• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 24 °C

Bakanlık hastaları aldatıcı beyanlarla ürün satışına 'dur' diyecek

Bakanlık hastaları aldatıcı beyanlarla ürün satışına 'dur' diyecek
Sağlık Bakanlığı piyasada hastaları aldatıcı beyanlarla ürün satışına 'dur' diyecek.

Önümüzdeki günlerde yürürlüğe girecek 'Sağlık Beyanı Yönetmeliği'ne göre özellikle gıda takviye ürünlerinin pazarlanmasında kullanılan 'mucize ürün, zayıflatıyoruz, kelliğe son, damar tıkanıklığına mucize çözüm' gibi ifadeler son bulacak. Bu gibi ifadelerde ürünlerin satışına son verilerek toplatılacak. Televizyon, radyo ve gazete reklam ve programlarına izin verilmeyecek. Bu ürünleri üreten, ithal eden ve satanlar hakkında yasal işlem başlatılacak.

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nca hazırlanan 'Sağlık Beyanı ile Satışa Sunulan Ürünlerin Sağlık Beyanları Hakkında Yönetmelik' ile piyasada hastaları aldatıcı beyanlarla satış yapanlar engellenecek. Başbakanlık'a gönderilen yönetmelikle sağlık beyanı ile satışa sunulacak ürünler tek tek incelenecek. Yönetmelikle, bu beyanlara izin verilmesi, izinsiz veya gerçeğe aykırı sağlık beyanı ile yapılan satışların denetlenmesinin esasları belirlendi. Ayrıca gerektiğinde durdurma, toplama, toplatma ve imha iş ve işlemlerinin yapılması veya yaptırılması, izin ve sağlık beyanları yönünden bunların reklam ve tanıtımlarının denetlenmesi ve aykırı olanların durdurulması ile ilgili usullerde yönetmelikte sıralandı.

'KELLİĞE SON' DİYE SATILAN ÜRÜNLER TOPLATILACAK

Yönetmeliğin önümüzdeki günlerde yayınlanmasının ardından Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, birkaç yıldır 'gıda takviyesi' adı altında üretilip ilaç gibi satılan ürünlerle ilgili ürünün sağlık beyanıyla satılması durumunda görüldüğü yerde toplatılması yönünde İl Sağlık Müdürlükleri yetkilendirilecek. Özellikle TV kanallarını kiralayıp bitkisel ürünleri 24 saat ilaç gibi tanıtan firmaların ürünleri piyasadan toplatılacak. 'Kelliğe son, damar tıkanıklığına mucize ürün ve zayıflatıyoruz' gibi ifadelerle ürünlerin ilaç gibi satışı önlenecek.

Yönetmelikle sağlık beyanı tanımı netleştirildi. Bundan sonra insan sağlığına doğrudan veya dolaylı olarak faydalı olduğunu veya hastalıklara veya belirtilerine karşı etkili olduğunu, koruduğunu, tedavi ettiğini belirten, ileri süren veya ima eden tüm ifadeler 'sağlık beyanı' olarak kabul edilecek. Ürünlerin sağlık beyanı ile tanıtımının yapılabilmesi ve piyasaya arzı için klinik çalışmalar ile ispatlanmış bir sağlık beyanının olması ve kurumdan izin alınması gerekecek.

AKADEMİK ÜNVANI OLMAYAN KİŞİLERİN TANITIMLARI ANINDA DURDURULACAK

Yönetmelikle ürünlerin sağlık beyanında tanıklığına başvurulan kişinin tecrübesine dayanan hiçbir teşekkür, övgü, tavsiye veya onay ifadesine yer verilemeyecek. Toplumu bilgilendirmek amacıyla, özellikle televizyon ve radyo programları olmak üzere çeşitli mecralarda, bilgisine başvurulan kişilerin, bilgi verdikleri konudaki uzmanlıklarını akademik olarak kanıtlamış olmaları gerekecek. Akademik unvanı olmayan kişilerin tanıtımları kurumca anında durdurulacak.

Ürün tanıtımlarında, Sağlık Bakanlığı'nın veya Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun adı veya logosunun kullanılamayacak. Sağlık meslek mensuplarının tavsiyelerine atıfta bulunulamayacağı gibi sağlık meslek örgütleri ile sağlıkla ilişkili hayır kurumlarının tavsiyeleri veya bu örgütler ve kurumlar tarafından verilen desteklere yer verilemeyecek.
Yönetmelik hükümlerinden herhangi birine aykırı davranıldığı tespit edilen tanıtım eğer internet aracılığı ile yapılıyor ise tanıtımının yapıldığı internet sitesine erişim engellenecek. Söz konusu yönetmelik ayrıca kozmetik ürün tanıtımlarında herhangi bir hastalığı tedavi etmek veya önlemek, tedavisine yardımcı olmak, teşhis etmek veya bir fizyolojik fonksiyonu düzeltmek, düzenlemek veya değiştirmeye ilişkin ibareler veya imalar ile farmakolojik, immünolojik veya metabolik etkilerin sonucunda, fizyolojik fonksiyonları yenilediğini, düzelttiğini veya değiştirdiğini iddia eden veya ima eden beyanların kullanılamayacağını da düzenledi.

'ÜRÜN DENETİM TİMİ' GELİYOR

Türkiye Tıbbi Cihaz ve İlaç Kurumu denetimlerin daha etkin olması için personel sayısını arttıracak. Kurum önümüzdeki günlerde 250 ürün denetmenini kadrosuna katacak. Bu kişilerin işe alımının usul ve esasını belirleyen yönetmelik 1 ay önce yayımlandı. İhtiyaca binaen başvuruları devam eden ürün denetim alımı sürecine başladı. Denetmenler kozmetik, tıbbi cihaz ve ilaç gibi ürünlerin piyasaya arzında güvenli bir sirkülasyonunu sağlayacak. Ekibin içinde eczacı, biyolog, kimyager, biyo-medikal mühendisi, kamu yönetimi, iktisat ve işletmeci olacak. Bir denetim havuzu oluşturulacak. Eczacının yaptığı denetimde hukuki bir desteğe ihtiyacı olunca hemen hukuk denetmeni yardımcı olacak.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2017 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim