• BIST 9046.43
  • Altın 2297.823
  • Dolar 32.3149
  • Euro 35.0929
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

Bakan Akdağ: Sigara kartelleri yıllarca insanlık suçu işledi

Bakan Akdağ: Sigara kartelleri yıllarca insanlık suçu işledi
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sigara şirketlerinin Türkiye'de uzun yıllar vatandaşı kandırdığını dile getirdi.

Bu şirketlerin din adamları, doktorlar ve sanatçıların sigara içtiği reklamlar çektiğini belirten Akdağ, "Sigara kartelleri insanlığa karşı suç işledi." ifadesini kullandı.Ulusal Öğrenci Konseyi tarafından düzenlenen Dumansız Kampüs Proje Lansmanı, Grand Cevahir Otel'de düzenlenen törenle yapıldı. Programa Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın yanı sıra İl Sağlık Müdürü Ali İhsan Dokucu, Yeşilay Cemiyeti Başkanı Muharrem Balcı, çok sayıda davetli ve öğrenciler katıldı.

Programda konuşan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kürsüye proje kapsamında hazırlanan ve üzerinde, "Dumansız Kampüs" yazılı bir tişörtle çıktı. Projenin önemine işaret eden Bakan Akdağ, hazırlanmasında katkıda bulunan öğrencilere teşekkür etti. Dünya Sağlık Örgütü'nün 2003 yılında tütün kontrolüyle ilgili bir çerçeve sözleşmeyi imzaya açtıklarını belirtti. Şimdiye kadar 173 ülkenin bu sözleşmeyi imzaladığını aktaran Bakan Akdağ, Türkiye'nin ise sözleşmeye 2004 yılında imza koyduklarını kaydetti. Bunun hemen ardından Türkiye'de sigara karşıtı program hazırlandığını belirten Akdağ, 2006 yılında Ulusal Tütün Kontrol Programı'na hazırladıklarını ifade etti. Türkiye'de bu programın "Dumansız Hava Sahası" sloganıyla millete mal edildiğini belirten Akdağ, 2006 yılında yüzde 33 olan sigara kullanma oranının, yapılan son araştırmaya göre yüzde 26'lere kadar indiğinin ortaya çıktığını vurguladı.

Toplumun topyekün bu meselinin karşısında olduğunu belirten Bakan Akdağ, "Türk gibi sigara içmek" deyiminin artık değişmeye başladığını söyledi. Türkiye'nin Dünya Sağlık Örgütü değerlendirmelerine göre dünyada sigara karşıtı çalışmalarda dünya 4.sü olduğunu vurgulayan Akdağ, Dumansız Kampüs çalışmasıyla kısa bir süre içinde bu konuda lider konuma geleceğini bildirdi.

SİGARA KARTELLERİ YILLARCA İNSANLIĞA KARŞI SUÇ İŞLEDİ

Bireylerin büyük çoğunlukla sigaraya lise ve üstü dönemde başladığını belirten Bakan Akdağ, projenin gençler tarafından hazırlanmasının çok önemli olduğunu söyledi. Türkiye'de yıllarca sigara firmalarının insanları kandırdığını vurgulayan Bakan Akdağ, "Sigara kartelleri insanlığa karşı suç işledi. Doktorlara, din adamlarına, sanatçılara, toplumun önderlerine sigara içirip reklam yaptılar. Türkiye'de Silahlı Kuvvetler'de biz zamanlar askerlere sigara dağıtılıyordu." dedi.

Türkiye'de bir dönem artık durumun sigara içmeyenleri rahatsız etmenin hak durumuna geldiğini aktaran Bakan Akdağ, bu durumun tersine döndüğünü belirtti. Akdağ, Türkiye'nin son yıllarda bir çok konuda olduğu gibi sigarayla mücadele konusunda da önemli bir mesafe kat ettiğini belirtti.

'PROJEYİ GENÇLERİN HAZIRLAMASI ÇOK ÖNEMLİ'

Projenin bizzat gençler tarafından hazırlanmasının önemine vurgu yapan Bakan Akdağ, Türkiye'nin genç bir nüfusa sahip olduğunu aktardı. Akdağ, gençlere şu tavsiyelerde bulundu: "Bizim sizlerin nasıl yaşayacağınıza, nasıl düşüneceğinize, nasıl giyineceğinize ve nasıl hareket edeceğinize karışma hakkımız yok. Bunu artık üniversite çağına gelmiş insanlar olarak sizler bireysel anlamda belirleyeceksiniz. Buna yönetimlerin, hükümetlerin, üniversite yönetimlerinin, devletin karışmasını ben doğru bulmuyorum. Mutlaka belirli kurallar var ama bu kurullar hiçbir azman bireyin düşünme ve yaşama biçimine karışmamalıdır. Bu bireyin kendi alanıdır. Lütfen kendi özgürlük alanınıza bu anlamda kimseyi karıştırmayın. Hiç kimseyi nasıl düşüneceğiniz ya da yaşayacağınız ilgilendirmez. Tamamen sizin bağrınızdan yükselen bu hareketi ben çok önemsiyorum."

Konuşmaların ardından desteğinden dolayı Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a plaket verildi. Bakan Akdağ da projeye en önemli katkıyı veren 10 üniversitenin Öğrenci Konseyi Başkanı'na plaket verdi. Akdağ'ın plaket töreni sırasındaki "Şu anda herhalde sigara şirketleri kalp krizi geçiriyordur" espirisi salondakileri güldürdü.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1833 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim