• BIST 9079.97
  • Altın 2304.844
  • Dolar 32.3224
  • Euro 35.0893
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 23 °C

Bayram çikolatası 'ağzınızın tadını' kaçırmasın

Bayram çikolatası 'ağzınızın tadını' kaçırmasın
Prof. Dr. Işıklı, Ramazan Bayramı'nda misafirlere ikram edilmek üzere çikolata alırken dikkat edilecek noktalar konusunda vatandaşları uyardı.

CÜNEYT ÇELİK

Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nursel Develi Işıklı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vatandaşların bayramda misafirlerine ikram edeceği ürünlerde kötü sürprizlerle karşılaşmaması için bazı detaylara dikkat etmeleri gerektiğine işaret ederek, "Çikolatanın, ağzımızın tadını kaçırmaması için satın alırken dikkatli olmalıyız. Güvenmediğimiz yerlerden alışveriş yapmamalıyız" dedi.

Işıklı, çikolata satın alırken dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıraladı:

"Depolama sırasında sıcaklık değişirse çikolatanın içerisindeki parlak görüntüsünü veren yağlar eriyor. Yüzeye çıkan yağ, katı hale gelip beyaz bir görüntü yani 'çiçeklenme' oluşturuyor. Bu da kalite kusurunu ortaya çıkartır. Çikolata satın alındıktan sonra mümkün olduğunca oda sıcaklığında saklanmalıdır.

Raf ömrü dolan ve depolama sırasında farklı sıcaklıklarda bekletilen çikolatalar, parlaklığını yitirir. Bu çikolatalardan uzak durulmalıdır.

"Bayatsa sabunsu bir tat bırakır"

Çikolata eğer bayatsa sabunsu bir tat hissedilebilir. Yine donmuş bir yağ tadı da gelebilir.

Ürünü alırken, ambalaj üzerindeki raf ömrüne mutlaka bakmalıyız.

Etiketinin görünür ve okunabilir olması gerekir.

Çikolatada bulunması gereken kakao yağı, özelliği gereği vücut ısısında eriyor. Bu nedenle çikolata ağzınızda erimeli.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından üretim izni alıp almadığına dikkat edilmeli. Bazen ambalajda bu izinlerin olduğu bölgeye etiket yapıştırılabiliyor. Bu izinlerin görünür olmasına dikkat etmeliyiz.

"Ürünün ambalajı kontrol edilmeli"

Tüketici ürünün ambalajını kontrol etmeli. Ambalajların delik ve yırtık olmaması gerekiyor.

Özellikle dükkan önlerinde sağlıksız koşullarda açıkta satılan ürünler tercih edilmemeli. Çikolatalar ambalajlı olsa dahi, caddelerde dizilmemesi gerekiyor. Bunlar merdiven altı olabiliyor. Merdiven altı üretimde kakao yağını kullanmıyorlar.

Çikolatayı yedikten sonra ağzımızda tortu bırakmamalıdır."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4086 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim