• BIST 9079.97
  • Altın 2323.892
  • Dolar 32.355
  • Euro 34.922
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi

Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi
Başbakan Yardımcısı Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, "İsrail'in Filistin halkına karşı uyguladığı bu acımasız ve toplu cezalandırmanın ulaştığı noktada katliamı lanetliyoruz. Bununla ilgili olarak Bakanlar Kurulumuzda 3 günlük yas ilan edilmesi kararı alındı" dedi.

Başbakan Yardımcısı Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Arınç, açıklamada, toplantıda Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın, Perakende Ticareti Düzenleme Hakkında Kanun Taslağını son şekliyle takdim ettiğini, bunun olumlu bulunduğunu ve imzaların tamamlanmasının ardından TBMM'ya gönderileceğini söyledi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin de serbest bölgeler konusunda bilgi sunduğunu belirten Arınç, Zeybekci'nin son gelişmelerin Irak'la olan ekonomiye etkileri konusunda da bir sunumda bulunduğunu dile getirdi.

Soma'da meydana gelen maden kazasıyla ilgili de toplantıda bir karar alındığını aktaran Arınç, şöyle devam etti:

"Soma'da meydana gelen maden kazasının nedeniyle Somalı esnaf ve sanatkarlarımızın zarar gördüğünü biliyorduk, onlardan gelen talepler üzerine hükümetimiz Soma'da meydana gelen maden kazası nedeniyle işleri zarar gören esnaf ve sanatkarlarımızın Türkiye Halk Bankasına olan borçlarının bir yıl süreyle ve faizsiz olarak ertelenmesine karar vermiştir. Bu, büyük bir beklenti halindeydi, umarım Somalı esnaf ve sanatkarlarımız Halk Bankasına olan borçlarını faizsiz olarak bir yıl süreyle ertelenmesinden memnun kalacaklardır."

Haziran ayından bu yana Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, Manisa'nın Soma ve Kırkağaç, Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ve Akçakale ilçelerinde, yaşanan bazı olaylar sebebiyle KOSGEB kaynaklı işletme sermayesi kredi destek programını yürürlüğe koyduğunu hatırlatan Arınç, "Burada hala talepler devam ediyor, bir önceki açıklamamızla bunun arasında bir bağlantı kurarak, Soma, Kırkağaç'taki, Ceylanpınar ve Akçakale'deki esnaf ve işverenlerimizin bu destek kredisinden istifade etmek üzere başvurmaları gerektiğini ifade etmek istiyorum. Bildiğiniz gibi bunların işletme başına üst limiti 50 bin Türk lirasıyla sınırlıdır, 0 faizlidir, ilk 12 ayı ödemesiz kalanı da üçer aylık eşit taksitler halinde ödemeli, toplam 36 ay vadeli bir kredi uygulamasıdır" diye konuştu.

Ramazan Bayramı tatiliyle ilgili beklentiler olduğuna değinen Arınç, bayramın 28 Temmuz'da başlayacağını ve 29-30'unda devam edeceğini hatırlattı. Arınç, "Arkada kalan perşembe ve cuma günlerinin idari izinli sayılıp sayılmayacakları konusunda bir beklenti oluşmuştu. Hayır, sayılmayacak, bayram, 30'u akşamı bitmiş olacak" ifadesini kullandı.

Arınç, köprüler ve otoyolların bayram boyunca ücretsiz olması konusunda da Bakanlar Kurulu'nda karara varıldığını dile getirerek, uygulamanın 26 Temmuz gece yarısı başlayacağını ve 31 Temmuz Perşembe sabah 07.00'de sona ereceğini belirtti.

Toplantının gündeminde Gazze'de yaşananların da yer aldığını vurgulayan Arınç, "Milletçe büyük bir üzüntü içindeyiz Gazze'de büyük bir trajedi yaşanıyor ve maalesef İsrail'in Gazze'ye yönelik yürüttüğü ve son olarak da kara harekatıyla birlikte genişlettiği saldırılar gündemimizdedir. Bunları şiddetle kınadığımızı, lanetlediğimizi ifade etmiştik" diye konuştu.

Gazze'de hayatını kaybeden Filistinliler'in sayısının 500'ü aştığını aktaran Arınç, "Binlerce yaralı vardır. Son olarak da Gazze'nin Şucayil Mahallesi'nde düzenlenen saldırılarda aralarında çocukların da bulunduğu 60'tan fazla masum insan hayatını kaybetmiştir" dedi.

"İsrail'in Filistin halkına karşı uyguladığı bu acımasız ve toplu cezalandırmanın ulaştığı noktada katliamı lanetliyoruz" ifadesini kullanan Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bununla ilgili olarak Bakanlar Kurulumuzda 3 günlük yas ilan edilmesi kararı alındı, bir görüş olarak benimsendi. Başbakanlığımız bu konuda yarın sabah itibarıyla uygulamanın başlamasını, salı, çarşamba ve perşembe günlerinde, Türkiye'de Filistin halkıyla dayanışma içinde olduğumuzu göstermek bakımından bir yas ilan edilmesi kararı verilmiştir. İsrail hükümeti Gazze'ye yönelik söz konusu acımasız saldırılarını bir an önce durdurmalıdır. Bu, Türkiye hükümetinin görüşüdür. Ateşkes sağlanması konusundaki çabaları da desteklemekteyiz. En son Sayın Başbakanımız ve Dışişleri Bakanımız muhataplarıyla sürekli temas halindedirler."

-"İsrail, Filistin halkına toplu cezalandırma mertebesine varan keyfi uygulamalarına son vermeli"

"Ateşkesle oluşacak şartların istikrar getirmesi, sürdürülebilir olması, bunun için de ateşkes düzenlemelerini tek taraflı değil tüm taraflarla görüşülüp mutabakata varılarak hayata geçirilmesi gerekir" diyen Arınç, şunları söyledi:

"İsrail, Filistin halkına toplu cezalandırma mertebesine varan keyfi uygulamalarına son vermeli, ulusal güvenliğin ancak adil ve kapsamlı bir barışla sağlanabileceğini anlamalıdır. Türkiye, İsrail'ini Filistin'e yönelik saldırganlığı karşısında ilkeli bir tutum izlemiş ve her zaman olduğu gibi güçlünün değil haklının yanında yer almıştır. Filistinli kardeşlerimizi ve onların davalarını her alanda tüm imkanlarımızla destekliyoruz."

-Türkiye'den Filistin'e insani yardım

Arınç, ülke olarak acil insani yardım ihtiyacı duyan Filistin halkına yardım elini uzatmak için derhal harekete geçtiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Sayın Başbakanımızın talimatları doğrultusunda Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı, kısa ismiyle biliniyor TİKA, Filistin Program Koordinasyon Ofisi ilk etapta 1 milyon dolarlık gıda ve acil yardım malzemesinin ihtiyaç sahiplerine dağıtılması için çalışmalara başlamıştır. Ayrıca Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı yani AFAD da Dünya Sağlık Örgütü'nün Filistin Ofisi'ne 1 milyon dolarlık bir katkıda bulunmuştur. Türk Kızılayı da acil yardım kapsamındaki çalışmaları doğrultusunda şu ana kadar 2 bin aileye gıda yardımı ulaştırmak üzere harekete geçmiştir. Bunun hemen ilk planda 15 bin aileye gıda yardımı ulaştırabileceği düzeye gelmesini de planlıyoruz."

Gazze ve Filistin'e uygulanan saldırılara, Türkiye'de hem kamuoyunun hem basının odaklanmış durumda olduğuna işaret eden Arınç, "Konu bütün yönleriyle görüşülmüştür, tartışılmıştır. Türkiye'nin sadece çevresindeki ülkelerle değil başta ABD olmak üzere BM Güvenlik Konseyi ve diğer kurumlarla da diplomatik atak içerisinde bulunduğu söylemeliyim. Defalarca telefon görüşmeleri yapılmaktadır. Defalarca Dışişleri Bakanımızın ve son Cidde'de yapılan toplantıya katılan Emrullah İşler Bakanımızın, yine bazı kurumlarımızın temsilcilerinin bu süreç içerisinde etkin bir rol aldığını söyleyebilirim. Umarız ki kapsamlı bir ateşkes, sürdürülebilir ateşkes kısa sure sağlanabilecektir. Onun ötesindeki işler de bu ateşkesten sonra gündeme gelmiş ve uygulanmış olabilecektir" ifadesini kullandı.

Bu haber toplam 2963 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim