• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 21 °C

Bakan Akdağ'dan Nakil Bekleyen Hastalara: "Artık Şehir Şehir Gezmeyeceksiniz"

Bakan Akdağ'dan Nakil Bekleyen Hastalara: "Artık Şehir Şehir Gezmeyeceksiniz"
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ulusal Organ Nakli Bekleme Listesi programıyla, nakil bekleyen hastaların şehir şehir gezmelerine artık gerek kalmadığını söyledi. Bakan Akdağ, "Nakil ve donör bekleyen hastalar artık ellerinde dosyalar ile şehir şehir gezmeyece

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ulusal Organ Nakli Bekleme Listesi programıyla, nakil bekleyen hastaların şehir şehir gezmelerine artık gerek kalmadığını söyledi. Bakan Akdağ, "Nakil ve donör bekleyen hastalar artık ellerinde dosyalar ile şehir şehir gezmeyecekler. Tek bir merkeze kayıt olmaları yeteri olacak" dedi.

Dedeman Otel'de düzenlenen Ulusal Organ Nakli Bekleme Listesi Programı Tanıtım Toplantısı'nda konuşan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ulusal Organ Nakli Bekleme Listesi programıyla, nakil bekleyen hastaların işlerinin kolaylaştığını söyledi. Bakan Akdağ, nakil bekleyen hastaların tek bir merkeze kayıtlı olmalarının yeterli olacağını bildirerek şunları söyledi:

"Bundan sonra hastalarımız veya yakınları ellerinde dosyalar ile şehir şehir gezmeleri tamamen ortadan kalkacak. Hasta tek bir merkeze kayıtlı olduğu anda, elektronik ortamda sisteme de kayıtlı olmuş olacak ve ortak bekleme listesinde yerini alacak."

Bakan Akdağ, vatandaşın kendi bulunduğu bölgede bu hizmeti almasının da önemine işaret ederek, "Önceden organ nakli konusunda bir ihtiyaç oluşursa ülkenin neresinde olursanız olun büyükşehirlere taşınmak zorundaydınız. Hedefimiz sadece büyük illerde değil bir bölge anlayışıyla hizmetlere ihtiyaç duyan tüm vatandaşlarımıza kendi bölgelerinde bu hizmeti vermek üzere merkezlerimizi geliştirmektir. Büyük mesafe aldık, çalışmalara devam ediyoruz." dedi. 

-TÜRKİYE'DE ORGAN MAFYACILIĞI YOK-

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de organ mafyası gibi bir söylemin kullanıldığını, bunun gerçekte yaşanmamasına karşın organ bağışı çalışmalarını olumsuz etkilediğini ifade etti. Akdağ "Türkiye'de organ mafyacılığı yok. Geçmişte bu işe teşebbüs edenler oldu, olmuş. Gerekli cezalandırmalar da verilmiş. Ancak biz bunu konuştukça meseleyi bilmeyenler endişeleniyorlar. Bu durum da organ bağışı konusunda arzuladığımız sonuca ulaşmamızı engelliyor" dedi. Bakan Akdağ, Türkiye'de bu konuda bir mevzuat eksikliği ile uygulama takip eksikliği olmadığına da işaret ederek "Organ nakli de böyle merdiven altında kaçak yapılabilecek bir iş değil. Gelişmiş merkezlerde ancak yapılabilen bir işlem. Türkiye bir 3.-5. dünya ülkesi değil. Bu konuda vatandaşları endişelendirmeyelim" diye konuştu. 

-ORGAN NAKLİNE İLİŞKİN TÜM HARCAMALARI DEVLET KARŞILIYOR-

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, organ nakli konusunda vatandaşların karşısına kolayca ödenebilecek rakamların çıkmadığını söyledi. Bakan Akdağ, devletin bu konudaki tüm harcamaları karşıladığını belirterek "Devletimiz, SGK bunu karşılıyor. Aynı şekilde yeşil kartlılar için de karşılanıyor. Organ nakline ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumu'nun yaptığı ödemeler iki katından fazla bir orana çıkarıldı. Eğer ihtiyaç varsa bu oranın da üstüne çıkarmaya hazırız. Bakanlık olarak her türlü desteğe hazırız" dedi. Ancak merkezlerden de istedikleri önemli bir şey olduğunu ifade eden Bakan Akdağ şunları söyledi:

"Merkezlerden de önemli bir isteğimiz var. Organ nakli gibi kişinin pek de şansı olmadığı bir noktada onlardan bir şekilde para isteyerek hizmeti onlara sunamayız. Üniversite hastanelerinde, sağlık bakanlığı hastanelerinde vatandaşlardan herhangi bir ücret istenmemesi esastır. Böyle bir durumda vatandaşlar bize başvursunlar. Amaç bu işte vatandaşın işini kolaylaştırmaktır. Yoksa yaptığımız işin hiçbir hayrı olmaz. Vatandaşın bu hizmete kolayca ulaşması lazım. Yapılacak bu çalışmalara bakanlık olarak en büyük katkıyı sağlayacağımızı bir kez daha hatırlatırım."

-ULUSAL ORGAN NAKLİ BEKLEME LİSTESİ VATANDAŞTA GÜVEN İÇİN ÇOK ÖNEMLİ-

Sağlık Bakanı Akdağ, uygulamaya konulan Ulusal Organ Nakli Bekleme Listesi'nin vatandaşlarda güven yaratması açısından büyük önemi olduğu bildirdi. Bakan Akdağ, yeni uygulamanın organ naklinin gelişmesi hususundaki önemine de işaret ederek "Bakanlığın hazırladığı ulusal bekleme listesi vatandaşta güven duygusu açısından çok önemli. Bu uygulamayla büyük adımlar atılacak. Vatandaş bağışladığı organının en adaletli biçimde yerine ulaştığını bilecek, buna inanacak" dedi.

Bakan Akdağ, tedavisi sadece organ ve doku nakliyle gelişen hastalıkların olduğunu ve bunların Türkiye'de önemli bir sağlık sorunu teşkil ettiğini ifade etti. Ve nakil merkezlerinin sayılarına ilişkin şunları söyledi:

"2002'de ülkemizde toplamda 23 tane böbrek nakil merkezi vardı. 37'ye ulaştı. Karaciğer nakil merkezleri ile 15'ten 23'e ulaştı. Bu emeği takdir etmek gerekir. Ülkemizde ilginç bir biçimde beyin ölümü gerçekleşenlerden yapılan nakiller kadar canlıdan yapılan nakiller de önemli ölçüde artmış durumda. Bu konuda Türkiye birçok ülkeden ayrılıyor. Beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerden nakil yapılması daha etkili. Bu nakillere daha önem verilmeli. 2002'de beyin ölümü bildirimi 139 iken, bugün 600'lere ulaşmış durumdayız. Kadavra olarak kişilerin verici olma sayısı ise 111'den 223'e çıkmış durumda. Aşağı yukarı iki katına çıktı.

Böbrek nakilleri 189'dan 399'a çıktı. Karaciğer nakli 82'den 197'ye çıktı. Kalpte ise 23'ten 63'e çıkarıldı. Bu artışların önemli olmasıyla beraber yeterli olduğunu söyleyemeyiz. Tabi bu sayıda halkımızda bu konudaki bilinç düzeyinin artmış olması büyük bir etken."

Bu haber toplam 1435 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim