• BIST 9079.97
  • Altın 2308.811
  • Dolar 32.3404
  • Euro 35.0923
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 21 °C

Bakan Akdağ: Sadece kamuda değil, özel sektörde de düzenleme yapacağız

Bakan Akdağ: Sadece kamuda değil, özel sektörde de düzenleme yapacağız
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye’de doktor sayısının yetersiz olması nedeniyle kamuda olduğu gibi özel sektörde de dengeli bir istihdam için yeni düzenlemeler yapılacağını bildirdi. Akdağ, ister kamuda ister özel sektörde yığılma varsa, orada doktorları

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye’de doktor sayısının yetersiz olması nedeniyle kamuda olduğu gibi özel sektörde de dengeli bir istihdam için yeni düzenlemeler yapılacağını bildirdi. Akdağ, ister kamuda ister özel sektörde yığılma varsa, orada doktorların çalışmasıyla ilgili esasları düzenlerken belli sınırlamalar getirileceğini de söyledi.

AA muhabirine, sağlık alanında hayata geçirilecek yeni düzenlemelerle ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Akdağ, 2008’in başlarında sırasıyla kamu hastane birlikleri, hekimlerin tam gün çalışması ve yabancı uyruklu doktorların Türkiye’de çalışmasıyla ilgili bir dizi yasal düzenleme çıkarmayı planladıklarını bildirdi.
Bir süre önce ziyaret ettiği İngiltere’de doktor sayısının yetersiz olması nedeniyle dışarıdan doktor getirilmeye çalışıldığını, bunun için de ulusal sağlık kurumunun özel sektörden hizmet alırken doktorların yüzde 25’inin yabancı uyruklu olmasını istediğini anlatan Akdağ, yabancı uyruklu doktorların Türkiye’de çalışabilmesi için Bakanlık olarak getirdikleri düzenlemeye tepki gösterildiğini hatırlattı. Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biz, ’yabancı uyruklu hekimler Türkiye’de çalışabilir’ dediğimizde neler neler yapılmadı, karşı çıkıldı. Ama onu da gerçekleştireceğiz, ona da ihtiyacımız var. İngiltere’nin bize göre bir şansı var. Çünkü İngilizce konuşabilen doktorlar tüm dünyada çok yaygın. Oysa biz Türkçe bilen doktor isteyeceğiz. Bu açıdan da Türkiye’de öğrenim gören yabancı uyruklu hekimler ilk planda istihdam edilebilecek olanlar. Onun dışında da Türkiye’de çalışmak isteyen olursa Türkçe şartı arayacağız. Bu hususta İngiltere kadar şanslı değiliz."

"BELLİ SINIRLAMALAR GETİRECEĞİZ"
Türkiye’de doktor sayısının yetersiz olması nedeniyle kamuda olduğu gibi özel sektörde de dengeli bir istihdam için yeni düzenlemeler getireceklerini bildiren Akdağ, özel sektör ve üniversitelerle ilgili kamudakine benzer bir düzenleme yapılacağını açıkladı.
Akdağ, şunları söyledi:
"Yani bir şehirde herhangi bir branşta, ister kamuda ister özel sektörde belli bir doktor yığılması varsa, orada doktorların çalışmasıyla ilgili esasları düzenlerken belli sınırlamalar getireceğiz.
Özel sağlık kurumlarının açılmasıyla ilgili olarak da dengeleri gözetecek, insan ve diğer kaynakların dengeli kullanılmasını gözetecek yeni düzenlemeler getireceğiz." Bu düzenlemelerin ruhsatlandırma ve ruhsatlandırmanın tamamlayıcı unsurları olan eleman istihdamıyla ilgili olacağını belirten Akdağ, "Ne gibi kriterler getirilecek?" sorusu üzerine, hükümet olarak kamu yatırımlarını bölgelerin ve şehirlerin durumlarını değerlendirerek yönlendirdiklerini, bunun sağlık alanı için de geçerli olduğunu anlattı.

ÖZEL SEKTÖR YATIRIMINA BAKANLIK ÖNERİSİ
Bugüne kadar özel sektöre bu konuda bir serbestiyet tanındığını, şekli unsurların yerine getirilmesi halinde ruhsat verildiğini kaydeden Akdağ, artık ülkede kaynakların dengeli ve adil biçimde kullanımını sağlayacak yeni esaslar getireceklerini bildirdi.
"(Şu ilde bu kadar özel kuruluş bulunabilir veya bu kadar istihdam yapılabilir) şeklinde kamudaki gibi bir dağılım cetveli mi olacak?" sorusu üzerine de Akdağ, "Evet. Aşağı yukarı buna yakın bir şey olacak.
Daha doğrusu Bakanlığın oradaki yapılanmasına paralel, onu tamamlayıcı, sağlık hizmetlerinin özel sektörce verilmesini tamamlayıcı bir yaklaşımla yapılacak" şeklinde konuştu.
Özel sektöre "Şuraya git buraya yatırım yap" demeyeceklerini, ama "Yatırım yapmak istediğin yerde şu anda kaynakların kullanımı itibariyle limitler dolmuş durumda. Dolayısıyla o limitlerin dolmadığı başka bir yere gidebilirsin, yatırımını orada yapabilirsin" diyeceklerini belirten Akdağ, "Bununla ilgili kanuni dayanağımız var.
İkincil mevzuatları yapacağız" dedi.
Buna benzer uygulamaların batılı ülkelerde de olduğunu ifade eden Akdağ, sadece insan kaynakları açısından değil, ekipmanların kullanımı açısından da benzer uygulamalar yapıldığını anlattı.

Bu haber toplam 1806 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim