• BIST 9079.97
  • Altın 2324.068
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9104
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Banka soyar gibi ameliyat!

Banka soyar gibi ameliyat!
Barselona'da anne karnında iken bronşiyal atrezi ameliyatı yapılan Alaitz 16 aylık oldu. Ameliyat doktorun ifadesiyle 30 dakikada banka soyar gibi oldu.

Dünyada ilk kez 26 haftalık bir cenine bronşiyal atrezi ameliyatı yapıldı. İspanyol cerrahlar, anne karnındaki 800 gramlık cenini bronşlarından ameliyat etti. 10 binde bir görülen bu hastalık, ciğerlerin hızla hava dolmasına ve bebeğin ya doğarken ya da doğar doğmaz hayatını kaybetmesine sebep oluyor. Hospital Clinic in Barcelona'nın Kadın-Doğum Bölümü'nden Dr. Eduard Gratacos, ameliyatı tıpkı bir banka soyar gibi hızlı hareket ederek, 30 dakika gibi kısa bir zamanda tamamladıklarını anlattı. Dr. Gratacos, endoskopik lazer desteği alarak, üç milimetre genişliğinde katater ile ameliyatı gerçekleştirdiklerini belirtti. Hasta bebeğin akciğeri normal boyutlara getirildi. Ameliyattan 11 hafta sonra bebek 2.5 kilo olarak sağlıklı bir şekilde dünyaya geldi. Şu anda 16 aylık olan Alaitz çok sağlıklı.

BAŞARILI OLAN İLK VAKA
Doç. Dr. İbrahim Bildirici/Acıbadem Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı:
Fetal bronşiyal atrezi çok nadir görülür. Bu bebeklerin havayolları gelişmemiş oluyor. Trekiyal ana havayolu, sağ akciğerde 3 loba hava verir. Solda 2 lob var. Bu dallardan birisinde anne karnında tıkanıklık oluyor. Tıkanıklık olan lob aşırı büyüyor. Baskı yapıp diğer sağlıklı akciğer loblarını sıkıyor, kalbi itiyor. Bu ölümcül bir durum. Burada doktorlar anne karnında endoskopi ile fetusa bakıp görüntüleme cihazıyla ağızdan bebeğin hava yoluna girmişler ve kapalı olan bronşu kateter ile delerek geçmişler. Bu çocuklarda sıklıkla anne karnında kalp yetmezliği olur, aşırı sıvı kaybı sebebiyle de hayatlarını kaybederler. Anne karnında tıkanıklığın ötesine delerek geçişi sağlamaları ve başarılı sonuç almaları ilktir. Children Hospitals of Philedelphia'da açık ameliyatlar da yapıyorlar. Kapalı yöntemle başarılı sonuç bildirilen ilk vaka. Ben de bir hayvan modeliyle, fetal bronşiyel atreziyi TUBİTAK desteğiyle denemeyi düşünüyorum. Washington Üniversitesi'nde akciğerin çeşitli hastalıklarını anne karnında tedavi ettik. Biz sıvıyı, amniyon sıvısına boşaltıyoruz. Benim de farklı şekillerde tedavi ettiğim bebekler var.

"BİZLER DE YAPACAĞIZ"
Prof. Dr. Seyfettin Uludağ / Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim:
Barselona'da doğmadan önce bebeklerin ameliyat edildiği bir merkez var. Çocuğun nefes almasını engelleyen hastalıklarda bu yöntem önce Amerika'da, sonra da Barselona'da kullanılmaya başlandı. Bazen de doğum esnasında kordon kesilmeden yapılıyor. Kolay bir ameliyat değil, her bebekte yapılamıyor. Deneyimler ve bilgi birikimimiz arttıkça bizler de yapacağız. Dünyadaki deneyim de henüz çok az. Bebeği kaybetme oranı yüksek. Böyle bir şeyi bilmeden yapıp da bebeğin ölümüne sebep olmaya gerek yok. Eğer bu işi deneyimimiz olmadan yapmaya kalkarsak hem anneye hem bebeğe zarar veririz.

Didem Seymen

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2464 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim