• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 22 °C

Baş ağrısı deyip geçmeyin

Baş ağrısı deyip geçmeyin
'Beyindeki baloncuk' olarak bilinen anevrizmalar genellikle kanadıktan sonra teşhis edilebiliyor. Beyin Cerrahı Op. Dr. Murat İnan "Doktorlar uyanık olmalı;

'Beyindeki baloncuk' olarak bilinen anevrizmalar genellikle kanadıktan sonra teşhis edilebiliyor. Beyin Cerrahı Op. Dr. Murat İnan "Doktorlar uyanık olmalı; en küçük şüphede bile tüm teşhis yöntemlerini hastaya uygulamalı" diyor

Medical Park Fatih Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Murat İnan; halk arasında 'baloncuk' olarak bilinen ve ünlü sanatçı Ebru Gündeş'in kameraların önünde geçirdiği krizle bilinirliği artan beyin anevrizmasıyla ilgili soruları yanıtladı.

Anevrizma nedir?
Anevrizma, vücutta temiz kan taşıyan ana damarların (biz buna arter diyoruz) üzerindeki genişlemedir. Bu genişlemenin sebebi genellikle damar yapısının bozuk olmasıdır. Damar yapısının bozuk olduğu durumlarda; kan basıncıyla beraber ilk yırtılma ve buna bağlı olarak ilk kanama meydana gelir. Kısacası; beyin damarlarındaki basınca dayanıksız bölgelerde şişmelerin ve baloncukların oluşmasına 'anevrizma' diyoruz.

Belirtileri nelerdir?
Baş ağrısı şikayeti ile hastaneye başvuran bir kişiye, doktor birtakım tetkikler yapar. 'Anevrizma olabilir mi?' diye şüphelenir ve anevrizma genellikle bu şekilde ortaya çıkar. Anevrizma kanamaya başladığı anda ise şu semptomlar ortaya çıkar: Baş dönmesi, bayılma, kusma ve geçici bilinç kaybı...

GELİYORUM DEMEZ!
Anevrizmalar hiç belirti vermeden mi meydana gelir?
Anevrizmaların özelliği tam olarak budur; yani teşhisi ancak şans eseri yapılabilir. Çünkü ne yazık ki, anevrizmalar çoğunlukla herhangi bir bulgu vermiyor. Yani herkes Ebru Gündeş kadar şanslı olamıyor. Gündeş zamanında hastaneye yetiştirildiği için hayatı kurtuldu ki, bu da erken müdahalenin önemini gösteriyor.

Bu durumda ne yapmak gerekiyor?
İşte bu noktada zamanında ve doğru müdahale hayat kurtarıyor. Bunun için de; doktorun anevrizmaya karşı uyanık olması, hastanın anevrizmaya müdahale edilebilecek tam teşekküllü bir hastaneye gitmiş olması ve acil ameliyata alınması gerekir.

Baş ağrısı anevrizma habercisi olabilir mi?
Sürekli baş ağrılarının nedeni anevrizma değildir. Anevrizma hastalarının ortak cümlesi şudur: 'Ben hayatımda böyle bir baş ağrısı görmedim!' Çünkü anevrizma artık kanamıştır ve kişi, şiddetli bir ağrıyla karşı karşıyadır.

TEDAVİ ŞART
Kanama olmadan anevrizma tedavi edilmez mi?
Anevrizma sonuçta beynin damarlarında oluşan bir hastalıktır. Burada kanama olmasa bile tedavi edilmesi gerekir. Yani biz bir anevrizmayı tesadüfen teşhis etsek bile hastayı ameliyat ediyoruz.

Tedavi yöntemleri nedir?
Tedavi iki şekilde yapılır:
Cerrahi yöntem: Ameliyatta, beyindeki anevrizmayı buluyoruz ve üzerine klips takıyoruz. Klips, hastada hayatı boyunca kalıyor.
Endovasküler yöntem: Son zamanlarda oldukça gelişen bu yöntemle hasta, ameliyat edilmeden tedavi edilir. Anjiyoyla anevrizma kısa sürede pasifize edilir.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6285 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 3 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim