• BIST 9524.59
  • Altın 2491.675
  • Dolar 32.5148
  • Euro 34.725
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 21 °C

Başkanın temiz dediği suya bakanlık pis dedi

Başkanın temiz dediği suya bakanlık pis dedi
Aksaray ve Şereflikoçhisar’da 12 Mayıs’ta başlayan zehirlenme vakalarında hasta sayısı 6 bine yaklaştı. Belediye Başkanı Nevzat Palta’nın "Aldığımız su numuneleri temiz çıktı" demesine rağmen Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada "Hastalarda Adenovirüs

Aksaray ve Şereflikoçhisar’da 12 Mayıs’ta başlayan zehirlenme vakalarında hasta sayısı 6 bine yaklaştı. Belediye Başkanı Nevzat Palta’nın "Aldığımız su numuneleri temiz çıktı" demesine rağmen Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada "Hastalarda Adenovirüs, Rotavirüs, Norovirüs gibi viral etkenler ve koliform bakterileri tespit edildiği, vakaların su kaynaklı bir bulaşma şeklinde başladığı" belirtildi.

AKSARAY’da salı gününden bu yana devam eden salgın hastalık için Belediye Başkanı Nevzat Palta "Her gün aldığımız su numuneleri temiz çıktı. Hastalık bir serumluk iş. Hastalar tek serumla tedavi oluyor ve şikáyetleri yenilenmiyor" açıklamasını yaptı. Belediye Başkan Vekili Sadi Özdil, gazetecilerin karşısına geçip çeşmeden su doldurup içti, "Suyumuz temiz. Vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla şebeke suyunu içebilir" dedi. Ancak Sağlık Bakanlığı, 6 bin kişinin mide bulantısı, kusma ve ishal şikáyetiyle hastanelere başvurduğu hastalıkla ilgili dün yaptığı açıklamada "Aksaray ile Ankara’nın Şereflikoçhisar İlçesi’nde görülen ishal vakaları sudan kaynaklanıyor" dedi.

Koliform bakterileri

Başkan Palta ve vekilinin açıklamalarını boş çıkaran Sağlık Bakanlığı açıklamasında, Aksaray’da 13 Mayıs’ta, Şereflikoçhisar’da da 16 Mayıs’ta başlayan ishal vakaları nedeniyle yapılan ilk incelemelerde kimyasal ve toksikolojik kirliliğe rastlanmadığı belirtilerek, şöyle denildi: "Hastalardan alınan örneklerde birden fazla etken tespit edilmiştir. Bu etkenler Adenovirüs, Rotavirüs, Norovirüs gibi viral etkenler ve koliform bakterilerdir. Vakaların her iki yerleşim biriminde de su kaynaklı bir bulaşma şeklinde başladığı ve bunu takiben hasta kişilerden sağlam kişilere bulaşma şeklinde devam ettiği anlaşılmıştır. Aksaray’da yeterli su klorlaması yapılmakla birlikte lokal arızaların tamiri ve su borularının değişimi döneminde kirlenme olduğu, Şereflikoçhisar’da ise su klorlamasının bazı noktalarda yeterli seviyede olmadığı, şebeke suyundaki kirlilik sonucu vakaların ortaya çıktığı anlaşılmıştır. Her iki yerleşim yerinde de su klorlaması yeterli seviyeye getirilmiştir." 

Açıklamada, Siirt’teki ishal vakalarının da su kirliliğinden kaynaklandığı belirtildi.

Bakanlığın açıklaması çelişkili

Belediye Başkanı Nevzat Palta, "Su klorlamasının yeterli olduğu bir önceki teknik raporda belirtilmesine rağmen, Sağlık Bakanlığı açıklamasında klorun eksik olduğu, yeterli seviyeye getirildiği söyleniyor. Burada bir çelişki var" dedi. Palta, "Elimdeki verilere göre Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasını kabul etmiyorum. Aynı vakaların Şereflikoçhisar’da, Ortaköy’de, Siirt’te çıkması Bakanlığın açıklamasıyla çelişiyor" diye konuştu.

Suyu kaynatın

AKSARAY Valisi Sebati Buyuran, hastalığın kaynağının araştırılmasıyla ilgili çeşitli çalışmalar yapıldığını, alınan örneklerin incelendiğini belirtti. Buyuran, "Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı’nda yapılan analizlerdeki ilk sonuçlarda kimyasal madde, toksik madde yok. Klor seviyesi normal, bakteri üremiyor. Henüz vakaların nedeni tam olarak belli olmasa da Batı ülkelerinde görülen, ishale neden olan virüs tipi aranıyor. Bunun üzerinde duruluyor. Zaten bu virüs, hayati tehlike arz etmeyecek şekilde 2 gün etkili oluyor. Hastalara serum veriliyor, yatakta tedaviye gerek duyulmuyor" dedi. Buyuran, halkın her olasılığa karşı suyu kaynatarak içmelerini önerdi.

Bu haber toplam 1830 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim