• BIST 9079.97
  • Altın 2322.804
  • Dolar 32.3596
  • Euro 34.9247
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Bakan Akdağ Söz Verdi, Asistanlar Eylemi Bitirdi

Bakan Akdağ Söz Verdi, Asistanlar Eylemi Bitirdi
İzmir'de, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesi'nde 650 asistan doktorun geçtiğimiz cuma günü başlatıp, pazartesi ve salı günü de sürdürdüğü 'iş bırakma' eylemi, Sağlık Bakanı Recep ...

İzmir'de, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesi'nde 650 asistan doktorun geçtiğimiz cuma günü başlatıp, pazartesi ve salı günü de sürdürdüğü 'iş bırakma' eylemi, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün'ün, taleplerin kabul edildiği sözü üzerine bitirildi. Asistanlar eyleme son verip bugün hastalara bakmaya başlarken, Rektör Prof. Dr. Füzün, "Bizim için temel sorun asistan doktorların döner sermayeden elde ettikleri ek ücretin düşmesiydi. Sayın Sağlık Bakanı'nın, 'düzenlemenin yapılabileceği' müjdesiyle mesele çözümlenmiş oldu" dedi.

Dün akşam satlerinde, Balçova Termal Tesisleri'nde ilginç bir buluşma yaşandı. Libyalı yaralıların İzmir'e getirilmesi nedeniyle kente bulunan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün'ün çağrısı üzerine, İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Erdener Özer, İzmir Tabip Odası Asistan Hekim Komisyonu üyeleri, DEÜ Hastanesi Başhekimi Eyüp Hazan'ın da bulunduğu heyetle görüştü. Görüşmede geçen cuma günü iş bırakma eylemine başlayıp, hastanede acil ve yatan hastalar dışında hizmetin verilmesini durduran asistanların talepleri gündeme getirildi. Bakan Akdağ'ın, 'çok çalıştıkları' konusunda hak verdiği asistan hekimler, sadece DEÜ değil Türkiye genelindeki asistan hekimlerin özlük hakları, çalışma koşullarıyla ilgili taleplerini anlattı.

EYLEME SON VERDİLER

Görüşme sonunda verilen sözleri anlamlı ve değerli bulan asistanlar, eyleme son verme kararı alıp, bu sabah uyguladı. Asistanlar, Rektör Füzün'den istedikleri 4 maddelik taleplerinin de kabul edildiğini, bugün kendilerini toplayarak yaptığı açıklamada bunu ilan ettiğini belirtirken, "Eylemimiz zaferle sonuçlandı. Bu zaferin elde edilmesi anısına Türk Tabipleri Birliği Haberleri'>Türk Tabipleri Birliği Merkez Yürütme Kurulu da 5 Nisan'ı 'Türkiye Asistan Hekim Günü' olarak ilan etti, Rektörümüz de bugünümüzü sabahki açıklamasında kutladı" açıklaması yapıldı.

REKTÖRDEN BASIN TOPLANTISI

Öte yandan, asitanların sıraladığı talepler arasında en sonuncu sırada yer alan ek ücretlerdeki eksilmenin temel sorun olduğunu savunan Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün, Rektörlük'te basın toplantısı düzenledi. Rektör Füzün, asistan hekimlerin geçen cuma gününden bu yana döner sermayeden elde ettikleri gelirlerin düşmesi ve bazı özlük hakları nedeniyle eylem yaptığını, acil hastalar ve yatan hastalara bakmak dışında hasta kabul etmediğini, poliklinik yapmadığını anlattı. 650 civarındaki asistan hekimin başlattığı eyleme daha sonra hastanedeki diğer sağlık personelinin de katıldığını dile getiren Prof. Dr. Füzün şöyle konuştu:

"Üniversite hastanelerinin temel sorunu, aslında hakedilen ücreti alamamaktır. Üniversite hastanelerinde bir hastanın tedavisi, ameliyatları daha pahalıya mal olmaktadır. Ama Sgk'nın ödediği ücretlerde diğer hastanelerden farkı olmamaktadır. Bu da Üniversite hastanelerinin borçlarını artırmıştır. Bizim de giderimiz gelirimizden fazla olmuştur. Döner sermaye gelirimiz azaldığı için çalışanlarımıza ödediğimiz miktar da düşüş olmuştur. Döner sermayeden yaklaşık 1500- 1600 lira ek gelir alan asistan hekimin geliri 800- 900 liraya düşmüştür. Dün akşam Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile görüşme yaptık. Sorunları, maddi sıkıntıları gündeme getirdim. Sağlık Bakanı da asistan hekimlerin çok çalıştığını, olabildiğince yüksek ücretleri hakettiklerini, yapılacak bir takım düzenlemelerle bu sıkıntının aşılacağını söyledi. Düzenlemenin ardından maddi desteğin sağlanabileceğini söyledi. Sonuçta bizim için temel sorun asistan doktorların döner sermayeden elde ettikleri ek ücretin düşmesiydi. Sayın Sağlık Bakanı düzenlemenin yapılabileceği müjdesiyle mesele çözümlenmiş oldu. Arkadaşlarımız bugün görevlerinin başına döndü."

Rektör Füzün, eylemin bitirilip hastaların mağduriyetinin giderilmesinin de kendisini mutlu ettiğini söyledi. Füzün, Bakan Akdağ'ın İzmir'de bulunmasının iyi bir tesadüf olduğunu, eylemin daha erken bitirilmesini sağladığını kaydetti.

HOCALAR PASİF DİRENİŞTE

Rektör Mehmet Füzün, DHA muhabirinin, performans sistemi nedeniyle Üniversite hastanesindeki profesörlerin pasif direniş yaptığını, hasta kabul etmediklerini hatırlatması üzerine, bir takım düzenlemelerle gelirlerin artırılabileceğini söyledi. Rektör Füzün, Bakan Akdağ'ın performans sisteminin gereği gibi uygulanması halinde hastanelerin gelirinin artacağını söylediğini belirtip, "Hocaların büyük kısmı ücreti az gördükleri için hastaları kabul etmiyor. Hastaya bakmama hareketinin bırakılması gerekir. Biraz daha özverili davranıp, hastalara bakıp, ameliyatlara girmeleri durumunda gelirleri artacaktır" dedi.

İzmir Tabip Odası'nca da yapılan yazılı açıklamada da, asistan hekimlerin iş bırakma eylemlerinin sonuca ulaştığı, haklı taleplerinin kabul edilmesinin başarı olduğu bildirildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3199 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim