• BIST 8987.31
  • Altın 2279.121
  • Dolar 32.3276
  • Euro 35.0194
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 20 °C

"Başkasının kimlik numarasıyla doğum yapanlar bile oluyor"

"Başkasının kimlik numarasıyla doğum yapanlar bile oluyor"
Sosyal Güvenlik Kurumu, TC kimlik numarasının nüfus cüzdanıyla birlikte kontrol edilmemesinden dolayı dertli.

Başkasının kimlik numarasını ele geçiren bir kişi, hastanelerde muayene olup ilaç yazdırabiliyor. Hatta başkasının kimlik numarasıyla doğum yapanlar bile olabiliyor. Bunun son örneği Buca'da bir hastanede yaşandı. M.A.'nın kimlik numarasını kullanan şahıs, doğum yaptıktan sonra kayıplara karıştı.

Doğum için getirilenlerin çoğunlukla sedyeyle doğrudan ilgili bölüme alındığı, kayıt işlemleri ise yakınları tarafından yaptırıldığından dolayı M.A.'nın yerine kimin doğum yaptığı belirlenemedi. İl Sağlık Müdürlüğü, olayı İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na bildirerek suç duyurusunda bulundu. SGK İl Müdürlüğü de bu hastanede yakın zamanda yersiz karne kullanımı tespit etti. SGK yetkilileri, çoğu zaman hastane personelinin kasıtlı olmayan hatalarından dolayı faturanın kuruma çıkmaması için var gücüyle çalışıyor. Bu amaçla, kolay erişilebilen kimlik numarasından kaynaklanan haksız kazancın ve ekonomik kaybın önüne akıllı kartla geçilmesi planlanıyor.

SGK İzmir İl Müdürü Mustafa Keskin, "Şikâyetler genellikle suistimalden kaynaklanıyor. Bütün bunlar, akıllı kartla en aza indirilecek." dedi. Vatandaşların yaşamını kolaylaştıracak, kurum ve kuruluşlarda daha hızlı hizmet alınmasını sağlayacak, kolay taşınabilir, taklit edilemez, uluslararası standarda uygun "akıllı" kimlik kartı uygulamasını İçişleri Bakanlığı yürütüyor. 10 yıllık kullanım ömrü olan kart, SGK ve Sağlık Bakanlığı tarafından Bolu'da 14 bin vatandaşta deneme amacıyla uygulanıyor. 2010 yılında optikçi ve eczaneler hakkında 44 şikâyet geldiğini belirten Keskin, 25'inde herhangi bir kasıt bulunmadığını ancak kimlik kontrolü yapmadıkları için toplam 2 bin 371,98 TL para cezası uygulandığını açıkladı.

Şikâyetlerin 19'unda kişilerin bilgisi dışında sağlık karnesi ve kimlik numarası kullanılması sonucu suistimal bulunduğunu ve kurum zararı oluştuğunu tespit ettiklerini aktaran SGK İl Müdürü Keskin, bunun karşılığında da sorumlulara 1 milyon 179 bin TL cezai müeyyide uyguladıklarını dile getirdi. Hastane ve tıp merkezleri ayağında incelemelerinin devam ettiğini vurgulayan Keskin, "Şimdiye kadar 9 bin hastanın ismiyle aynı gruba ait sağlık sunucularından fatura gönderildiğini belirledik. Bunların gerçekten sağlık hizmeti alıp almadığı, inceleme sonucunda ortaya çıkacak." şeklinde konuştu.

Mustafa Yüksel

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5007 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim