• BIST 9055.34
  • Altın 2295.671
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.1342
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

Bahar alerjisine dikkat!

Bahar alerjisine dikkat!
Kış mevsiminin bitip, baharın başladığı mart ve haziran aylarında alerji hastalıkları artış gösteriyor. Mevsim değişikliğiyle birlikte, insanların beslenme alışkanlıkları ve hayat düzenlerinin değişmesi bağışıklık sistemini,..

Mevsim değişikliğiyle birlikte, insanların beslenme alışkanlıkları ve hayat düzenlerinin değişmesi bağışıklık sistemini de etkiliyor.

Dicle Üniversitesi Hastaneleri Göğüs TBC Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, genellikle ısınan havanın etkisiyle bazı parazit ve bakterilerin ortamda çoğalmasının alerjilerin gelişmesinde etkili olduğunu belirtti. Şenyiğit, baharla birlikte ağaçların çiçek açtığını, polen döneminin yoğun olarak yaşandığını kaydetti.

Bu mevsimde özellikle polene ve yeşilliğe karşı alerjisi olanların çok dikkat etmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Şenyiğit, üst üste birkaç defa hapşırılması, nefes darlığında artış olması, harıltı ve hışıltılı solunum olması durumunda bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurulmasını önerdi. Bir polenin 400 kilometre yol kat edebildiğine dikkat çeken Şenyiğit, sözlerini şöyle sürdürdü: "Mesela Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki bir polen Ankara'ya kadar etkisini gösterebilir. Bahar alerjisi bir ay bazen 2–3 ay üst üste katerize olan bir durumdur. Bu tür kişilerde hem hapşırma hem de burun tıkanıklığı olduğu için ağızdan nefes alıp verdiğinde akciğerde kuruluk meydana gelmektedir. Bu da gece uyku kalitesini bozar. Sık sık uyanma ve su ihtiyacı hissedilir. Bazen de akciğer enfeksiyonu geçirilir. Bu tür durumu olanların doktor gözetiminde bir takım burun ve nefes açıcı kullanmaları gerekir. Öksürük atağı geçirenler de dikkatli olmalıdır."

EV TOZLARI DA ALERJİ YAPAR
Polenin dışında bu dönemde ev tozları akarların daha fazla görüldüğünü, alerji, astım şikayeti olanların aynı zamanda tozdan dumandan etkilendiklerini ifade eden Prof. Dr. Şenyiğit, ev temizliği yapıldığında dikkatli olmak gerektiğini söyledi. Şenyiğit, "Bronşit ve astım hastalarını etkileyen önemli etmenlerden biri de çöl fırtınasına bağlı olarak gelişen hava kirliliğidir. Güneydoğu'da 2-3 gün hayatı felç eden kum ve toz gibi değişik partiküllerle karşılaşıldı. Alerji yapan maddeler ihtiva eden kum fırtınası, astımlı ve bronşiti olan hastaları ciddi bir şekilde etkiliyor. Gerekirse evden çıkmamak, kapı ve pencereleri açmamak lazım. Dışarı çıktıklarında da mutlaka maske kullansınlar." dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3782 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim