağlık kuruluşlarının durumu GEÇİCİ MADDE 2 –

(4) Ancak, 39 uncu maddenin birinci fıkrasının (a) bendi ile yürürlükten kaldırılan Yönetmeliğe göre açılmış sağlık kuruluşlarına tıbbi hizmet birimi, teknoloji yoğunluklu tıbbi cihaz ve sağlık çalışanı ilavesi yapılmak istenilmesi halinde, bu Yönetmelik hükümleri uygulanır. Buna göre tıp merkezi ve/veya dal tıp merkezleri, 9 uncu madde gereği yapılacak planlama hükümlerine uymak zorundadır.

 

Bu haber toplam 6429 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim