• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 16 °C

Baba adayları gebeliğe hazırlanıyor

Baba adayları gebeliğe hazırlanıyor
UZMANLARA göre baba adayları da sağlıklı beslenmeli. Gebelik sürecinden en az 3 ay önce gıda seçimi yapmalı.. Diyetisyen Kanar,..

Diyetisyen Kanar, planlı gebelik sürecinden en az üç ay önce baba adaylarının da sağlıklı beslenme programına alınması gerektiğini belirterek, “Babalar, bebeğin sağlığı başta olmak üzere tüm özelliklerinde en az anne kadar etkili” dedi.

Diyetisyen Elvan Odabaşı Kanar, Ankara’daki beslenme ve diyet danışma merkezinde kurduğu ‘Anneden Bebeğe’ departmanında yürüttüğü çalışmalarla baba adaylarının gebeliğe hazırlıyor. Kanar, kendi genlerinden parçalar aktararak meydana getirecekleri bebekler üzerinde baba adaylarının da en az anneler kadar etkili olduklarını vurguluyor. Kanar, bebeğin bütün yaşamını etkileyecek olan ve sağlık durumunu doğrudan doğruya belirleyen bu önemli bir gerçeği, baba adaylarının gebeliğe hazırlanma yöntemlerini aktardı.

Nasıl hazırlanıyorlar?
Dünyaya bir bebek getirme isteği kadın ve erkeği heyecanlandıran, hayatlarının akışına yeni bir şekil veren masum bir dilektir. Planlı gebelik sonucu bebek sahibi olmak isteyen çiftlerde anne adayı tahliller yaptırır, vitamin ve mineral desteklerine başlar. Uykusuna ve kilosuna dikkat eder. Yalnız, burada atlanan ciddi bir gerçek vardır: Anne vücudunu gebeliğe hazırlarken, baba adayı kendi genlerinden parçalar aktararak meydana getireceği bebek için vücudunda hazırlıklara başlamaz! Bir bebeğin sağlığının temelleri daha anne karnına düşmeden atılır. Yumurtanın döllenmesi esnasında babadan gelen gen parçaları ile annenin gen parçaları birbirine sarılır ve ortaya yeni bir gen sarmalı çıkar. Kaliteli yaşam tarzı Baba, bebeğin sağlığı da dahil olmak üzere tüm özelliklerinde en az anne kadar etkilidir. Gebelik öncesinde ideal ağırlığında olmayan; serum, vitamin ve mineral değerleri yetersiz; kaliteli bir yaşam tarzına sahip olmayan baba adayının sperm kalitesi de bu durumdan etkilenir. Sperm kalitesi, spermlerin sayısının yeterliliği, yapılarının normalliği ve hareketliliğinin iyi olması ile ölçülür. Erkeğin yaşam tarzı ve beslenme düzeni sperm kalitesini doğrudan etkiler. Bu nedenle, baba olmaya hazırlanan er ke ğin en az 3 ay önceden yaşam tarzında yapacağı değişiklikler an ne adayının yumurtası ile birleşecek spermin kaliteli olmasını sağlar.

Bilinçsiz ilaç kullanımına dikkat
Sağlıklı bir bebeğe sahip olabilmek için gebelik süreci başlama dan en az 3 ay ön ce, an ne ve babaların kan tahlilleri yapılmalı, eksikliği tespit edilen vitaminler ve mineraller takviye edilmeli ve eksik olan aşıları tamamlanmalıdır. Bunun yanı sıra, anne vücudunu gebeliğe hazırlamak ve depolarını doldurmak, baba da daha kaliteli spermler üretebilmek, hastalıklardan arın mak ve sağ lık lı bir be de ne sahip olabilmek için yeterli ve dengeli bir diyet programına girmelidir. Sigara, alkol ve bilinçsiz ilaç kullanımı hem an ne hem de baba tarafından bırakılmalıdır. Baba adayları sperm kalitesini artırıcı besinler ile desteklenmelidir.

Genel olarak çocuk sahibi olmaya karar vermiş olan babaların dikkat etmeleri gereken noktalar
** Gebe kalınmadan en az 3 ay evvel ideal ağırlığa ulaşılmalıdır.
** Baba olmayı düşünen erkek muhakkak alkol ve sigara alışkanlıklarını bırakmalı, bırakamıyorsa en aza indirmelidir.
** Kan yağları yüksek seyreden baba adayları, uygun bir diyet programına girerek ve balık tüketimini artırarak damar tıkanıklığı oluşması engellenmelidir.
** Kan tetkiki sonucunda serum çinko seviyeleri tespit edilip yetersizlik durumunda takviye yapılmalıdır. Ayrıca çinkodan zengin olan kırmızı et, balık yumurta, süt, peynir gibi hayvansal ürünler ile tam buğday ekmeği ve mayalı ekmek tüketimine özen gösterilmelidir.
** Günlük yağ alımları dengelenecek şekilde (5 adet badem ile 5 adet fındık gibi) yağlı tohumlar tüketilerek E vitamini açısından destek yapılabilir.
** Antioksidan bir vitamin olan C vitamini bağışıklık sistemini kuvvetlendireceği için özellikle meyve ve sebze tüketimi artırılmalıdır.
** Meyve ve sebzelerin üzerinde kalan böcek ilacı kalıntıları sperm kalitesini olumsuz etkilemektedir. Buna karşı korunmak için meyve ve sebzeleri seçerken zedeli olmamalarına dikkat edilmeli, iyice yıkanmadan tüketilmemelidir.

CiDDi BiR DÖNEM
Erkeklerin hayatlarında bir dönüm noktası olan babalık, tıpkı annelik gibi ciddiyetle hazırlanılması gereken bir dönemdir. Baba adaylarının sağlıklı, ideal beden ağırlığında, yüksek kan şekeri ya da yüksek kolesterol gibi sağlık problemlerinden arınmış, sigara ve alkol tüketmeden, spor ve diyet programı ile desteklenmiş bir gebeliğe hazırlık programından sonra gebelik dönemine adım atmaları, doğacak bebeğin sağlığı için son derece önemlidir.

AZ VE SIK BESLENİN
Gebe kalındıktan sonra öğünlerin düzenli olması, az az ve sık beslenilmesi, meyve ve sebze tüketimine özen gösterilmesi için de evde babanın desteğinin alınması oldukça önemlidir. Ayrıca bebeğin, dünyaya geldikten sonra özellikle beslenme konusunda tam tamına annenin ve babanın aynası olduğu da bir gerçektir. Bu sürece girmeye karar vermiş çiftlerin bir uzman tarafından beslenme programına girmelerinin diğer bir amacı da aslında senelerden beri ebeveynlerde süregelmiş olan yanlış beslenme davranışlarını düzeltmektir. Baba adayı hem gebelik esnasında anneye destek olmak hem de doğacak bebeğe doğru bir model oluşturabilmek için konusunda uzman bir kişiden beslenme davranışı tedavisi almalıdır.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3459 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim