• BIST 8718.11
  • Altın 2245.417
  • Dolar 32.3316
  • Euro 35.165
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 3 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 7 °C

B12 vitamini neden bu kadar önemli?

B12 vitamini neden bu kadar önemli?
Depresyon, anksiyete, sinirlilik, halüsinasyon görme, uyku bozuklukları, unutkanlık, hafıza kaybı gibi şikayetleriniz varsa kötü düşünmeden önce B12 düzeyinizi ölçtürün.

B12 eksiliğinin kanıtlanması çok kolaydır. Her yerde yapılabilen kan testinde B12'nin 200 pg/ml'den az olması tedavi gerektirir. Emilim bozukluğu olmayan ve hafif eksiklik durumlarında ağız yoluyla tablet ve şurup kullanılır. Günde 1 tablet ya da 1 ölçek şurup şeklinde vermek yeterlidir. Emilim bozukluğu olasılığı yüksek olan ve ileri derecede eksiklik olanlara enjeksiyon yoluyla kabadan kas içine verilebilir. Dozlar ve kullanma süresi hastanın durumuna göre düzenlenmeli ve uygun aralıklarda kontroller ile durum izlenmelidir.

SAĞLIĞIN REGÜLATÖRÜ B 12 VİTAMİNİ

Dr. Necdet Yetim, B12'nin yaşamsal öneme sahip vitaminlerin başında geldiğini, eksikliğinin pek çok hastalıkta görülen şikayetlere yol açtığını söyledi. Dr. Yetim, "Depresyon, anksiyete, sinirlilik, halüsinasyon görme, uyku bozuklukları, unutkanlık, hafıza kaybı gibi şikayetleriniz varsa kötü düşünmeden önce B12 düzeyinizi ölçtürün. Eksikse yerine koyun. B12 sağlığımızın regülatörüdür" dedi.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Necdet Yetim, B12 eksikliğinin tehdit ettiği risk gruplarına uyarılarda bulundu. Dr. Yetim, özensiz ve bilinçsiz diyet yapanlarda, vejeteryanlarda, hayvansal gıdaları az tüketen, çeşitli mide ve bağırsak hastalığı, kanser diyabet gibi kronik hastalıkları olanlarda, alkol bağımlılarında, yoğun stres altında olanlarda, 50 yaşın üstündekilerde B12 eksikliği görüldüğünü söyledi. B12'nin, vücudumuzda hem yapıcı hem de fonksiyon düzenleyici olarak rol oynadığını hatırlatan Uzm. Dr. Yetim, bu vitaminin sağlık için önemini "Bedeninde B12 vitamini olmayan bir kişinin yaşama olasılığı yoktur" cümlesiyle ifade etti. B12 vitamininin vücutta sentez edilemediğini, mutlaka dışarıdan alınması gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Yetim, şöyle konuştu:

"Besinlerle alınan B12 vitamini mideye gelir. Mideden salgılanan bir enzim, besinlerdeki B12'yi açığa çıkarır ve ince barsaklardan emilecek hale getirir. Emildikten sonra kana geçer ve kan ile tüm bedene yayılır, kullanılacağı yerlerde tutulur, fazlası da karaciğerde depo edilir. Yeterli alınamadığı ve kandaki düzeyi azaldığı zamanlarda karaciğerdeki depodan kana verilerek denge sağlanır. Ortalama 1 yıl kadar besinlerle hiç B12 alınamazsa bile bu depo gereksinimi karşılayabilir. Bu nedenle belli bir süre B12 alınamazsa hemen eksiklik belirtileri ortaya çıkmaz. Çeşitli nedenlerle, uzun süre B12 alınamaması ya da az miktarda alınması vitamin eksikliğine neden olur. Ancak günümüzde B12 eksikliği, besinlerle alınamamasından çok, alındıktan sonra yeterli emilememesi sonucu meydana gelmektedir. Kandan direkt olarak B12 ölçümü yapılıp, eksik olup olmadığı kısa bir sürede anlaşılabilir."

B12 VİTAMİNİN ÖNEMİ

Uzm. Dr. Yetim, B12 vitamininin deri, saç, tırnak dokularında ve özellikle kırmızı kan hücrelerinin yapımında etkili olduğunu kaydetti. Eksikliğinin bir çeşit anemiye, yanı sıra nörolojik bozukluklara yol açtığını belirten Uzm. Dr. Yetim, "Anemiye bağlı halsizlik, çabuk yorulma, dilin şişmesi, konuşma, tat alma bozuklukları, depresyon, anksiyete, sinirlilik, halüsinasyon görme, uyku bozuklukları, unutkanlık, hafıza kaybı, zeka düzeyinde azalmalar, görme bozuklukları, saçlarda, deri ve tırnaklarda çabuk yıpranma, eksikliğin belirtileri. Bu ş

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 10833 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim