• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 24 °C

Bakanlıktan 'ince bağırsak nakliyle birlikte kök nakline tam destek

Bakanlıktan 'ince bağırsak nakliyle birlikte kök nakline tam destek
Dünyada olduğu gibi hastaların çoğunun kaybedildiği ince bağırsak nakillerinde ölümlerin engellenmesi için uygulanan 'İnce bağırsak nakliyle birlikte kök hücre nakli' Sağlık Bakanlığı'ndan tam destek aldı.

İzmir'de Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde (EAH) 2003 yılından bu sürdürülen ancak, tüm dünyada olduğu gibi hastaların çoğunun kaybedildiği ince bağırsak nakillerinde ölümlerin engellenmesi için uygulanan 'İnce bağırsak nakliyle birlikte kök hücre nakli' Sağlık Bakanlığı'ndan tam destek aldı. Dünyada ilk kez kendileri tarafından geliştirilen yöntemi uyguladıkları ilk hastanın sağlıklı 14'üncü aya girdiğini belirten Opr. Dr. Selçuk Kılınç, "Bakanlık tarafından kabul edilen proje kapsamındaki ilk hastamız 31 yaşındaki Burçin Yücel'e de 6 gün önce iki nakli birlikte yaptık, durumu çok iyi" dedi.

Tıp fakültesinden sonra önce biyokimya ardından Genel Cerrahi uzmanlığı alan 42 yaşındaki Opr. Dr. Selçuk Kılınç, böbrek, karaciğer nakillerinde ilaçlarla sağlanabilen 'Bağışıklığı baskılama' işini ince bağırsak nakillerinde istedikleri düzeyde sağlayamadıkları için yeni yöntem arayışına girdiklerini vurguladı. Opr. Dr. Kılınç şöyle konuştu:

"İnce bağırsak naklinde diğer organ nakillerinde olduğu gibi ilaçlarla başarılı olmamız mümkün değil. Bir yere kadar başarılı olabiliyoruz, daha sonra yaptığımız hastaların çok büyük bir çoğunluğunu üzülerek kaybettik. Bu bizi yeni bir yöntem aramaya yöneltti. Tepecik EAH Organ Nakli Merkezi Sorumlusu Opr. Dr. Cezmi Karaca ve ekipleriyle birlikte sürdürdükleri Yaptığımız çalışmalar sonucunda erişkin kök hücrelerin böyle bir etkisi olduğunu öğrendik. Sağlık Bakanlığı'ndan aldığımız izinle, Opr. Dr. Cezmi Karaca ve ekibimizle birlikte ilk hastamız Gizem Kılıç'a (12) yaklaşık 14 ay önce ince barsak-kök hücre naklini birlikte yaptık, şu anda normal yaşamına döndü. Başarılı olunca Sağlık Bakanlığı'nın projelendirme isteği doğrultusunda 30 hastalık bir proje yazdık. Projemiz, Bakanlık Bilimsel Kurulu'ndan onay aldı ve Burçin Yücel de 30 hastalık projenin ilk hastası oldu. Büyük gururla söyleyebiliriz ki dünyada ilk kez gerçekleştirilmiş bir metot. Kök hücre nakliyle birlikte ince barsak nakli literatürde yok. Biz de bu yaptıklarımızı dünya literatüründe yer alması için 15-18 Eylül'de ABD'de 11. Uluslararası İnce Barsak Nakli Birliği Kongresi'nde sözlü bildiri olarak sunacağız. Bu yöntemin dünya tıbbına umut olacağı düşüncesiyle çalışmaları yapıyoruz. 3-4 yıllık bir süreç içinde kendi parametremizle dünyaya liderlik edebilecek bir noktaya geleceğiz. Bunda ülkedeki tüm ekibin payı olacak. Buna da hiç şüphemiz yok. Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere bir çok kuruluştan destek gördük, bizi cesaretlendirmelerinin yanısıra gerekli hukuki düzenlemeleri de yaparak önümüzü açtılar. Teşekkür ediyoruz."

"NAKİL OLMASA ÖLÜRDÜ"

SB'den ayrı ayrı alınan özel izinlerle iki hastaya ince bağırsak -kök hücre nakli uyguladıklarını hatırlatan Opr. Dr. Cezmi Karaca, "İnce bağırsak nakli yapılmış hastalarda bağışıklığı baskılama amaçlı erişkin kök hücre nakli uygulaması" projesi kapsamında ilk, nakil yaptığımız üçüncü hastamız Burçin Yücel oldu. Ondan sonraki 29 hastamız için de ayrı izin almak zorunda kalmayacağız" dedi. Karaca, kron hastalığı denilen bağırsakların bir iltihabi hastalığı nedeniyle 15 yıldan beri ince ve kalın bağırsak tedavisi ve ameliyatları gören Burçin Karaca'nın kendilerine 2 ay önce Adana'dan geldiğini söyledi. Karaca sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hastamızın karnında açık bir yara vardı, tıbbi tedaviye cevap vermiyordu. Tek çare olan ince bağırsak kök hücre nakline hazırlamak için gerekli tedavileri yaptık. Zaman zaman durumu kötüledi. Uygun zamanda bağış çıktı, nakli gerçekleştirdik. Eğer nakil olmasaydı, mecburen damardan beslenmek zorunda kalacaktı. Bu uzun süreli devam etmiyor ve sonunda da maalesef hayatını kaybedecekti. Burçin'i bu umutla ameliyat ettik. Şu anda her şey yolunda gidiyor. Ama dünyada ince bağırsak nakli, mortalitesi yüksek, diğer organ nakillerine benzemiyor. Henüz naklin ilk haftasında. Büyük umutla, özveriyle devam edip başarılı olacağız.

Yıllarca mücadelesini verdiği hastalıktan nakille kurtulma umudu bulan Yücel, "Son zamanlarda çok kötüydüm, iyileştim inşallah. Bir mucize olarak değerlendiriyorum, hocalarıma çok teşekkür ediyorum, inşallah böyle devam edecek" diye konuştu

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3018 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim