• BIST 8728.32
  • Altın 2240.582
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.1296
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 10 °C

Baharda alerjik cilt hastalıklarına dikkat

Baharda alerjik cilt hastalıklarına dikkat
Dermatoloji Uzmanı Dr. Melek Küçük, özellikle bahar ayında polenlerin etrafa saçılması, ağaçların çiçek açması ve çimenlerin yeşermesi ile kurdeşen gibi birtakım alerjik hastalıkların da beraberinde geldiğini söyledi.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Melek Küçük, özellikle bahar ayında polenlerin etrafa saçılması, ağaçların çiçek açması ve çimenlerin yeşermesi ile kurdeşen gibi birtakım alerjik hastalıkların da beraberinde geldiğini söyledi.

Medicana Samsun Hastanesi Dermatoloji Bölümü Uzmanlarından Dr. Melek Küçük, “Bahara girerken cilt bakımı” hakkında bilgi verdi. Baharın ve yazın gelmesiyle birlikte sıcak havanın, güneş ve çevresel alerjenlerin ciltte tehlike oluşturduğunu belirten Dr. Melek Küçük, “Özellikle bahar ayında polenlerin etrafa saçılması, ağaçların çiçek açması ve çimenlerin yeşermesi ile kurdeşen gibi birtakım alerjik hastalıklarda beraberinde gelmektedir. Ayrıca güneşe bağlı alerjiler de cildin açıkta kalan bölümlerinde özellikle el, kollar ve yüzde kızarıklık kaşıntı ve kabarmaya neden olmaktadır” dedi.

Güneşin cilt üzerinde olumsuz etkilerinin bilimsel olarak kanıtlandığını ifade eden Küçük, “Cilt yaşlanmasını tetiklemesi, kırışıkları arttırması, lekelerin oluşması kişiyi görüntü açısından rahatsız eden durumlar olmasına karşın, cilt kanserini tetiklemesi ise hayatını tehdit eden bir durumdur. Biz dermatologlar bu nedenden dolayı güneşten ayrıca sadece doğal olan güneş dışında solaryum gibi yapay olan ışıktan da uzak durulmasını öneriyoruz. Solaryum özellikle yoğunlaştırılmış ultraviole (güneş ışığı) içerdiğinden normal güneş ışığından daha zararlıdır. Güneşin bu zararlı etkisinden korunmak için mutlaka cilt tipimize uygun bir güneş koruyucu krem kullanmalı, mümkünse şapka ve gözlük takmalı, sıkı dokulu kıyafetler giymeliyiz. Güneş koruyucumuzu seçerken dikkat etmemiz gereken koruma faktörü ve yapısıdır. Özellikle açık tenli kişiler ve bebeklerde daha yüksek koruma faktörlü (50 spf gibi) kremler tercih edilmeli, yine akneli ve yağlı ciltlerde yağsız losyon bazında koruyucuların, kuru ciltlerde ise daha nemlendirme oranı yüksek ürünlerin seçilmesi gerekir. Koruyucumuzu dışarı çıkmadan 20-30 dk. önce sürmeliyiz ve uzun süre dışarıda kalacaksak da 2-3 saatte bir tekrar etmemiz gerekir. Koruyucunun üzerine makyaj yapılmasında herhangi bir sakınca yoktur hatta bazı mineral fondöten ve kapatıcılarda da koruma faktörü bulunmakta hem fiziksel olarak çevresel alerjenlere hem de güneşe karşı bir bariyer tabaka oluşturmaktadır” diye konuştu.

SİVİLCEYE DİKKAT

Güneş ve sıcak havanın özellikle yağlı ciltlerde oluşturduğu bir başka sorunun da sivilce(akne) olduğunu kaydeden Dr. Melek Küçük, “Alın, burun ve yanaklarda küçük isilik benzeri kaşıntılı döküntü şeklinde seyreder. Bunu önlemek için cildimizi çok iyi sabun bazlı olmayan yağ salınımını dengeleyen bir temizleyici ile temizlemek asla makyajla yatmamak ve kapatıcıları yüzde uzun süre tutmamak, aşırı miktarda krem ve nemlendirici kullanmamak, haftada iki gün fiziksel peeling yapmak gerekir” şeklinde konuştu.

KOZMETİK ÜRÜNLER NASIL KULLANILMALI

Dermatoloji Uzmanı Dr. Melek Küçük, kozmetik ürünlerin kullanımı hakkında şu bilgileri verdi: “Kullandığımız bazı ilaçlar ve kozmetikler de yazın güneşin etkisiyle ciltte lekelenmeye neden olmaktadır. Doğum kontrol hapları, bazı tansiyon ilaçları, tetrasiklin gibi antibiotikler, A vitamini türevi ilaçlar, bazı akne ilaçları, içerisinde salisilik asit, renk açıcı bulunan bazı kozmetikler bunların başında gelir. Cildimize yapılan bir travma (lazer epilasyon, ağda, kimyasal peeling, cilt bakımı v.s.) sonrası oluşan kızarıklıkta da güneş maruziyeti ile leke oluşabilmektedir. Bu nedenle bu uygulamalar mümkün olduğunca yazın yapılmamaktadır. Eğer yapılacaksa da kızarıklık geçinceye kadar ve sonrasında da çok iyi güneşten korunmalıdır. Güneş ışığından korunmanın bir diğer olumlu tarafı da mevcut benler üzerinde oluşabilecek kanseröz gelişimlerin önlenmesi ve yeni ben çıkışını azaltmaktır. Vitiligo (ala hastalığı ), lupus, roza gibi cilt hastalıkları olan kişilerin güneş ışığı hassasiyeti arttığından dolayı korunmaları şarttır.”

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5255 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim