• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Bakanlık'tan "112 arayın" çağrısı

Bakanlık'tan "112 arayın" çağrısı
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, vatandaşların 112 acil servisini kullanmaları konusunda hala istedikleri noktada olmadıklarını bildirdi.

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, vatandaşların 112 acil servisini kullanmaları konusunda hala istedikleri noktada olmadıklarını bildirdi.

Buzgan, “Vatandaşlar hastalarını araçlarıyla götürdüklerinde, başvurdukları sağlık kurumunda hastanın rahatsızlığıyla ilgili acil müdahale yapabilecek uzman ya da yoğun bakım yatağı bulunmayabilir. Halbuki doğru olan şey, 112'nin aranması, vakalara önce bu birimdekilerin müdahale edip stabil hale getirdikten sonra uygun hastaneye sevk etmesidir” dedi.

Son yıllarda ülkedeki 112 acil sağlık hizmetlerinin çok geliştiğini, Batı ülkeleri düzeyine ulaştığını ifade eden Buzgan, çağrı alma, çağrı karşılama ve vakalara ilk 10 dakikada ulaşma, acil müdahale ve vakayı hastanelere ulaştırma gibi hizmetlerin çok ileri seviyelerde olduğunu söyledi.

İlk yardım araçlarının kalite ve donanımlarının geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesinin bunda payı olduğunu ifade eden Buzgan, deniz ambulansları ve kar paletli ambulansların kısa bir süre önce devreye sokulduğunu hatırlattı.

Bu alanda çalışan personelin eğitimlerinin kesintisiz sürdüğünü, 112 acil sağlık hizmetlerinde görevlendirilmek üzere “paramedik” adı verilen sağlık personelinin istihdam edildiğini belirten Buzgan, bu çalışmalar sayesinde yılda 1 milyon 200 bin vakaya ulaşılıp hastaneye sevk edilebildiğini belirtti.

“Fakat, vatandaşların 112'yi kullanmaları konusunda hala istediğimiz noktada değiliz” diye devam eden Buzgan, “Vatandaşlarımızın kendi araçlarıyla ya da ilk buldukları araçla hastayı sağlık kurumlarına yetiştirmeye çalışmaları ya da bilinçsizce müdahalede bulunmaları hastaya zarar verebiliyor” diye konuştu.

Acil vakalarda öncelikle acil tıbbi yardımın önemli olduğunu, bunun da iyi bilenler tarafından yapılması gerektiğini vurgulayan Buzgan, bu nedenle acil bir vakayla karşılaşanların 112 acil servisini aramalarının büyük önem taşıdığını belirtti.

“VAKALARA İLK 10 DAKİKADA ULAŞILIYOR”

Bu hizmetin ücretsiz verildiğine dikkati çeken Buzgan, şöyle konuştu:

“Vatandaşlar, hastalarını araçlarıyla götürdüklerinde, başvurdukları sağlık kurumunda, hastanın rahatsızlığıyla ilgili acil müdahale yapabilecek uzman ya da yoğun bakım yatağı bulunmayabilir. Hasta yakınları bu yola başvurduklarında, o hastaneden bu hastaneye dolaşmak zorunda kalıyorlar. Halbuki doğru olan şey, 112'nin aranması, vakalara önce bu birimdekilerin müdahale edip stabil hale getirdikten sonra uygun hastaneye sevk etmesidir.”

112 acil servislerinde artık hastanelerdeki uzman ve yoğun bakım yataklarının anında görülüp takip edildiğini kaydeden Buzgan, “Gerekirse hastaneyle tekrar iletişim kurup teyit ediyoruz ve hastayı oraya naklediyoruz. Bu durumda hasta zarar görmemiş, mağdur edilmemiş oluyor” diye konuştu.

Vakaların yüzde 92'sine artık ilk 10 dakikada ulaşıldığını, trafik yoğunluklarında bazı gecikmeler yaşanabildiğini anlatan Buzgan, “Yoksa bu rakamı daha da aşağıya çekmek mümkün. Vatandaşların 112 çağrı numarasını mutlaka kullanmalarını istiyoruz” dedi.

“ÖZEL HASTANELER DE SİSTEM İÇİNDE”

Sistem içinde Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerin yanı sıra özel ve üniversite hastanelerinin de bulunduğunu bildiren Buzgan, “Bunun böyle olması gerekiyor zaten. Yani hasta için uygun yer Sağlık Bakanlığı hastanesinde yoksa, üniversite hastanesi ya da özel sağlık kurumuna götürülüyor. Özel hastanelerin acil hastayı kabul etmeme hakları yok. Acil hastayı almak zorundalar. Biz de bu işi takip ediyoruz” diye konuştu.

Buzgan, hasta ya da yaralının hastaneye çok yakın bir yerde bulunması, hastanın zarar görecek durumda olmaması ya da ilk yardım konusunda bilinçi kişilerin müdahale etmesi halinde vakanın 112 acil servisi aranmadan sağlık kurumuna ulaştırılmasında sakınca olmadığını bildirdi.

Gelişmiş ülkelerde artık ambulanslarda doktorların yerine “paramedik” denilen acil tıp teknisyenleri ve acil tıp teknikerlerinin görev yaptığını kaydeden Buzgan, “Bizde de artık gelişmiş ülkelerdeki gibi ambulanslarda paramedikler görevlendiriliyor. Her ambulansta doktor bulundurulmuyor. Hasta ya da yaralıya doktorlu ambulans gönderilip gönderilmeyeceğine vakanın özelliğine göre karar veriliyor” dedi.


Bu haber toplam 1444 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim