• BIST 9008.92
  • Altın 2281.932
  • Dolar 32.3179
  • Euro 35.0593
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 20 °C

Bahar hastalıkla gelmesin!

Bahar hastalıkla gelmesin!
Takvimlere göre kışı geride bıraktık. Cemreler düştü. Ancak hava bazı günler kışı aratmıyor. Bir ılınıyor, bir soğuyor. Eskilerin deyimiyle tam hastalık havası.

Dahiliye uzmanı Prof. Dr. Birsel Kavaklı’nın verdiği bilgiye göre, mevsim geçiş dönemlerinde sürekli değişen hava şartları, insan sağlığı ve günlük hayat temposunu etkiliyor. Bahar aylarında havadaki pozitif ve negatif yüklü iyonların artması da insan biyoritminde olumlu ya da olumsuz etkilere neden oluyor. Pozitif iyonlar insanı daha zinde hissettiriyor. Negatif iyonların artmasıysa insanın kendini daha halsiz hissetmesinde ve yorgunluk belirtilerinin ortaya çıkmasında etkili oluyor.

Bu dönemde vücudun daha aktif olmasını sağlayacak hormonlar salgılanıyor. Ancak vitamin eksikliği ve beslenme bozukluğu sorunu bulunanlar bu değişimlere uyum gösteremiyor ve yorgunluk hissediyor. Bazen de bu tabloya, isteksizlik, eklem ağrıları, uyku isteği, yorgunluk gibi şikâyetler ekleniyor. Bazı uzmanlar bu duruma “bahar yorgunluğu” diyor.

Baharı herkes yorgun karşılamıyor. Kimimiz daha neşeli ve enerjik hissediyoruz. Bunu da hormonlara borçluyuz. Bazı hormonlar karanlık ortamlarda daha fazla salgılanırken, bazıları insan metabolizması gereği güneş ışığı gördüğünde daha fazla salgılanır, mutlu hissettirir.

YORGUNLUĞA KARŞI ÖNLEMLER

Yorgunlukla baş etmek istiyorsanız öncelikle enerjinizi doğru kullanmayı öğrenin. Çalışma ve dinlenme periyotlarınızı doğru ayarlayın. Kısa ve sık dinlenme aralıkları vererek yorgunluğun ortaya çıkmasını önleyebilirsiniz. Çalışırken vücut mekaniklerini doğru kullanarak kas ağrılarını engellemek mümkün. Çalışma ortamı iyi havalandırılmalı. Çok sıcak veya çok soğuk ortamlar vücutta ekstra bir stres yaratır. Vücudun çok hafif düzeyde susuz kalması dahi metabolizmayı yavaşlatır. Bu nedenle günde en az 8-10 bardak su içilmeli, kahve ile çaydan uzak durulmalı.

Yorgunluk, vücudumuzun fiziksel çalışmaya, psikolojik strese, uykusuzluğa verdiği fizyolojik bir cevaptır. Bazen hastalıkların ön belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Kronikleştiğinde altta yatan nedenlerin araştırılması gerekir.

BUNLARI UNUTMAYIN

B VİTAMİNİ VE ANTİOKSİDANLARI İHMAL ETMEYİN: B vitamini ile taze meyve sebzelerin gücünden faydalanın. Dünya Sağlık Örgütü, günde 5 porsiyon sebze veya meyve tüketilmesini öneriyor. Düzenli uyku, yeterli ve dengeli beslenme bağışıklık sisteminin güçlü olması için gerekli. Özellikle antioksidan vitaminler olan A ve C vitamininden zengin sebze ve meyvelerin tüketilmesi, metabolizmamızın güçlenerek hastalıklara karşı direncin artırılması için gereklidir.

EGZERSİZ YORMAZ, ZİNDELİK VERİR: Her gün düzenli olarak yapılan 30 dakikalık bir yürüyüş, vücut ağırlığının dengelenmesine, kemik sağlığının korunması ve geliştirilmesine yardımcı. Düzenli egzersiz ile metabolizma hızlanır ve daha fazla enerji oluşumu sağlanır. Kalp damar sisteminin ve solunumun düzenlenmesine, dokulara yeterli düzeyle oksijen taşımasına yardımcı olur.

Mesude ERŞAN

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2559 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim