• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 18 °C

Bakımlı saçın sırları

Bakımlı saçın sırları
Saçınızı ıslakken tarayın Maşa yerine bigudi ile şekillendir. Düzleştirici değil fırça kullanın saçınızı sık yıkayın ve bakım maskeleri uygulayın Saçın doğal rengine yakın boyalar tercih edin.

Sağlıklı bir saça sahip olmak istiyorsunuz ama ne yapacağınızı bilmiyor musunuz. Sağlıklı saçın sırlarını Akademi Saç Terapi Merkezi Saç Sağlığı Uzmanı (Trikolojist) Burcu Çayözü'ne sorduk. İşte yapılması gerekenler:

KOPMA VE KIRIKLAR OLUŞUR
Normal tarama ve yıkama işlemlerinde saçta yıpranma en alt seviyededir. Ancak bazı işlemler saçın sağlam olan dış kılıfı zaman içinde yıpratır ve kırılgan olan içyapıdaki zincirler rahatlıkla kopar. Bu durumda saçta kopmaya ve kırılmaya bağlı kayıplar yaşanır. Saç temel yapısında protein ve su içermektedir. Bu baş elementleri eksilten işlemler saçta yıpranma yaratır. Saçı fiziksel olarak zorlayan işlemleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Şekillendirme işlemleri
Saçta yapısal eksiklikler ağırlıklı olarak besin eksikliği sebebiyle oluşur. Saçın yeterli oranda protein almaması sonucu saçta zayıflama incelme ve kolay kırılma yaşanır. Saç en ufak zorlamada kopar ve kırılır. Proteinden eksik beslenme, vejeteryan beslenme, Demir eksikliğine bağlı kansızlık, Çinko, folik asit, B-12, biotin eksikliği, Sağlıksız saç derisi, tıkanmış foliküller saçın sağlam yapısını bozar, saç canlılığını yitirir, matlaşır, şekil almaz hale gelir ve saçta incelmeler başlar. Sık yapılan kimyasal işlemler ve şekillendirme işlemleri en sağlam saç yapısında dahi kırılma ve kopma yaratır. Saçın sağlıklı olması için yapılabilecekleri özetlemek gerekirse: Saç ıslakken taranmalı ve şekillendirilmelidir. Maşa kullanımını sık yapmak yerine, arada bigudi ile şekillendirme yapılabilir. Düzleştiricileri her gün kullanmak yerine, saçı fırça ile şekillendirilmelidir. Saç daha sık yıkanmalı, yıkama sonrası saça nem ve protein veren bakım maskeleri kullanılmalıdır.

Kuruyken fırçalanmaz
Saç şekil değiştirmeyi içindeki hidrogen (su) bağlarının yer değiştirmesi suretiyle yapar. Saç esnekliği saç nemliyken artar. Saç kuruyken kendi boyunun yüzde 20 oranında esner ve kırılır bu nedenle saç kuruyken taranmamalıdır. Saçın en büyük nem kaynağı sudur, bu nedenle saçımız yıkandıkça ihtiyacı olan nemi kazanır.

Düzleştirici
Fön, düzleştirici, maşa saça yapılan sıcak işlemlerdir. Saçın sıcağa karşı direnci zaman içinde azalır. Bu nedenle bu işlemlerin sık uygulanması (hafta 2-3 kere) durumunda saçta kopma ve kırılmalar artar.

Brezilya fönü
Perma, Defrize, Brezilya Fönü gibi uygulamalarda saça direncini veren temel zincirsi yapı hasar görebilmektedir. Bu işlemlerin uzman kişilerce, saça yılda bir defadan fazla uygulanmaması gerekir.

Renk değişimi
Sık aralıklarla saç boyamak ve saç rengini keskin şekilde değiştirmek güçlü ve saçı yıpratıcı kimyasal kullanımı gerektirdiği için saça zarar vermektedir. İdeal olan saçın kendi tonuna yakın renkler kullanmaktır.

Kaynak saç
Saçın daha yoğun görünmesini sağlamak için saça ekleme yapılması, saçı çekerek bir kuvvet uyguladığı için saçta kırılma yaratma riski vardır. Özellikle zayıf saç yapısı olan kişilerde uzun süreli kullanımlarda saçta kalıcı kayıp yaratma riski vardır.

Sıkı toplamak
Saçı sürekli çekerek toplamak saçta ilk aşamada kırılma yaratacaktır. Saç normal koşullarda kopmaya ve aşınmaya dayanıklı bir lif yapısıdır. Fiziksel zorlamalar sonucu saçımız incelebilir, yıpranıp kopabilir.

Yasemin İlan

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4942 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim