• BIST 8983.26
  • Altın 2296.158
  • Dolar 32.3236
  • Euro 35.0675
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Banka kredilerini hastaneler verecek

Banka kredilerini hastaneler verecek
BM Türkiye’nin teknoloji birimi Genel Müdürü Günseli Karadere, yakın gelecekte müşteri hakkında biriken veriler sayesinde kredilerin banka yerine hastane, sigorta ve enerji firmalarından da alınabileceğini söyledi

IBM'in dünyada CEO'lar arasında yaptığı araştırmada teknolojinin başarıda ilk sıraya yerleştiğini belirten Türkiye teknoloji birimi Genel Müdürü Günseli Karadere, "İş ile teknolojiyi örtüştürmezseniz ne kadar başarılı yönetici olursanız olun başarılı olamazsınız" dedi.



Karadere, "Günümüzde müşterinin etrafında oluşan eko bilgilerin değerlendirilip bunların işe dönüştürülmesi önemli. Müşterinin oluşturduğu özel yaşam şekilleri, örneğin haftada üç akşam sinemaya giderim, iki akşam et yemeği yerim... Üç çocuğum var, ikisi üniversiteye gidiyor. Bankacılık müşterinin bu bigilerinin toplanarak kendisine özel çözümlerin oluşturulduğu bir boyuta gidiyor. Eskiden telefon açarlardı. Beş tane cevap verirdin. Çok fazla harcıyorsunuz, kartınızın limitini artıralım mı diye. Banka ile müşterinin ilişkilerine göre tasarım yapılırdı. Şimdi ise boyut artık çok büyüdü. Sadece banka ile olan ilişkileriniz değil, müşterinin yaşam döngüsünde oluşturulan bilgiler, sistemde, sosyal ortamda... Yani her yerde bulunan bu datanın, bilgilerin alınıp bankanın büyümesi ve ürün geliştirilmesi için analiz edilmesi gerekiyor. Biz buna büyük data diyoruz.

Analiz eden kazanır

Müşteri için sinema mı lokanta mı okuduğu kitap mı önemli, buna göre bir bilgi oluşuyor. Bu bilgiyi en doğru analiz edip doğru ürünü sunan kazanacak. Her endüstri için böyle olacak. Telekom için de hastane için de böyle olacak. Parayı, finansal enstrümanı, bankadan mı ya da başka bir kurumdan, hastaneden almış müşteri için önemli mi" dedi.

Karadere şunları söyledi:

"Endüstrilerin sundukları ürünler çok fazla farklılaşmamaya başlayacak. Özellikle gelişmekte olan Afrika gibi yerlerde banka şubesi yok ama herkesin cep telefonu var. Telefon üzerinden bankacılık hizmeti veriyorlar. Hizmet verilen insana, müşteriye kimin daha önce ulaşacağı önemli bir dinamik. O işi banka mı telekomcu mu, bambaşka bir endüstri mi yapacak? Evinize enerjiyi getiren kurum aynı zamanda krediyi de veren kurum olabilir."

Karadere teknoloji ve bankacılıkla ilgili sorularımızı yanıtladı...

Türkiye veri toplama alanında hangi seviyede?

Türk bankaları müşteri verilerini iyi analiz etme üzerinde çok çalışıyorlar. Veriyi analiz edeyim, veriden anlamlı bilgi çıkarayım, çünkü o kadar çok veri var ki, bunun peşindeler. Veriler yıldan yıla çok büyüyor. Artık bilgiler toplanıyor örneğin Mobeselerden benim arabam oradan kaç kere geçti biliyor. Ama kimse ona beş kere geçen araba ne diye sormuyor. Dolayısıyla datayı işleyen ve anlamlı hale getiren endüstriler başarılı olacak. Her yerde bir data var artık.

Bilginin güvenliği önemli

Bilginin güvenliği nasıl sağlanıyor?

Kişiler teknolojiyi o kadar çok kullanıyorlar, telefonla, gmail ile facebook ile... Bilgi çoklaşıyor. Bizlerle ilgili her yerde bir bilgi çıkıyor. Bilginin güvenliği ve korunması çok önemli çünkü sende data var ama bu datayı kime açacaksın kime açmayacaksın.

Şu anda dünyanın değişimi veri. Bu verinin akıllı bir şekilde akla dönüştürülmesi. Çünkü artık veri eskisi gibi istediğin zaman sorup öğrendiğin bir şey değil. Veri kendi kendine oluşuyor, akıyor. Datayı oluştururken ve analiz ederken güvenliği önemli. Siber saldırıdan tutun, telefonla konuşurken veya bir uygulama indirirken güvenli olup olmadığınızı biliyor musunuz?

Dolayısıyla güvenlik ile bu büyüyen datanın senkronizasyonu önemli. Ben bankacılığın bunu çok iyi başaracağını düşünüyorum. Geçmişi güçlü olduğu için bankacılık yeni gelen bu tip konseptlere çabuk adepte oluyor.

Verinin ve yapılan her tür işlemin güvenliği de ikinci bir önemli faktör olacak.

Bilinç çok önemli

Data suistimalleri, müşteri bilgisi hırsızlığı nasıl önlenir?

Bu da bir disiplin ve kültür. Hırsızlığı nasıl önleyemiyorlarsa bu olaylar da ne kadar önlem alırsanız alın önlenemeyebilir.

Dünya çapında filmlere konu olan akılla yapılıyor, mümkün değil engel olunması. Her olası fırsat için değişik seviyelerde, insan faktöründe, teknoloji faktöründe bir takım güvenlik çözümleri oluşturuyorsun. Datanı açık göndermiyorsun. Giden datayı kullanacak insanlara yetkilendirme yapıyorsun. Bunlar zaten var olan, bilinen şeyler.

Burada yapılması gereken güvenlik konusunun herkesin konusu olmasını sağlamak. Güvenlik konusunda yeni bir mucizevi gelişme olmayacak. Ancak bilgi güvenliği daha derinleşecek, yaygınlaşacak, herkesin konusu olacak. Herkes buna önem vermeye başlayacak.

Bilinç çok önemli.

Bilgilerimiz pek çok kurumun elinde. Normal bir banka çalışanı TC kimlik numarasıyla müşterinin tüm bilgilerine ulaşabilir mi?

Yetkilendirildiyse müşteri bilgilerine ulaşabilir. Güvenlik bilinci yüzde yüz gelmeli, bu kadar çok bilgi ortalıkta dolaşıyor. Bu yüzden konuyla ilgili detaylı programlama ve yetkilendirilme çalışması yapılması gerekiyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1845 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim