• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 14 °C

Bacak kasıyla horlama ameliyatı

Bacak kasıyla horlama ameliyatı
Hafif ve orta dereceli horlama ve apne sorununun cerrahisinde bacak kasları kılıfı kullanılmaya başlandı. Tıp dilinde fasya lata denilen dış yan uyluk kaslarının üzerindeki kılıftan alınan şeritle, horlama ve uyku apnesine yol açan dil kökü asılıyor.

Hormala ve apneye yol açan sorunlardan biri de dil kökündeki sarkmalar. Sarkarak uykuda solunum yolunu tıkayan dil kökünü çekme ameliyatlarına bir yenisi eklendi. Dünyada birkaç merkezde yapılan bizde ise ilk kez denenen yöntemde, fasyalata denilen, dizin üstündeki kasları saran kılıftan alınan 0,5 sanimetre eni, 20 sanimetre boyundaki doku parçası kullanılmaya başlandı. 

Medipol Mega Üniversite Hastanesi kulak burun boğaz hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Murat Karaman, 1’inci Soluksuz Senfoni Horlama ve Obstrüktif Uyku Apnesi Kongresi’nde de sunduğu ameliyatı ilk kez 35 yaşındaki Fatih Karayılan’a uyguladı. Hastanın çene altından girerek dil köküne ulaştı. Kökü, içinden bir ip gibi geçirdiği kas kılıfıyla çene ucuna doğru çekerek astı.

YENİDEN HAVAYOLU İNŞA EDİLDİ

Dil köküne yönelik rutin yapılan ameliyatlarda kullanılan tel veya iple asma tekniklerinin ağrı, kesme, kopma gibi bazı sorunlara yol açması nedeniyle başka seçeneklerin gündeme geldiğini belirten Doç. Dr. Karaman, “Tıp dilinde fasyalata dediğimiz bu yapı çok sağlam ve kuvvetli. Dilde içinden geçtiği yerde sert bir bağ dokusu oluşturuyor. Oluşturduğu bağ dokusu dilin öne doğru gelmesini sağlıyor” dedi. Toplam 2 saat süren aynı ameliyatta dil köküne müdahaleden önce, hastanın bademciği de alındı ve yana doğru dikildi. Küçük dili kısaltıldı. Yumuşak damaktan parça alınıp, asıldı. Böylece hava yolu tamamen açıldı. Karayılan deliksiz ve dinlenebildiği uykularına kavuştu.

SOLUKSUZ SENFONİ: HORLAMA

Uykuda apne ve horlama sorunu için “soluksuz senfoni” benzetmesi yapan Doç Dr. Karaman, “Horlama ve apne tansiyon yüksekliği, kalp yetmezliği ve krizi, uykuda ani  ölüm gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Ama sadece ciddi bir sağlık sorunu değil aynı zamanda sosyal ve hukuki boyutu da var. Bundan en fazla eşler etkileniyor. Gece boyunca uykunun bölünmesi nedeniyle gündüz uyuklamaları olabiliyor. Örneğin direksiyon başında uyuklamalar trafik veya iş kazalarına yol açabiliyor” dedi.

Doç. Dr. Karaman ameliyata yapılan uyku testiyle karar verildiğini belirterek, yöntemin hafif ve orta dereceli apneler için uygun olduğunu söyledi.

AZ AĞRI YAŞADIM 

Fatih Karayılan (hasta): Gündüzleri halsizlik, uykusuzluk, sık yeyip içme isteğim vardı. Bazen agresif (saldırgan) oluyordum. Eşim çok horladığımı ve solunumumun gece birkaç kez durduğunu söylüyordu. Önce uyku testi uygulandı. Ameliyata uygun olduğum söylenince tereddüt etmeden kabul ettim. Ameliyattan sonraki ilk hafta hafif ağrılar çektim. Ameliyattan sonra bir süre yediklerime dikkat ettim. Tam 12 kilo verdim. Doktorum zaten kilo vermemi öneriyordu. Şu ana kadar herşey çok iyi gidiyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2207 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim