• BIST 9036.18
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

Bakanlık 4'lü aşıya geçiyor, çocukların canı daha az yanacak

Bakanlık 4'lü aşıya geçiyor, çocukların canı daha az yanacak
Sağlık Bakanlığı, çocukların korkulu rüyası aşıları birleştirdi. Önümüzdeki eğitim sezonunda 1 milyon 200 bin ilköğretim 1. sınıf öğrencisine 4'lü aşı vurulacak.

Gelişmiş ülkelerde kullanılan dörtlü aşı, difteri, boğmaca, tetanos ve çocuk felcinden oluşuyor.


Aşı konusunda son yedi yılda büyük mesafe kat eden Türkiye şimdi de ilköğretim öğrencileri ve hacılar için dünya ayarında bir uygulama başlatıyor. Daha önce bebeklerde tek seferde yapılan beşli aşıya geçen Sağlık Bakanlığı, 2010-2011 eğitim öğretim yılında bir milyon 200 bin ilkokul birinci sınıf öğrencisine difteri, boğmaca, tetanos ve çocuk felcinden oluşan 4'lü aşı yapacak. Öğrencilerin hem canı daha az acıyacak hem de hastalıklara karşı tam koruma sağlanacak. Bunun yanında her yıl hac ve umreye giden 300 bin kişiye ilk defa 'meningokokal menenjit' aşısı vurulacak. Daha önce hastalığa yakalanmayı engelleyen fakat taşıyıcılığı önleyemeyen menenjit aşısını kullanan Türkiye, yeni dönemde hem 3 yıla kadar koruma sağlayacak hem de ülkeye taşıyıcı olarak menenjit mikrobunun girmesini ortadan kaldıracak.

Türkiye, koruyucu tedavide önemli yeri olan aşılamaya 2002 yılında 14-15 milyon TL ayırırken bu sene bu rakam 300 milyon TL'ye ulaştı. İlköğretimde daha önce tetanos ve difteri ikili aşı şeklinde yapılıyordu. Çocuk felci aşısı da ağız yoluyla veriliyordu. Yeni dönemde ikili aşının yanına çocuk felci ile ilk kez bu yaş grubuna uygulanacak azaltılmış boğmaca aşısı eklendi. Boğmaca daha önce 2 yaşından küçüklere yapılıyordu.

Kutsal topraklara gidecek kişiler için de önceden koruyucu etkisi olan ve fakat taşıyıcılığı engellemeyen menenjit aşısı yapılıyordu. Vücuda solunum yoluyla girebilen mikrop, çocuklarda menenjite sebep olabiliyordu. Yeni dönemde taşıyıcılık da ortadan kaldırılacak. Meningokokal menenjit aşısı 3 yıla kadar koruma sağlayacak. Bu senenin menenjit aşıları alındığı için yeni dönem aşıları 2011'de başlayacak. Sağlık Bakanlığı, aşı takvimine alınacak aşılar konusunda üniversite hocalarından oluşan 30 kişilik Bağışıklama Danışma Kurulu'nun tavsiyesini alıyor.

Çocuklara dünyanın en modern ve en zengin ülkelerinde kullanılan aşıların uygulandığını belirten Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Tamamen ücretsiz olan bu aşıların vurulma oranı yüzde 96'nın üzerinde. Şu anda bu konuda dünya ve Avrupa'nın bir numaralı ülkeleri arasına girdik." dedi. Koruyucu tedbirleri tedavi edici hizmetlerin üzerinde gördüklerini kaydeden Bakan Akdağ, takvime eklenen son aşıların yan etkisinin daha az olduğunu açıkladı.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2759 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim