• BIST 9693.46
  • Altın 2506.421
  • Dolar 32.5726
  • Euro 34.7776
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 18 °C

Bakanlık para sınırı getirince özel hastanelerdeki tahliller yüzde 60 azaldı

Bakanlık para sınırı getirince özel hastanelerdeki tahliller yüzde 60 azaldı
Bu ay itibarıyla yürürlüğe giren özel hastanelerin en fazla yüzde 30 fark alma uygulaması, tetkik ve tahlilleri bıçak gibi kesti. Sosyal güvenceli hastalardan eskisi gibi tahlil parası alamayan hastaneler, doktorlarına "Yüksek ücretli tahlilleri istemeyin

Bu ay itibarıyla yürürlüğe giren özel hastanelerin en fazla yüzde 30 fark alma uygulaması, tetkik ve tahlilleri bıçak gibi kesti. Sosyal güvenceli hastalardan eskisi gibi tahlil parası alamayan hastaneler, doktorlarına "Yüksek ücretli tahlilleri istemeyin." talimatı verdi. Azalma en çok hastaneler ile tıp merkezlerine dışarıdan hizmet veren özel laboratuvarlarda hissedildi.

İstanbul'daki Ahenk Tıbbi Tanı ve Araştırma Laboratuvarı yetkilisi Uzm. Dr. Serkan Doğan, sağlık kuruluşlarından aldıkları işin haziran ayına göre yüzde 60 azaldığını belirtti. Bazı hastanelerin tahlil göndermeyi tamamen bıraktığını anlatan Doğan, bu durumdan en çok vatandaşın zarar göreceğini dile getirdi. Laboratuvar hizmetlerindeki düşüşü doğrulayan İstanbul Laboratuvarları Genel Koordinatörü Dr. Faruk Topbaş ise, "Tahlil yapılmayan hastanın tedavisi eksik demektir. Doktorlar körlemesine ilaç yazıp, hastayı göndermek zorunda kalacak." dedi. Yaşananları mecburiyet olarak açıklayan Tüm Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Ahmet Karataş da, "İleride bu oran yüzde 80'lere çıkacak." iddiasında bulundu.

'İlaç yazıp hastayı gönderiyorlar'

Alınan ücretlerin yapılan masrafları karşılamadığını savunan Serkan Doğan, birçok hastanenin yüksek fiyatlı tahlilleri yapmaktan kaçındığını ifade etti. Doktorların daha çok düşük ücretli kan şekeri, eritrosit ve lökosit ve idrar tahliline başvurduklarını söyleyen Doğan, kurumların hastaya ciddi tetkik yapamayacağını kaydetti. Dr. Faruk Topbaş ise, "Uygulamayla sağlık sistemi içinde yüzde 15 maliyeti olan laboratuvar hizmetlerinin azaltılması düşünülebilir; ama sistemin yüzde 65'ini kapsayan ilaç sanayii büyük fayda sağlayacak. Hekim tahlil istemeden körlemesine muayene yapacak. İlaç yazıp, hastayı gönderecek." şeklinde konuştu. Topbaş'ın dikkat çektiği bir diğer konu da sektörde çalışan biyokimya ve mikrobiyoloji uzmanlarının işsizlik tehlikesiyle karşı karşıya kalması. Topbaş'a göre, yaklaşık 3 bin kişi uygulamadan olumsuz etkilenecek.

Bu haber toplam 1973 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim