• BIST 9703.71
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 29 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 29 °C
  • İzmir 28 °C

Bakan Akdağ: "Hastane girişlerinde yeni tedbirler alacağız"

Bakan Akdağ: "Hastane girişlerinde yeni tedbirler alacağız"
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, hastanelerdeki şiddet olaylarına karşı X-Ray cihazlarına varacak tedbirlerin alınabileceğini söyledi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, hastanelerdeki şiddet olaylarına karşı X-Ray cihazlarına varacak tedbirlerin alınabileceğini söyledi.

Recep Akdağ, öldürülen Gaziantep'te Dr. Ersin Arslan'ıh öldürüldüğü olayla ilgili açıklamalarda bulundu. Sağlık ailesi olarak büyük üzüntü içinde olduklarını kaydeden Akdağ, "Adaletten en hızlı biçimde suçlu ya suçluların hak ettikleri şekilde cezalandırılmalarını bekliyoruz. Bunun gideni geri getirmeyeceğini biliyoruz ama en azından adaletin tecelli ettiğini görmüş olacağız." dedi.

Sayıları yetersiz olduğu halde, her türlü fedakarlıkla çalışan hekimlerin takdir edilecek bir hizmet verdiklerini söyleyen Akdağ, "Ne yazık ki toplum içinde şiddeti alışkanlık haline getirmiş olan, psikopat tipler, hastalıklı kişiler zaman zaman karşımıza çıkıyor." diye konuştu.

Olayın, toplumsal şiddetin trajik bir yansıması olduğunu dile getiren Akdağ, şöyle devam etti: "Cehaletin esiri olmuş, intikam hırsı ile planlanmış, belki yönlendirilmiş bir cinayetten bahsediyoruz. Bir hafta önce Karaman'daydım. Bir polisimiz Karaman'da adliye girişinde meselesini silahla çözmeye çalışan hastalıklı kişilerin açtığı ateş arasında şehit olmuştu. O değerli kardeşimi de hastane ziyareti sırasında morgda görmüştüm. Orada da Ersin Arslan kardeşimizin dramı gibi bir dramın yaşandığına şahit oldum. Biz bu hastalıklı kişileri, toplumun birlik içinde ortaya koyacağı mücadele ile toplumdan ayıklamaya devam edeceğiz."

Bu tür olayların bile doktorlar ile vatandaşlar arasındaki sevgi - saygı ilişkisini zedeleyecek davranış ve tavırlar sergilemeye vesile oluşturmamasını isteyen Akdağ, "Sağlık Bakanlığı olarak şiddetin dilini bütün toplumdan silmek için özellikle sağlık kurumlarından silmek için, doktor ve vatandaşlar arasındaki olumlu ilişkiyi kuvvetlendirmek için her türlü kararlı çabayı göstermeye devam edeceğiz. Bunun içindir ki, sevgi en iyi ilaçtır." dedi.

"HASTANE GİRİŞLERİNDE YENİ TEDBİRLER ALACAĞIZ"

Sağlık alanında şiddette müsaade etmemeye kararlı olduklarının altını çizen Akdağ, şunları dile getirdi: "Bakanlık olarak aldığımız tedbirleri daha da artıracağız. Sosyal paydaşlarla birlikte yürüttüğümüz çok boyutlu çalışmaların sonucunda alacağımız yeni tedbirlerde olacak. Belki çok istemediğimiz halde hastanelerin girişlerinde yeni tedbirler alacağız. Bugüne kadar hukuksal, yapısal ve sosyal bir takım çalışmalar başlattık. Bunları devam ettireceğiz. Biliyorsunuz, kanun değişikliği ile geçtiğimiz yıl sağlık hizmeti sunumu sırasında ya da görevinden dolayı sağlık personeline karşı işlenen suçlar kapsamındaki davalarda Bakanlıkça ücretsiz avukatlık hizmeti verilmesi imkanı tanıdık. Hastanelerde çalışanlara karşı şiddeti önlemeye, riskleri azaltmaya yönelik beyaz kod uygulamasına geçtik. Bu kapsamda sayılarını artırdığımız güvenlik elamanlarımızı ciddi eğitimlere tabi tutuyoruz. Özellikle acil servisler başta olmak üzere, hastanelerimiz başta olmak üzere güvenlik tedbirlerini artırıyoruz. Bu çerçevede görüntüleme sistemleri ile ilgili yeni düzenlemeler de gerçekleştiriyoruz. Hasta hakları derneği ve sağlık sendikaları ile birlikte 'sağlıkta sıfır tolerans' adı altında toplumsal iletişim kampanyası başlattık…"

Şiddetin sağlık kurumlarındaki boyutu ve türü ile ile ilgili kapsamlı araştırmalar yapıldığını belirten Akdağ, yakında bu araştırma sonuçlarının da netleşeceğini aktardı. Akdağ, "Bu sonuçlar ışığında tüm sağlık paydaşları, hukukçular, sosyal bilimciler, medya temsilcileri ile yeni çalıştaylar da gerçekleştireceğiz. Yeni tedbir ve eylem planlarımızı bu çalışmalarla olgunlaştıracağız." ifadesini kullandı.

Vatandaşlara seslenen Akdağ, "Herkesten ama herkesten sağlık hizmeti sunan fedakar insanlara bütün sağlıkçılara karşı daha fazla saygı ve sevgi bekliyoruz. Hele hele en ufak bir olumsuzlukta, doktora, sağlıkçıya karşı peşin hükümlü davranışlara girişilmemesini, yayınlar yapılmamasını herkesten rica ediyorum. Sağlık ailesi olarak sayımız az, yükümüz büyük. Zaman zaman hizmete yetişemediğimiz de olabilir. Ama bu fedakarlığımızın büyüklüğünü azaltmaz." dedi.

"BU MESELENİN TAKİPÇİSİ BİZZAT BEN OLACAĞIM"

Görülen eksiklikler için tüm meşru müracaat yollarının açıldığının altını çizen Akdağ, "Herkes bilsin ki, Gaziantep'te beni ve tüm arkadaşlarımı derinden yaralayan, son olayda olduğu gibi tüm yanlış davranışlar karşısında sağlık çalışanlarının hakkını daha güçlü olarak aramaya ve korumaya devam edeceğim. Bu meselenin takipçisi, ülkenin Sağlık Bakanı olarak bizzat ben olacağım. Toplumdan da daha fazla hassasiyet bekliyorum. Özellikle herhangi bir durumda bir sağlık çalışanına karşı sözlü ya da fiili bir şiddet ihtimali varsa, toplumun da buna reaksiyon göstermesini, tepki göstermesini, tedbir alınması için yetkililere başvurmasını bekliyorum. Sağlık çalışanlarının güvenliğine hepimiz sahip çıkmalıyız." şeklinde konuştu.

"SAĞLIK ÇALIŞANLARININ BASİRETİNE İNANIYORUM"

Cinayet nedeniyle bugünkü protestolar ve yarın gerçekleştirilecek eylemlerin hatırlatılması üzerine Akdağ, "Elbette böylesine elim bir hadise karşısında sağlık çalışanlarının protesto da bulunması, toplumdaki hassasiyeti artırmak üzere bir tavır alması çok tabidir. Ama ben bunun sağlık çalışanları açısından sağlık hizmeti alacak vatandaşlarımızın hizmetini aksatacak şekilde yapılacağını düşünmüyorum. Yani bir kendini bilmezin, bir hastalıklı ruh yapısına sahip kişinin ya da toplumda tüm alanlarda karşılaştığımız gibi bu yapıya sahip diğer kişilerin tavırlarını elbette sağlık çalışanları olarak vatandaşların hizmetini aksatacak şekilde protesto etmeyiz. Ben bu hususta sağlık çalışanlarının basiretine güveniyorum. Ama protesto etmek, gerçekten her türlü fedakarlıkla sağlık hizmeti sunarken, şiddet görmekten korunmak için topluma bu husustaki hassasiyeti anlatmak son derece tabidir." cevabını verdi.

"ONUN YERİNDE BEN DE OLABİLİRDİM"

Başka bir soru üzerine Akdağ, "Bugün benim acılı günüm. Dün gece sabaha kadar uyku uyuyamadım. Çünkü 26 yaşında gencecik bir meslektaşım… Onun yerinde ben de olabilirdim, ben de aynı ortamlarda yıllarca hekimlik yaptım. Böylesine alçakça bir cinayete kurban gitmiş durumda." ifadesini kullandı.

"X-RAY CİHAZLARINA VARACAK TEDBİRLER ALABİLİRİZ"

Akdağ, hastane girişlerinde güvenlik tedbirlerinin ne şekilde artırılacağına ilişkin bir soruya, "Görüntülemelerle ilgili zaten çok ciddi tedbirler almış durumdayız. Bu husustaki tedbirlerimiz yeni değil. Bunları daha da genişleteceğiz.. Dikkat ederseniz, herhangi bir hastane içinde ya da sağlık kuruluşunda bir sağlık çalışanına sözlü, fiili bir saldırı olursa biz bunları artık tespit edebiliyoruz. Bunları mahkemelere teslim ediyoruz. Nitekim, bu fiillerin sahipleri de özellikle son iki sene içinde, olayları tespit edebildiğimiz için cezalar almaya başladılar. Ben bu hususta tabi ki yargının işine karışamam. Ama yargıdan da bu meselelerde son derece hassas ve hızlı davranmalarını talep ediyorum. Böyle bir olayın karşısında adalet yavaş tecelli ederse, böylesine densizlikler böylesine alçakça fiiller işleyen kişilerle ilgili toplumda yeterince hassasiyet oluşmuyor. ya da ardından buna benzer fiilleri yapacak kişiler için caydırıcılık yeterince meydana gelmiyor." dedi.

Akdağ, x-ray cihazları ile ilgili farklı dünya ülkelerinin uygulamalarını birkaç aydır incelettiğini kaydederek, "Dolayısı ile böyle bir ihtiyacın var olduğuna inanırsak, bilimsel açıdan ve güvenlik açısından ve dünya uygulamaları ile de kıyaslayarak buraya varıncaya kadar tedbirler alabiliriz." dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4474 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim