• BIST 9530.47
  • Altın 2476.256
  • Dolar 32.4888
  • Euro 34.7781
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 17 °C

Bakandan acı itiraf

Bakandan acı itiraf
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, hekim sıkıntısının giderilmesi için gereken doktor sayısını açıkladı...

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, hekim sıkıntısının giderilmesi için gereken doktor sayısını açıkladı...

Tıp fakültelerinin kontenjanı artırılacak. Yeni fakülteler kurulacak.Gazeteniz Bugün'ün gündeme getirdiği, uzman hekim krizi konusunda Sağlık Bakanı Recep Akdağ'dan çarpıcı açıklamalar geldi.

Hekim sıkıntısının giderilmesi için harekete geçen Bakan Akdağ, yıllardır kangren haline gelen ancak geçmiş YÖK yönetimleri yüzünden bir türlü 'vize' alınamayan tıp fakültelerinin kontenjanlarının artırılması ve yeni fakültelerin açılması konusunda yeni YÖK Başkanı ile mutabakata varıldığını açıkladı. Uzman doktor sıkıntısının, sadece kamudan özel sektöre yaşanan 'göç'ten kaynaklanmadığını vurgulayan Akdağ, sorunun çözümüyle ilgili şu açıklamaları yaptı:

YÖK BAŞKANI İLE GÖRÜŞTÜM:

Yeni YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ı, göreve başladıktan sonra ziyaret ettim. Orada, yaşadığımız problemleri kendilerine aktardım. O da çok makul yaklaştı. Bizim Sağlık Eğitim Müdürlüğü'ndeki arkadaşlarımızla, YÖK'ün belirleyeceği uzman arkadaşlar ortak bir çalışma yapacaklar.

DOKTOR ADAYLARINA MÜJDE:

Yapılacak çalışmayla tıp fakültelerinin kalitesinden ödün vermeden öğrenci kapasitesini artıracağız. Türkiye'de tıp fakültelerinin yıllık kontenjan sayısı en az iki katına çıkması gerekiyor. Şu anda yılda 4 bin 500 tıp fakültesi öğrencisi alınıyor. Bunun en az iki katına çıkarılması gerekiyor. Bu konuya YÖK Başkanı da çok olumlu yaklaşıyor.

UYGULAMA KOLAYLIĞI:

İkinci olarak yeni tıp fakültelerinin açılması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerimizi yeni kurulacak tıp fakültelerine 'uygulama hastanesi' olarak kullandırmaya hazır olduğumuzu belirtiyoruz. Bu konuda gerekirse YÖK'le ortak protokol yapacağız. Hatta küçük illerde ikinci bir hastane açmadan, kendi hastanemizi onların hizmetine sunacağız.

100 BİN DOKTOR İHTİYACI VAR:

Türkiye'de şu anda 100 bin doktor bulunuyor. Oysa bizim hizmetlerimizi sunabilmemiz ve gelecekte yaşanacak olumsuzlukların önüne geçmemiz için 100 bin doktora daha ihtiyacımız var. Bunun için 2023 yılında 100 bin uzman doktor hedefini ortaya koyduk. Bunu yapmak zorundayız.

5 YIL SONRA HİZMET VERİLEMEZ:

Bugün bu tedbirleri almazsak, tıp fakültelerinin kontenjanını artırmazsak, yeni fakülteler açmazsak, 5 yıl sonra hizmet veremez bir duruma geleceğiz.

ÖZELE TEDBİR GELİYOR:

Bu şekilde gidilirse yalnız kamuda değil, özel sektör de doktor bulamayacak. Bunun için özel sektöre de düzenleme getiriliyor. Bu konuda bir yönetmelik çalışmamız bulunuyor. Özel sektöre de planlama getiriyoruz.

İSTANBUL'A BİLE DOKTOR YOK:

Gebze'de yeni bir hastane açtık, doktor bulamadık. İstanbul Bağcılar'da yeni bir hastane açtık, oraya bile doktor getiremedik. Batıda bile çalıştırmak için doktor bulmakta zorluk çekiyoruz. İstanbul'a bile doktor bulamıyorsak varın gerisini siz hesaplayın.

GEÇMİŞTEKİLER SORUMLU:

Bugün yaşadığımız sıkıntının sorumlusu, on yıllardır doktor yeterli diyenler, üniversitelerde kontenjan artırılmasına karşı çıkanlardır. Şimdi büyük bir samimiyetle YÖK'le çalışmaya başladık. Daha önce böyle bir imkanımız bulunmuyordu.

Bu haber toplam 1687 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim