• BIST 9079.97
  • Altın 2310.536
  • Dolar 32.3369
  • Euro 35.0909
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 21 °C

Bakanlık 883 yenidoğan yoğun bakım yatağı açacak

Bakanlık 883 yenidoğan yoğun bakım yatağı açacak
Türkiye'de sağlıkla ilgili en önemli eksiklerden biri olan, çocuk yoğun bakım yatağı sorununu Sağlık Bakanlığı çözüme kavuşturuyor.

Bakanlık önümüzdeki 6 ay içinde 1 aydan büyük, 18 yaşından küçük 20 milyon çocuk için ülke geneline 883 yoğun bakım yatağı açacak. Şu an hizmet veren 200 yatakla birlikte ülke genelinde 20 bin çocuğa bir çocuk yoğun bakım yatağı düşecek. Yoğun bakım servislerinin olduğu hastanelerde çocuk nöroloğu, çocuk kardiyoloğu, çocuk cerrahı gibi uzmanlar da görevlendirilecek. Böylece en zor hastalara bile yer değiştirmeden müdahale imkânı yakalanacak. Mevcut durumda 2 aylık bir süt bebeği yatak sıkıntısından dolayı 80 yaşındaki kişiyle aynı ortamı paylaşıyor. Çocuklar başta enfeksiyon riskinden ve psikolojik etkilerden ciddi oranda etkileniyor.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Orhan Koç, bu birimlerde görev yapacak uzman hekim ve sağlık personeli atamalarının da yapılacağını belirtti. "Amaç sadece yatak açmak değil. O birimde 24 saat çocuk hekimi bulundurmak. İki yatağa bir hemşire görevlendirmek. Çocuklarımıza en iyi ortamı sağlamak." dedi. Yoğun bakım yataklarının 2. ve 3. seviyede olacağını aktaran Koç, Türkiye'nin bu alanda dünya standartlarını yakalayacağını belirtti. Gelişmiş ülkelerde bir yatağa düşen hasta sayısının 30 bine ulaştığını belirten Koç, "Bizde ister İstanbul'da olsun ister Şanlıurfa'da bu sayı 20 bin olacak. Türkiye bu alanda 29 hizmet bölgesine bölündü." dedi. Planlamada kamu, üniversite ve özel hastanelerin birlikte hareket ettiğini anlatan Koç, görevlendirilecek personelin de eğitileceğini kaydetti. Ayrıca merkezlere yüksek teknolojili cihazlar alınacak.

Türkiye'de yetersizlikten dolayı şu anda 2 aylık bir süt bebeği, 80 yaşındaki hastaların yattığı erişkin yoğun bakımlarda kalabiliyor. Aynı ortamı paylaşmanın enfeksiyon ve psikolojik etkileri ile birlikte erişkinler ile çocuklara bakan hekimlerin farklı olması sorunu da bulunuyor. Planlama ile İstanbul'da 90 tane daha yeni çocuk yoğun bakım yatağı açılacak. İstanbul'da Sağlık Bakanlığı'na bağlı tek ünite olan Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi, sadece 2009 yılında 313 çocuğun hayata tutunmasını sağlamıştı.

Bu arada geçtiğimiz aylarda Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği'ne 'çocuk yoğun bakım uzmanlığı' alan olarak konuldu. Fakat Danıştay, yapılan başvuru üzerine yönetmeliğin yürütmesini durdurmuştu. Bu karar geçtiğimiz günlerde kaldırıldı. Bundan sonraki yan dal sınavlarında 'çocuk yoğun bakım uzmanlığı'na da kadro verilecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5375 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim