• BIST 9092.76
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 21 °C

Bakanlık'tan 'zayıflama ilacı' açıklaması

Bakanlık'tan 'zayıflama ilacı' açıklaması
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan açıklama: -"(Zayıflattığı iddia edilen ürün) FX 15 isimli ürün için bakanlığımızca verilmiş bir ürün onayı bulunmamaktadır"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Batman'da bir kişinin zayıflamak için kullandığı ve neticesinde kalp krizi geçirdiği iddia edilen "FX 15" isimli ürün için bakanlıkça verilmiş bir ürün onayı bulunmadığını bildirdi.

Bazı basın ve yayın organlarında Batman'da bir internet sitesi aracılığıyla satılan FX 15 isimli ürünü kullanan R.D. isimli genç kızın rahatsızlanarak yoğun bakımda yaşam mücadelesi verdiği haberleri yer aldı.

Haberlerde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının söz konusu ürünün satışına izin verdiği iddialarının yer alması üzerine Bakanlık yazılıaçıklama yaptı.

Bakanlığın açıklamasında, denetimlerde HHS Bitkisel Ürün Tanıtım Dağıtım ve Pazarlama adına "Prolife FX15" isimli üründe ilaç etken maddesi "sibütramin"in tespit edilmesi üzerine ihtiyati tedbir uygulayarak bu ürünü piyasadan toplatıldığı hatırlatıldı.

Buna rağmen ürünün internet üzerinden satışını yapan 36 internet sitesi hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi.

Ayrıca söz konusu ürüne benzer "New FX 15" isimli başka bir üründen alınan numunelerin analizleri sonucunda da "sibütramin" ilaç etkin maddesi tespit edildiği ve sorumlular hakkında ilgili Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusu yapıldığı, bu ürünün ifşa edilerek kamuoyuna duyurulduğu bildirildi.

Söz konusu haberlerde bahsi geçen "FX 15" isimli ürün için Bakanlıkça verilen bir ürün onayı bulunmadığına dikkat çekilerek, şunlar kaydedildi:

"Bakanlığımız tüketici sağlığını en üst düzeyde korumak ve tüketicilerimizi doğru bilgilendirmek adına çalışmalarını aralıksız sürdürmektedir. Bu kapsamda takviye edici gıdalar için piyasaya arz edilmeden önce onay şartı getirilmiştir. Onay işlemleri Bakanlığımız, Sağlık Bakanlığı ve üniversite temsilcilerinden oluşan 15 kişilik komisyon tarafından yürütülmektedir. Aynı şekilde takviye edici gıdanın etiketinde 'İlaç değildir. Hastalıkların önlenmesi veya tedavi edilmesi amacıyla kullanılmaz' ifadesinin yer alması da yasal zorunluluktur. Takviye edici gıdalar başta olmak üzere tüm gıda maddelerinin, kilo verdirici, kilo aldırıcı, boy uzatıcı, cinsel performansı arttırıcı, sigara bıraktırıcı, hastalıkları önleyici, tedavi edici ve iyileştirici ürünlermiş gibi gösterilerek piyasaya arz edilmesi yasaktır. Bu kapsamda bu tür iddialarla satılan takviye edici gıdalar Bakanlığımızdan onay almış olsa bile söz konusu beklentilerin karşılanması amacıyla tüketilmemelidir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3897 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim