• BIST 9079.97
  • Altın 2306.942
  • Dolar 32.3164
  • Euro 35.0238
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Bakan Işık: Adrese teslim şartname dönemi bitecek

Bakan Işık: Adrese teslim şartname dönemi bitecek
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, teknolojik ürünlerle ilgili kamu alımlarında, şartnamelerde bulunması gereken teknik özelliklerin belirlenmesinde inisiyatif alacaklarını belirterek, "Adrese teslim şartname dönemi bitecek" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, teknolojik ürünlerle ilgili kamu alımlarında, şartnamelerde bulunması gereken teknik özelliklerin belirlenmesinde inisiyatif alacaklarını belirterek, "Adrese teslim şartname dönemi inşallah bitecek" dedi.

Işık, ATO Congresium'da düzenlenen 2. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi'nin açılışında, küresel pazarlardan pay almanın en önemli yolunun Ar-Ge ve inovasyona dayalı teknolojik ürün üretmekten geçtiğini söyledi.

Nitelikli insan kaynağının önemine dikkati çeken Işık, Türkiye'nin artık ertelenemez bir yükseköğretim reformuna ihtiyacı olduğunu, bunu havanın oksijeni kadar gerekli gördüklerini söyledi. Eğitim sisteminde bir mantalite değişikliğinin şart olduğunu vurgulayan Işık, şunları kaydetti:

"Çocuklarımıza adeta bilgi yüklüyoruz. Hard diskler gibi yetiştirmek yerine, kendi benliklerini bulmalarından itibaren bilimi seven, değerlerimizle bezenmiş, verimlilik kültürüne sahip, girişimci ruhlar olarak yetiştirmeliyiz. Bunu yapabilirsek, gelecek kuşaklarda Türkiye'nin bileğini kimsenin bükemeyeceği çok açık ve net. Bireysel zekada dünyanın en zeki milletlerinden biriyiz. Dünyada kimsenin aklına gelmeyen, buzdan jeton yapmayı bizden kimse başka kimse düşünmüyor ama bireysel zekayı kollektif çalışmaya dönüştürmekte maalesef arzu ettiğimiz noktada değiliz."

Teknoloji geliştirme bölgeleri ve Ar-Ge merkezlerine çok ciddi destekler verdiklerini anlatan Işık, "Şu anda dünyada söz konusu merkezlere en agresif desteği veren ülkelerden biri Türkiye'dir. Bu alanda yapılan 100 liralık harcamanın 60 lirasını şirketler yapıyorsa, 40'ını devlet yapıyor" ifadelerini kullandı.

- "Teknoparklara biraz daha fazla destek vermiş olacağız"

Şimdi bir çalışmayı daha başlattıklarını anlatan Işık, "Maliye Bakanımızla prensip kararı aldık, detayını çalışacağız. Teknoloji geliştirme bölgelerinde yapılan araştırmaların saha uygulamalarının da en azından belli ölçüde Ar-Ge mesaisine dahil edilmesi...İşini iyi yapan insanları bu işten soğutacak adımlar atmak istemiyoruz. Buna da fırsat vermemek açısından ciddi bir çalışma yapacağız ve buradaki Ar-Ge mesaisini biraz daha artırmış olacağız. Yani teknoparklara biraz daha fazla destek vermiş olacağız" değerlendirmesinde bulundu.

- "Adrese teslim şartname dönemi inşallah bitecek"

Yeni bir çalışmanın daha bilgisini veren Işık, şöyle devam etti:

"Ekonomi Koordinasyon Kurulunda bunu uzun uzun tartıştık. Bazı kurumlarımız maalesef öyle bir şartname hazırlıyor ki, adrese teslim ihale. Özellikle teknolojiyle ilgili de bilgi birikimi her kamu kurumunda yeterli olmadığı için, genelde bu şartnameler, hangi firmadan mal alınması isteniyorsa, o firma tarafından şartnamelere yazılabiliyor. İhale bir açılıyor, bir bakıyorlar ki teknik yeterliliği sağlayan bir firma var. Şimdi Bakanlığımız burada da önemli bir inisiyatif alacak. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, teknolojik ürünlerle ilgili kamu alımlarında adeta bir rehber özelliği göreceğiz. Şartnamelerde bulunması gereken teknik özelliklerin belirlenmesinde inisiyatif alacağız, bunu ekonomi yönetimimizle görüştük. Yani adrese teslim şartname dönemi inşallah bitecek. İşte o zaman rekabet ortamı çok daha güçlenecek. Artık o zaman kimse adrese teslim ihale yapıldı diye endişenin, tereddüdün içinde olmayacak. Bütün bunlardaki temel amacımız, Türkiye'nin kamu alımları yoluyla teknolojik dönüşümünü sağlamaktır."

Teknoloji geliştirme bölgelerindeki yönetici şirketlerden bir ricası olduğunu da belirten Işık, buraların kuruluş amacının bir gayrimenkul yönetim anlayışı olmadığını bildirdi.

Bakan Fikri Işık, söz konusu bölgelerdeki şirketlerin, buralarda mutlaka makul kiralarda bulunmalarını önemsediklerini ifade ederek, "Yani piyasadan çok daha yüksek fiyatlarla yer kiralamanın bir manası yok. Bu konuda şikayetler artmaya başladı. Bakanlık olarak biz çok müdahale etmek istemiyoruz ama böyle giderse bu konuya el atmamız gerekebilir" diye konuştu.

Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Cevahir Uzkurt da teknoloji geliştirme bölgelerinin ülke ekonomisine katkısının güçlü bir şekilde devam edeceğini söyledi.

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneği Başkanı Mustafa İhsan Kızıltaş ise Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda teknolojik sıçrama gerçekleştireceğini ve bu sıçramanın merkezinde teknoparkların olacağını bildirdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4211 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim