• BIST 9079.97
  • Altın 2302.652
  • Dolar 32.3066
  • Euro 35.0883
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 23 °C

Bakan Akdağ'dan 'bayramda az yiyin' uyarısı

Bakan Akdağ'dan 'bayramda az yiyin' uyarısı
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ramazan Bayramı öncesinde vatandaşlara sağlıklı beslenmeleri konusunda, "İkramları geri çeviremiyorsak, kıramıyorsak, mutlaka alacaksak, bir baklavanın küçük kenarından bir parça alabiliriz." uyarısında bulundu.

Bakan Akdağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ramazan Bayramı'nda yemeklerde aşırıya kaçılmaması, mümkün olduğu kadar sofradan doymadan kalkılması gerektiğini söyledi.

Bayramda üst üste çok ikram olacağını aktaran Akdağ, "İkramları geri çeviremiyorsak, kıramıyorsak, mutlaka alacaksak, bir baklavanın küçük kenarından bir parça alabiliriz. Özellikle çok fazla tatlı ikramı oluyor. Bu tatlı ikramları yerine keşke sebze ve meyve türü şeyler, hafif içecekler ikram edilebilse. Çay ikram açısından çok koyu olmazsa, şekerli de olmazsa çok iyi. Yüksek bir kalori bize yüklemiyor. En kayda değer önerim bu olur." dedi.

Trafiğin de sağlığı yakından ilgilendiren bir konu olduğunu belirten Akdağ, Dünya Sağlık Örgütünün de trafik kazaları ile ilgili konuyu en üst sıralara taşıdığını belirtti.

Başbakan Binalı Yıldırım'ın "Yolları yaparak, gönülleri birleştirdik" sözlerini anımsatan Akdağ, sürücülerin de hız sınırları ve trafik kurallarına dikkat etmeleri uyarısında bulundu. Akdağ, "Yolların kuralına uyalım. Bu iki konuyu çok önemsiyorum. Uykusuz çıkmamak lazım, dinlenmek lazım. Ne kadar trafik kuralı varsa buna uymak lazım." ifadesini kullandı.

- "Babamın aldığı pabuçları yastığımın altına koyardım"

Akdağ, çocukluğundaki bayramlarda unutamadığı iki anısını da paylaştı. Bayramlarda memleketi Erzurum'da bayram namazını kıldıktan sonra ailenin bir yerde toplandığını anlatan Akdağ, şöyle konuştu:

"Gittiğimiz zaman yemek hazırdır. Erzurum'un en güzel yemekleri. Bizim ayran çorbası dediğimiz ayran aşı diye bilinen mükemmel bir çorba. Biz aş otu deriz, kişniş deniyor sanırım, o konur içine. Kızartılmış küçük köfteler koyarlar içine mükemmel olur. Su böreği olur. Et dolması, pilav olur. Artık o gün ne varsa. Kadayıf dolması olur genelde. Bunların hepsini yiyelim ama az yiyelim. Hepsinden yiyelim ama hepsini yemeyelim. Çeşit olarak hepsinden yiyelim ama önümüze ne gelirse onu yemeyelim. Unutamadığım anılarımdan biri budur.

Unutamadığım bir diğer olay da bir bayramda rahmetli babacığım bana bir çift ayakkabı almıştı. Nedense onu hiç unutamıyorum. Zaten bizim Erzurum'da oturduğumuz sokak hemen hemen 100 metre. O pabuçları yatakta yastığımın başucuna koymuştum. Şöyle hissediyordum, 'O mahallenin, o şehrin en varlıklı ailesi biziz.' Hiç öyle değildik ama o ayakkabılarla babam bana o duyguyu vermiş, onu hiç unutmuyorum."

- "Sağlık çalışanlarının şartlarını iyileştireceğiz"

Sağlık çalışanlarının da bayramda mesai yapacaklarını belirten Akdağ, onların haklarının ödenemeyeceğini söyledi.

Akdağ, sağlık çalışanlarına karşı anlayışla davranılması gerektiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gerçekten bazen çok yoruluyorlar. Üst üste onlara çok yüklenme olabiliyor. Vatandaş olarak onlara çok anlayışla davranmak gerekiyor. Allah hepsinden razı olsun. Gözleri öpülesi insanlar. Bizim doktorlarımız, hemşirelerimiz, teknisyenlerimiz, paramediklerimiz... Onlara bu hizmetlerinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Başımızın üzerinde yerleri var. Bayramda onlar bize hizmet edecekler. Biz de elimizden geldiği kadar onların şartlarını bundan sonraki dönemde iyileştirmeye çalışacağız."

Duygu Yener

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1564 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim