• BIST 9079.97
  • Altın 2312.596
  • Dolar 32.3422
  • Euro 35.1028
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 22 °C

Bahar yogası ile vücudunu forma sok!

Bahar yogası ile vücudunu forma sok!
Nisan ayında vücudunu forma sokarken, zihin ve ruh dengesi de sağlamak isteyenler için

Nisan ayında vücudunu forma sokarken, zihin ve ruh dengesi de sağlamak isteyenler için yoga eğitmeni Defne Suman, dokuz farklı duruş öneriyor. Bu hareketleri her gün uygulayarak kaslarınızı sıkılaştırırken, hormonlarınızı dengeleyip metabolizmanızı düzene sokabilir. Bahar depresyonundan uzak kalarak, coşku ve dengeye kavuşabilirsiniz.

 

Isınma:
Egzersizlere başlamadan önce eklemlerinizi boyundan ayak bileklerine kadar yumuşak dairesel hareketlerle çevirerek ısıtın.

Dağ Pozu
Nasıl uygulanıyor?
Bu ayakta duruş pozisyonunda gözler açık, tek bir noktada sabit, göz kasları, ağız ve boğaz yumuşak olmalı. Nefes alırken nefesin izlediği yolu karına kadar takip edin. Bu pozisyonda 8-16 nefes boyunca durun. Faydası: Nefesi yavaşlatmak, dikkati keskinleştirmek ve zihni sakinleştirmek için ayakta yapılan bir meditasyon pozu. Bu pozda, nefes alma sürecine dâhil olan derin karın kasları; iç organlara masaj yapmaya, sindirimi düzenlemeye yardımcı oluyor.
 

Belden yana katlanma
Nasıl uygulanıyor?

Nefes verirken ağırlığınızı sol | ayağa vererek, belden sola doğru eğilin. Başınızı çevirip sol omzun üzerinden yere bakın. Nefes alırken kalkın, nefes verirken aynı hareketi sağ tarafa eğilerek yapın, nefes alırken kalkın. Sola ve sağa bu hareketi dört defa tekrarlayın.
Faydası: Omuzlar, göğüs kafesi ve belin iki yanındaki dokuları uyandırmak ve sıkışıklıkları serbest bırakmak, nefes ve hareket koordinasyonu sağlamak için uygun bir poz. Kollarla, arkada öne yatmak yerine, tam yana gitmeye özen göstermelisiniz.
 

Öne katlanma
Nasıl uygulanıyor?
Elleri sırtta birbirlerine yaklaştırın, nefes verirken belden öne eğilin. Alın dizlere yaklaşırken, ensenizi kıvırıp karnınıza doğru bakın. Nefes alırken, omurları birbirlerinin üzerine oturtarak yavaş yavaş kalkın. En son başınız kalksın.
Not: Bacak arkası kasları kısa olanlar pozu dizleri bükerek yapabilirler. Faydası: Bu poz omurgayı serbest bırakarak uzatır ve sırtı ve bacakların arkasını esnetir. Sindirim sistemi, üreme organları sinir sitemini güçlendirir.

At duruşu

Nasıl uygulanıyor?
At duruşu, Uzakdoğu dövüş sanatları ve Hatha Yoga'da kullanılan temel pozlardan. Bacaklarınızı iki yana açıp dizlerinizi bükerek yere yaklaşın. Yavaş nefes alarak, boğaz ve gözlerinizi rahat bırakarak 1-10 dakika arasında harekete devam edebilirsiniz. Faydası: iç kasların uyanmasını, enerjinin bacakların sıkışmış noktalarından kurtularak bedene yayılmasını sağlar. Sinir sistemini güçlendirdiği için duygusal yapıdaki insanlar için özellikle tavsiye edilir. Karın bölgesinde ısı yaratarak farkındalığı arttırır, sindirimi düzenler
 

Savaşçı
Nasıl uygulanıyor?
At pozundan kalkmadan, nefes verirken, sağa doğru savaşçı pozuna geçin. Nefes alırken at pozuna, nefes verirken sola doğru savaşçı pozuna geçin. Dizleri düzleştirmeden, mümkün olduğunca yere yakın tutarak at duruşundan savaşçıya geçişi dört defa tekrarlayın. Faydası: Bacakları ve ayak bileklerini esnetir, iç organları canlandırır, duygusal ve fiziksel dayanıklılığı artırır. Taban düşüklüğü, kısırlık, osteoporoz ve siyatik ağrılarına iyi gelir. At duruşundan geçişle yapıldığında, nefes hareket koordinasyonunu sağlar, konsantrasyonu arttırır ve iç enerjinin serbest kalmasını kolaylaştırır.
 

Ağaç pozu
Nasıl uygulanıyor?
Göz kasları yumuşak, bakışlar tek bir noktada sabitlenerek yapılan denge pozudur. Bir bacağınızdan destek alarak, diğer ayak tabanınızı destek aldığınız bacakta dizin iç kısmına yerleştirip bastırın. Böylece dengeyi bulmak kolaylaşır. Ayakta duran bacağın dümdüz olduğundan ve ayağın yere sıkıca bastığından emin olun. Avuç içlerinizi göğüs hizasında ya da başınızın üstünde birleştirin. Nefesi düzgün bir ritme oturtup 5-10 nefes bu pozda durmayı deneyin. Daha sonra bacak değiştirin.
Faydası: Beden ve zihin koordinasyonu sağlar, dikkati arttırır, dengeyi geliştirir. Bu pozda gövdeyle pelvis aynı hizaya gelir. İç bacaklar, baldırlar, ayak bilekleri ve omurga güçlenir.

Kobra
Nasıl uygulanıyor?
Bu pozda kamınızın yerde, dirseklerinizin gövdenizin yanında durmasına özen gösterin. Bakışlarınızı yerde tek bir noktaya sabitlerken, doğal nefesinizi yavaş yavaş alıp vermeyi sürdürün. Omuzlar serbest haldeyken, dirseklerden destek alarak, bedeninizin üst kısmını yukarı ve geriye doğru kaldırın. Faydası: Bu pozda sırtın derinliklerindeki kaslar hem canlanıp hem de serbest kalabiliyor. Bu kasların etkinleşmesi kan dolaşımını canlandırarak, sırtın üst bölümlerine oksijen gitmesini sağlıyor. Sırt ve boyun ağrılarına iyi gelirken, omuzların kendilerini bırakmalarına da olanak veriyor.
 

Kelebek
Nasıl uygulanıyor?
Oturduğunuz yerde ayak tabanlarınızı birleştirip, dizlerinizi iki yana doğru yere bırakın. El parmaklarınızı ayak parmaklarınızın önünde kenetleyin. Nefes verirken öne katlanın. Oturma kemiklerinizin yerden kalkmamasına ve omurganızın düz kalmasına özen gösterin. Başınızı yerçekimine bırakırsanız, başın ağırlığı yavaş yavaş omurgayı yere doğru indirecektir. 8-16 nefes bu pozda kalıp, her nefes verişle ağırlığınızı biraz daha yer çekimine teslim edin. Not: Leğen kemiğiyle gövdeyi aynı hizaya getiremiyorsanız, öne katlanmak yerine dik oturmayı çalışabilirsiniz.
Faydası: Bu poz, karın bölgesinde iç organları, yumurtalıkları, prostat bezlerini ve böbrekleri canlandırır. Hafif depresyona, endişeye ve bitkinliğe iyi gelir. Menopoz sıkıntılarına, âdet düzensizliklerine, siyatik ağrılarına da faydası var.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1909 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim