• BIST 8718.11
  • Altın 2246.536
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1875
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 2 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 7 °C

'Baharda baş ağrısı anevrizma habercisi olabilir'

'Baharda baş ağrısı anevrizma habercisi olabilir'
Nöroradyoloji Uzmanı Prof. Dr. Geyik:"Anevrizma ilkbahar ve sonbahar gibi geçiş mevsimlerinde daha sık görülmektedir. Bu mevsimlerde yaşanan ani ve şiddetli baş ağrılarının önemsenmesi gerekmektedir"

Memorial Şişli Hastanesi Girişimsel Radyoloji Bölümü Nöroradyoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Geyik, anevrizmanın geçiş mevsimlerinde daha sık görüldüğünü belirterek, bu mevsimlerde yaşanan ani ve şiddetli baş ağrılarının önemsenmesi gerektiğini belirtti.

Geyik, yaptığı yazılı açıklamada, baş ağrılarının genellikle uykusuzluk, stres gibi faktörlere bağlı olarak görüldüğünü, bazen de ciddi hastalıkların habercisi olabileceğini belirtti.

Geyik, halk arasında baloncuk olarak bilinen anevrizmanın, damar duvarından köken alarak oluşan üzüm tanesi şeklinde bir çıkıntı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Kan basıncına dayanıklı olan damar duvarı çeşitli nedenlerle zayıflayarak üzüm tanesi şeklinde bir çıkıntı yapabilir. Anevrizma ilkbahar ve sonbahar gibi geçiş mevsimlerinde daha sık görülmektedir. Bu mevsimlerde yaşanan ani ve şiddetli baş ağrılarının önemsenmesi gerekmektedir."

Serdar Geyik, genellikle 40-60 yaş arasında görülen anevrizmanın, gelişen tanı yöntemleri sayesinde patlamadan belirlenebildiğini belirtti.

Prof. Dr. Geyik, anevrizmanın en sık görülen belirtisinin ani ve şiddetli gelişen baş ağrısı olduğunu kaydederek, özellikle yoğun spor, ağır yük kaldırma ve cinsel aktivite sonrasında baş ağrısı gelişmesi durumunda anevrizma varlığından şüphe duyulması gerektiğini vurguladı.

Geyik, anevrizmanın belirtileri arasında ani ve şiddetli baş ağrısının yanı sıra, göz kapağında düşme, geçici uyuşmalar ile yutma ve görme bozuklukları olduğunu aktardı.

- Yüksek tansiyon baloncuğu patlatabilir

Anjiyografi ile belirlenebilen anevrizmanın ne zaman patlayacağının tespit edilemeyeceğini kaydeden Geyik, baloncuğu büyütecek ve patlamasına neden olabilecek yüksek tansiyon gibi farklı etkenler varsa bunların da kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Serdar Geyik, anevrizmanın patladığı ve beyin kanamasının gerçekleştiği durumların ölümcül olabildiğini ifade ederek, şunları aktardı:

"Yapılan çalışmalarda beyin kanaması geçirenlerin yüzde 12'sinin hastaneye gelemeden hayatını kaybettiği belirlenmiştir. Tedavi edilmediği durumlarda ikinci beyin kanaması riskinin yanı sıra felç ve koma halleri de görülmektedir."

Anevrizması patlamadan müdahale edilen hastaların sigara ve alkolden uzak durması gerektiğine işaret eden Geyik, bu hastaların tansiyonlarının da kontrol altında tutulması gerektiğini kaydetti.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6450 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim