• BIST 9121.68
  • Altın 2324.222
  • Dolar 32.3597
  • Euro 34.9217
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Aynı anda by-pass ve böbrek nakli ameliyatı yapıldı

Aynı anda by-pass ve böbrek nakli ameliyatı yapıldı
Antalya'da, böbrek nakli için gittiği hastanede kalbe giden 3 damarının tıkalı olduğu tespit edilen 51 yaşındaki Şahin Aydoğan'a, aynı anda hem by-pass hem de böbrek nakli gerçekleştirildi

Antalya'da böbrek nakli için gittiği hastanede kalbe giden 3 damarının tıkalı olduğu tespit edilen 51 yaşındaki Şahin Aydoğan'a, aynı anda hem by-pass hem de böbrek nakli ameliyatı yapıldı.

Gaziantep'de tekstil işiyle uğraşan 51 yaşındaki Şahin Aydoğan'a 20 yıl önce sol gözünün görmemesi nedeniyle yurt dışından gelen kornea nakledildi. Nakille sol gözü yeniden görmeye başlayan Aydoğan, sağlıklı bir hayat sürerken 13 yıl önce şeker hastalığına yakalandı. Aydoğan'ın şekere bağlı olarak 2 yıl önce böbrekleri işlevini görmez hale geldi. İlaç tedavisi gören Aydoğan'a doktorlar nakil olması gerektiğini bildirdi.

Nakil için Aydoğan'ın eşi Emine Aydoğan (45) gönüllü oldu. Nakil için önce yurt dışına giden Aydoğan, ardından Türkiye'de organ nakillerinin daha başarılı yapıldığını duyunca Antalya Medical Park Hastanesine başvurdu.

- Kalba giden damarlarının da tıkalı olduğu ortaya çıktı

Hastanede yapılan tetkiklerde, Aydoğan'ın kalbe giden 3 damarının tıkalı olduğu tespit edildi. Doktorlar, Aydoğan'a aynı anda hem by-pass ameliyatı hem de böbrek nakli yapılmasına karar verdi. Yaklaşık 5 saat süren operasyonla Aydoğan, önce by-pass ameliyatı yapıldı, ardından eşinden alınan böbrek başarıyla nakledildi. Naklin ardından Aydoğan, sağlığına kavuştu.

Aydoğan, gazetecilere yaptığı açıklamada yaşadığı sıkıntıların geride kaldığına inandığını söyledi. Aydoğan, "Üzerimden bir tır geçmiş gibi hissediyorum. Sağlığıma kavuştuğum için çok mutluyum" dedi.

Ameliyatı gerçekleştiren hastanenin organ nakli merkezi başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş, bu yöntemi kendilerinin geliştirdiğini, bu şekilde 35 kişiyi ameliyat ettiklerini söyledi.

Böbrek rahatsızı olan kişilerin sıklıkla kalp hastası da olduğuna dikkati çeken Demirbaş, şöyle konuştu:

"Kalp ve böbrek naklinin aynı anda yapılabilirliğinden yola çıkarak by-pass ile böbrek naklini aynı anda yapmaya karar verdik. Bu şekilde bugüne kadar 35 ameliyat yaptık. Ameliyatlar sonucunda 2 kişi hayatını kaybetti. Bir diyaliz hastasının by-pass ameliyatı olduktan sonra ölüm oranı yüzde 35 ancak bizim aynı anda ameliyatlar sonrasında ölüm oranı yüzde 4,5. Bu sayede birçok hasta hayata yeniden bağlandı."

- Kalbi 25 dakika durduruldu

Hastanenin kalp-damar cerrahisi bölümünden Prof. Dr. Hüseyin Okutan, ameliyatta Aydoğan'ın kalbini vücut ısısını düşürmeden 25 dakika durdurduklarını söyledi.

İki ameliyatın yaklaşık 5 saat sürdüğünü ifade eden Okutan, hastanın bacağından cildi açmadan endoskopik yöntemle damarı çıkartarak kalbe naklettiklerini anlattı. Okutan, bu yöntemle hastaların daha az enfeksiyon riskiyle sağlığına kavuştuğunu kaydetti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2646 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim