• BIST 8992.5
  • Altın 2299.076
  • Dolar 32.3237
  • Euro 35.0632
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Bakan yardımcıları: Tıbbi cihaz sektörü stratejik öneme sahip, desteklenmeli

Bakan yardımcıları: Tıbbi cihaz sektörü stratejik öneme sahip, desteklenmeli
Orta Karadeniz Bölgesi Tıbbi Cihaz Sektörü Yatırım Fırsatları ve Kamu Destekleri Çalıştayı, Çorum'da başladı.

Tıbbi cihaz sektörünün stratejik öneme sahip olduğunu ifade eden bakan yardımcıları, cari açığın azaltılması için mutlaka desteklenmesi gerektiği görüşünü dile getirdi.

Anitta Otel'de düzenlenen çalıştaya Çorum Valisi ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Çakır, Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu, Meclis Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl ve çok sayıda yetkili katıldı.

Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, stratejik bir öneme sahip tıbbi cihaz sektörünün desteklenmesi, aynı zamanda sektördeki firmaların işbirliği yaparak dünya pazarlarına açılması gerektiği üzerinde durdu. Kafkas, 2023 vizyonunun hedeflerinin gerçekçi hedefler olduğunu belirtti. Türkiye'nin büyük firmaların üretim ve lojistik merkezi olarak tercih ettikleri bir ülke konumuna geldiğini belirten Kafkas, ''Bu sektör, çok açığımız ve ihtiyacımız olan bir sektör. Yüzde bir buçuk ihraç edebildiğimiz, yüzde 85'ini ithal ettiğimiz, cari açığa en büyük katkısı olan stratejik bir sektör. Tıbbi cihaz sektörü hem dünyada hem de Türkiye'de boş bir alan, Türkiye müteşebbis firmalarıyla bu boşluğu değerlendirmeli. Bu toprakların müteşebbis ruhlu insanları ciddi teşvikler almamalarına rağmen dünyaya açılmayı başarmıştır.'' şeklinde konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez ise Batı ekonomilerinin kriz içerisinde olduğunu, hükümetlerin istifalarını sunduğunu belirtti. Avrupa iflaslarla boğuşurken Türkiye'nin 2011 yılının ilk 9 ayında en hızlı büyüyen ülke olduğunun altını çizen Etyemez Türkiye'deki siyasi istikrarın sağlam finans yapısı ile eşdeğer olduğunu aktardı. Merdiven altı üretime karşı tedbirler alınması gerektiğinin altını çizen Etyemez şunları söyledi: ''2011 yılında 4,6 milyar dolar tıbbi malzeme ithalatı gerçekleştirdik. Maalesef ihracat rakamlarımız arasında tıbbi malzeme ihracatı çok az. Sağlık sektöründe katı kuralları olan Almanya'ya bile yerli üreticilerimiz ürün satmaktadır. Ancak iç pazarda tıbbi malzeme firmaları sıkıntı yaşıyor. Sektörden Amerika ve Avrupa ülkeleri fiyatlarında kaliteli malzeme üretimi bekliyoruz. Bakanlığımız ile Türkiye Standartları Enstitüsü (TSE) arasında yapılacak anlaşmayla bakanlık adına bundan sonra TSE, kalite değerlendirmesini yapacak. Biz de artık tıbbi malzemede kendi kriterlerimizi belirleyeceğiz. Yerli tıbbi cihaz üretiminin en büyük sorunu kaliteli malzeme üretilmemesi. Devlet olarak değil sektör olarak da merdiven altı üretime karşı tedbir almalıyız. Bu sektör ilaca kıyasla daha genç bir sektör. Farklı model ve büyüklüklerde çok fazla ürün çeşidi var.''

TBMM Sağlık Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl ise sağlık ve sosyal güvenlik alanında yaşanan gelişmelerden bahsetti. Türkiye'nin sağlıkta geldiği yerin yurt dışından gelen hastalardan anlaşılabileceği üzerinde duran Erdöl, yurt dışından gelen hastaların devlet hastanesinin yanı sıra özel ve üniversite hastanelerinde tedavi gördüklerini söyledi. Sanayide yaşanan gelişmelerin sağlık sektöründe de kendisini göstermesi gerektiğini belirten Erdöl, enjektörün ucuna takılan iğnenin dahi üretilemediğini dile getirdi.

Çorum Valisi Nurullah Çakır da 2023 vizyonu hazırlanmanın gereklerinden bahsetti. Her bölgenin ve her ilin üzerine düşeni yaparak, hedef olarak ortaya konulan 2023 vizyonuna en başarılı bir şekilde ulaşması gerektiğini aktaran Çakır, Türkiye'de değişen ve büyüyen sağlık sektörünün herkesi memnun ettiğini, aynı gelişmenin her alanda olması gerektiğini dile getirdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3935 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim