• BIST 9079.97
  • Altın 2323.863
  • Dolar 32.3631
  • Euro 34.9444
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Bakan Çelik: Özel Hastanelerle Branş Anlaşmalarına Sıcak Bakıyoruz

Bakan Çelik: Özel Hastanelerle Branş Anlaşmalarına Sıcak Bakıyoruz
Özel Hastane Temsilcileriyle Biraraya Gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Branş Anlaşmalarına Sıcak Baktıklarını Söyledi. Toplantı Sonunda Mutabakata Varılması Halinde Sosyal Güvenlik Kurumu (Sgk) ile Sözleşme İmzalamayan 20 Özel Hastane,

Özel Hastane Temsilcileriyle Biraraya Gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Branş Anlaşmalarına Sıcak Baktıklarını Söyledi. Toplantı Sonunda Mutabakata Varılması Halinde Sosyal Güvenlik Kurumu (Sgk) ile Sözleşme İmzalamayan 20 Özel Hastane, Bazı Branşlarda Sigortalı Hastaya Bakacak.

Özel hastane temsilcileriyle biraraya gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, branş anlaşmalarına sıcak baktıklarını söyledi. Toplantı sonunda mutabakata varılması halinde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile sözleşme imzalamayan 20 özel hastane, bazı branşlarda sigortalı hastaya bakacak. Kalp, organ nakli, yoğun bakım alanlarında hizmet veren özel hastaneler, belirli bir fark ücreti talep ederek sigortalı hasta tedavi edebilecek.
Bakan Çelik, özel hastane yöneticileriyle 1 Ekim'de yürürlüğe giren Sağlık Uygulama Tebliği sonrasında yaşanan sıkıntıları masaya yatırmak için SGK'da biraraya geldi. 1 Ekim'de herkesin sağlık güvencesi kapsamına alındığını dile getiren Çelik, kamu çalışanlarının ve yeşil kartlıların 2 yıl içinde SGK kapsamına alınacağı bilgisini verdi. Kasım ayından itibaren Gümüşhane, Isparta, Denizli ve Bayburt'ta uygulanacak sevk zincirinin, ayakta tedavilerin birinci basamağa yönlendirme amacı taşıdığını ifade eden Bakan, "Türkiye'de ayakta tedavilerin yüzde 60'ı hastanelerde yapılıyor. Avrupa ülkelerinde ise ayakta tedavilerin yüzde 85'i birinci basamakta yapılıyor." dedi.

Sevk zincirinin, vatandaşa çile olması amacıyla getirilmediğini aktaran Çelik, nitelikli sağlık hizmeti hedefiyle uygulamaya koyulacağını dile getirdi. 4 ilde uygulanacak sistemin sonuçlarının sevk zincirini ülke geneline yayma noktasında fikir vereceğine işaret eden Bakan, "Aile hekimliği sevk merkezi mi yoksa hafif rahatsızlıkların hastaneye gönderilmeden tedavi edildiği yerler mi ? İşlemiyorsa bunu konuşmanın anlamı yok. 4 ildeki sonuçlar önem arz ediyor." diye konuştu.

Katılım payı uygulamasının da denenmesi için Kasım-Aralık aylarının önlerinde bulunduğunu söyleyen Çelik, "Alacağımız veriler ışığında tüm aksaklıklar 2009 Sağlık Uygulama Tebliği'nde yeniden düzenlenecek." değerlendirmesi yaptı. MR ve tomografiye getirilen kısıtlayıcı kuralların arkasında durduklarını söyleyen Çelik, MR ve tomografi görüntü çekme sürelerine getirilen süreleri hastayı mağdur etmeyecek şekilde yeniden düzenleyebileceklerini kaydetti.

Organ nakli gibi A grubu ameliyatlarda fiyatları yüzde 40 oranında arttırdıklarını dile getiren Bakan Çelik, tıp ve dal merkezleriyle sözleşme feshinin söz konusu olmayacağını belirtti. Özel hastanelerin sıkıntılarını çözmek için eleştirilere açık olduklarına vurgu yapan Çelik, "Sorunların bazıları özel sağlık kuruluşlarının suiistimallerinden kaynaklanıyor. Kurumumuzdan özeller tarafından 237 milyar lira haksız para alınmış. Bir hastane 36 milyar almış. Denetimler devam ediyor, sektörden bunları ayıklamamız gerekiyor." dedi.

ÖZEL SAĞLIK SEKTÖRÜ 3 AY İÇİNDE YÜZDE 30 ELEMAN ÇIKARTACAK
Özel sağlık kuruluşları adına konuşan Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Reşat Bahat ise sektörün sıkıntılarını anlattı. Hükümete güvenerek sağlık alanına yatırım yaptıklarını dile getiren Bahat, hastanelerin milyonlarca dolar borcu olduğunu ifade etti. 10 YTL katkı payı yüzünden fakir hastaları da kaybettiklerini aktaran Bahat, "Sayın Bakanım yardımınıza liderliğinize ihtiyacımız var. Bu gemi borçla batıyor." dedi.

Branş anlaşmalarının biran önce yapılmasını isteyen Bahat, bir soru üzerine sektörün işçi çıkarmaya başladığını, özel sağlık kuruluşlarının 3 ay içinde yüzde 30 eleman kaybedeceğini savundu. Bakan Çelik ise işsizlikle ilgili bir panik havası estirmeyi doğru bulmadığını söyledi.

Bu haber toplam 1915 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim