• BIST 9693.46
  • Altın 2509.343
  • Dolar 32.5709
  • Euro 34.7709
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 18 °C

Bakım hizmetlerinde kalite standartları belirlendi

Bakım hizmetlerinde kalite standartları belirlendi
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın bakım hizmetleri kapsamında; bakım ihtiyacı olanlara sunulan süreli ve sürekli bakım hizmetlerinin; kaliteli, sürdürülebilir, aynı zamanda izlenebilir ve ölçülebilir olması amacıyla hazırlanan...

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın bakım hizmetleri kapsamında; bakım ihtiyacı olanlara sunulan süreli ve sürekli bakım hizmetlerinin; kaliteli, sürdürülebilir, aynı zamanda izlenebilir ve ölçülebilir olması amacıyla hazırlanan “Bakım Hizmetlerinde Kalite Standartları” Tanıtım Programı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Gazi Alataş’ın katılımlarıyla 27 Mayıs 2013 tarihinde Ankara Dedeman Otel’de gerçekleştirildi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın; bakım hizmeti alanın ve verenin koşulsuz memnuniyeti esas alınarak, bakım hizmetlerinde kalite temelli hizmet verilmesi ve bakım hizmetlerinin; kaliteli, sürdürülebilir, izlenebilir ve ölçülebilir olması amacıyla belirlediği “Bakım Hizmetlerinde Kalite Standartları”, çalışmaların düzenlenmesinde ve standartların oluşturulmasında katkı veren bilimsel heyet ile 81 ilden gelen toplam kalite yönetimi eğitimi almış personel, özel bakım merkezi ve özel huzurevlerinin kalite sorumluları, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu ile Yaşlılık Araştırma Komisyonu üyeleri, ilgili bakanlıkların üst düzey yöneticileri, il müdürlükleri ve akademisyenlerin katıldığı bir toplantı ile kamuoyuna duyuruldu.

“Standartlar İyileştirmeyi de Beraberinde Getirecek”

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nail Abdulgazi Alataş, toplantıda yaptığı konuşmada, bakım hizmetlerinde kalitenin yakalandığı, her yerde aynı uygulamanın yapıldığı bir sisteme geçmek için çalışma başlatıldığını belirterek, aynı ilde yan yana bakım merkezlerinde verilen hizmetin farklı olmaması için bir model belirlenmesini amaçladıklarını ifade etti.

Bakım merkezlerindeki hizmetin yöneticiler başta olmak üzere çalışanların vizyonu, vicdanı ve bilgisine göre değişebildiğine işaret eden Alataş, "Bakım hizmeti alan bir kişinin yaşam kalitesinden bahsediyorsak, bu, başkasının vicdanına kalmamalı. Bilgi gerekli, uzmanlık gerekli. Eksiklikleri gidermek adına koyulan kriterler iyileştirmeyi de beraberinde getirecektir" diye konuştu.

Türkiye'nin toplumsal ve kültürel yapısı nedeniyle engellilerin, yaşlıların bakımlarının evlerde yapılmaya devam edildiğine, bu nedenle yatak kapasitesinin yurtdışına göre sınırlı olduğuna işaret eden Alataş, kapasitenin azlığının avantaj olmadığını, bunun artırılmaya çalışıldığını anlattı. Alataş, uygulamayla dinamik bir sürecin başlayacağını belirterek, saha çalışmaları sonucunda kriterlerde değişiklik yapılabileceğini dile getirdi.

“Bakım hizmetinde II. kalite yoktur”

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi de konuşmasında, insana ve Türkiye'ye yakışır bakım merkezlerine ulaşmak için yola çıktıklarını belirterek, uluslararası standartları da temel alarak Türkiye'nin iki yıl içinde bu alanda uluslararası standartları yakalamasının, çevre ülkelere hizmet sunulmasının hedeflendiğini kaydetti. Uluslararası sigorta kuruluşlarının Türkiye'den hizmet satın alabileceği seviyeye gelmeyi amaçladıklarını da dile getiren Çiftçi, Türkiye'nin de bu konuda sağlam bir altyapıya kavuşması için özel ve resmi tüm kuruluşlarla birlikte çalışıldığını vurguladı.

Sistemin, hizmet alan ve verenin memnuniyet ölçümleri, kuruluşların öz değerlendirmeleri, iyileştirmelerde süreç yönetimi, izleme ve değerlendirme, puanlama, belgelendirme ve ödemelerle ilişkilendirme üzerine kurgulandığını anlatan Çiftçi, kuruluşlarda kalite birimleri oluşturulacağını, izleme ve değerlendirme çalışmaları yapılacağını kaydetti. Türkiye genelinde 100 kişilik kalite izleme ekibi oluşturulduğunu, üçer kişilik ekiplerin çalıştıkları illerin dışında değerlendirme çalışması yapacaklarını dile getiren Çiftçi, raporların Genel Müdürlüğe sunulacağını söyledi.

Değerlendirme sonucunda puan ve belge verileceğini kaydeden Çiftçi, ödemelerle ilgili çalışmanın bir süre daha alabileceğine işaret etti. "Bizim için ikinci kalite yoktur. Birinci kalitenin beş yıldızlısı, üç yıldızlısı olur ama kalitesizlik bizim için mümkün değil. En azından kabul edilebilir bir minimuma getirebilmemiz gerekiyor. Yıldızlar bizim için minimumun üzerindekileri ifade edecek" diye konuşan Çiftçi, belgelerin hizmet alanlar için de bir gösterge olacağına dikkati çekti.

Çiftçi, "Belgelendirme hem resmiler hem gündüzlüler hem özeller için, Türkiye'de bakım alanındaki bütün hizmet yürütücüler için şeffaf olacak ve internet sitemizden yayınlanacak" diyerek, kalite standartlarının hizmet modeline göre değişeceğinin altını çizdi. Pilot çalışmanın ardından sistemin Türkiye geneline yayılacağını kaydeden Çiftçi, tüm kurumlarla birlikte hareket etmek istediklerini kaydetti.

Toplantıda ayrıca “Bakım Hizmetlerinde Kalite Standartları”nın belirlenmesinde bakım hizmeti sunucuları ve bakım hizmeti alanların memnuniyet durumlarını araştırmak üzere Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılan “Engelli Bakım Evlerinde Engelli ve Çalışan Memnuniyeti Araştırması”nın sonuçları Yasemin Türe tarafından sunuldu. Ülkemizdeki 44 şehir ve hizmet veren 107 bakım kurumunda yaptırılan “Engelli Bakım Evlerinde Engelli ve Çalışan Memnuniyeti Araştırması” bakım hizmeti alanlar açısından sürdürülebilir ve kaliteli bakımın sağlanması için memnuniyetin sağlanması ile bakım alanında çalışanların iş verimlerinin arttırılması amacıyla gerekenlerin tespit edilmesi amacıyla yapıldı. “Bakım Hizmetlerinde Kalite Standartları”nın belirlenmesinde yol gösterici olan araştırma, bakım alanında hizmet alanlarla birlikte hizmet sunucularının karşılıklı değerlendirilebilmesi yönünden büyük önem taşıyor.

dsc_0019.600px.jpg

dsc_0044.600px.jpg

dsc_0015.600px.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3872 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim