• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Ayda 213 lira ödememek için bugün son gün

Ayda 213 lira ödememek için bugün son gün
Ücretsiz sağlık sisteminden yararlanmak için bugün başvurmayanlar, kazançlarının en üst dilimden olduğu varsayılarak aylık 213 lira prim ödemekle yükümlü olacak.

Vatandaşların yapılacak test için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile il ve ilçelerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına gidilmesi gerekiyor.

Geliri çok düşük olanların ücretsiz sağlık hizmeti alması için yaptırılacak gelir testinde bugün son gün. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) hazırladığı ve vatandaşların prim ödemeden sağlık güvencesine kavuşacağı sistemden yararlanmak için vatandaşların 29 Şubat 2012 akşamına kadar SGK il müdürlüklerine müracaat etmesi gerekiyor.

SGK’nın hazırladığı gelir testini geçenler, prim ödemeksizin sağlık güvencesinden faydalanacak. Geliri, asgari ücretin üçte birinden az olanlar hiç prim ödemeden sağlık güvencesine kavuşurken, kazancı asgari ücret kadar olanlar 35 lira, üst sınırda kazancı olanlar da 213 lira aylık prim ödemekle yükümlü olacak. Gelir testi yaptırmayanların kazancının üst dilimde olduğu varsayılarak en yüksek primi ödemeleri gerekecek.

Yılbaşında yürürlüğe giren zorunlu sağlık sigortası uygulamasında şimdiye kadar yaklaşık 3 milyon kişinin testi tamamlandı. Bu kişilerden 2.1 milyon kişinin geliri asgari ücretin üçte birinden düşük olduğu için bu kişilerin primini devlet ödeyecek. 750 bin kişi ayda 35 lira ödeyerek sağlık hizmeti alacak. Teste giren 90 bin kişi 106 lira, 20 bin kişi de 213 lira prim ödeyerek sağlık hizmeti alacak. Gelir testine iki grup giriyor. Birinci grubu hiçbir sosyal güvencesi olmayan 1.7 milyon kişi oluşturuyor. İkinci grupta ise yeşil kartlı olup da vize süresi dolanlar bulunuyor. Hiçbir sosyal güvencesi olmayan 1.7 milyon kişi, mutlaka gelir testine girmek zorunda. Yeşil kartlılar ise vize durumlarına göre gelir testine girecek. Gelir testinde asgari ücretin üçte birinden az kazandığı ortaya çıkanlar, prim ödemeden sağlık hizmeti alacak. Geliri yüksek yeşil kartlılar ise bundan böyle prim ödeyerek hizmet alabilecek. Daha önce sosyal güvencesi olmayanlar ile vize süresi dolan yeşil kartlılar eğer gelir testine başvurmazlar ise 213 TL sağlık primi ödemek zorunda kalacaklar. Öte yandan sosyal güvencesi bulunan ya da öğrenci olan bazı kişilere de bu mektupların gittiği öğrenildi. Bu kişilerden öğrenci olanlar durumlarını bildiren öğrenci belgelerini kuruma göndererek sağlık aktivasyonlarını yaptırabilecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2708 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim