• BIST 9067.22
  • Altın 2324.344
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.924
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Bakanlıktan tiryakiye yeni yıl hediyesi

Bakanlıktan tiryakiye yeni yıl hediyesi
Bakanlıktan tiryakiye yeni yıl hediyesi. Sağlık Bakanlığı, sigarayı bıraktırmak için 300 bin tiryakiye 540 liralık hap dağıtacak.

Sağlık Bakanlığı, tiryakilerin sigarayı bırakmaları için kesenin ağzını açtı. Bakanlık, kendisine başvuran 300 bin tiryakinin sigarayı bırakması için yeni yılda ‘ücretsiz’ hap dağıtacak. Piyasada 180 lira ve 64 liradan satılan bıraktırma ilaçlarından, ortalama 3 ila 2.5 kutu kullanmak gerekiyor. Bu durumda Bakanlık, sigarayı bırakması için tiryakinin cebine 540 lira koymuş olacak.

YARDIM EDİN LÜTFEN
Sigarayla mücadele için yoğun bir program uygulayan Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde 200 noktada sigara bıraktırma poliklinikleri oluşturdu. Ardından yine sigarayı bırakmak isteyen tiryakiler için Eylül sonunda ALO 171 hattını açtı. Bir ayda sigarayı bırakmak için telefonla yardım isteyen sayısının 200 bini geçmesi üzerine bakanlık, kapasite artırma kararı aldı.

Üst düzey bir bakanlık yetkilisi, Avrupa’daki örnekler incelendiğinde hiçbir ülkede böyle bir talep gelmediğini anlattı. Bunun üzerine hattın kapasitesinin artırılması için çalışmalara başladıklarını ve halen çalışan 15 kişiye ilave olarak 45 kişinin daha alınacağını açıkladı.

17 MİLYON TİRYAKİ
17 milyon tiryakisiyle dünyanın en çok sigara tüketilen ülkeleri arasında ikinci sırada yer alan Türkiye’de, sigaranın neden olduğu hastalıklar kamunun sağlık giderleri içinde önemli bir yük oluşturuyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 2000 yılında hastaneye yatırılarak tedavi altına alınan 5 milyon kişinin yüzde 20’si yani 1 milyonu tütün ürünlerinin neden olduğu hastalıklardan tedavi görüyor. Hastanede meydana gelen ölümlerin yüzde 52’si de tütün ürünleri kullanımından kaynaklanıyor.

300 BİN KİŞİ İÇİN PAZARLIK YAPILDI
Bakanlık yetkilisi bu tabloyu değiştirmekte kararlı olduklarını belirterek, bir hafta 10 gün içinde tiryakiler için haplı tedaviye başlayacaklarını söyledi. Halen ilaç piyasasında sigara bıraktırma hapı olarak iki markanın bulunduğuna dikkat çeken yetkili, ilk etapta 300 bin kişinin sigarayı bırakma tedavisinde kullanılmak üzere firmalarla fiyat pazarlığı yaptıklarını belirtti.

DANIŞMANLIK YAPILACAK
Bu ilaçlardan Champix’in piyasa fiyatının 180 lira olduğunu, Glaxo’nun ise 64 liradan satıldığını ifade etti. Bakanlığın, toplu alım yapacağı için bu fiyattan almayacağını açıklayan yetkili, hangi tiryakiye hangi ilacın kullanılacağına ise doktorun karar vereceğini söyledi. Tiryakinin sigara bırakmak için başvurduğu sağlık kurumunda doktor gözetiminde bu ilacı kullanacağını ve danışmanlık verileceğini belirtti.

Bireysel kullanımlarda bu tabletlerin yüzde 20 ila 25 başarı gösterdiğini açıklayan yetkili, “Ancak biz başarının daha yüksek olacağını tahmin ediyoruz. Çünkü biz bırakmak isteyenlere danışmanlık da yapacağız. Neden sigarayı bırakması gerektiği, içmeye devam etmesi durumunda hangi sonuçlarla karşılaşılacağı anlatılacak. Dolayısıyla bu oranın üzerine çıkmayı umuyoruz” dedi.

Yetkili, “Kaldı ki başarı oranı yüzde 25 bile olsa, 300 bin kişide 75 bin kişi bile bıraksa bizim için önemlidir” dedi.

NİKOTİN BANDI YETMEDİ
Sigara bıraktırmaya yönelik piyasaya sürülen nikotin bantlarını üreten firmayla da görüştüklerini ifade eden yetkili, ancak firmadan böyle bir talebi karşılayacak üretim kapasitesi olmadığı yanıtı aldıklarını aktardı.

ERKEKLER SİGARADAN ÖLÜYOR
Bakanlık verilerine göre Türk erkeklerinin hipertansiyondan sonraki en yaygın ölüm nedeni sigaradan kaynaklanan hastalıklar. 2003’te sigara kullanımı nedeniyle ölen 55 bin kişinin yüzde 97’sini erkekler oluşturmuş.

HANGİ HASTALIKLARA NEDEN OLUYOR
Sigaranın neden olduğu hastalıklar arasında kanser (akciğer, pankreas, ağız, gırtlak, yemek borusu dahil olmak üzere diğer kanser türleri), kalp ve damar hastalıkları ile solunum yolu hastalıkları ( bronşit, amfizem, astım ve kronik obstrüktif akciğer hastalıkları) sayılıyor. Ayrıca sigara içmenin vücudun hemen her organına zarar verdiği ve çok çeşitli diğer hastalıklarla bağlantılı olduğu vurgulanıyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2141 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim