• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 21 °C

"Bayramda dikkatsiz beslenme hastanelik edebilir"

"Bayramda dikkatsiz beslenme hastanelik edebilir"
"Ağır, yağlı, tuzlu yemekler, kızartma, mangal gibi yemekler, yüksek tansiyon, kalp-damar hastalığı ve kolesterol sorunu olanların şikayetlerini şiddetlendirir"

CİHAN DEMİRCİ

Ramazan Bayramı süresince dikkatsiz beslenme, hazımsızlık, mide bulantısı, bağırsak sistemi rahatsızlıkları, tansiyon, kolesterol ve kan şekerinin yükselmesi gibi ciddi problemlere yol açabilir.

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, yaptığı açıklamada, ramazan ayında 17 saate varan açlık ve susuzluk süresi, gece yarısı uykunun bölünerek yemek yenilmesi gibi günlük hayatı etkileyen pek çok değişiklik yaşandığını söyledi.

Ramazan sonrasında ve bayramda dikkat edilmesi gereken davranışların sağlık açısından büyük önem taşıdığına işaret eden Yorulmaz, "Sıcakla ve uzun süreli açlıkla geçen bir ayın sonrasında bayramla ramazanda kısıtlanmış olan yemek yeme, sıvı alma isteğinin serbest bırakılmış olması bir psikolojik rahatlama duygusu içerisinde, bazen ramazan öncesine göre daha fazla miktarda yemek yenilmesine neden olabilmektedir" dedi.

- Risk gruplarının dikkat etmesi gerekenler

Yorulmaz, bayramda fazla karbonhidrat, şeker, çikolata, şerbetli tatlı tüketiminin iştahı kapatarak vücudun ihtiyaç duyduğu diğer besinleri almaya engel olduğunu ve gereksiz enerji, kilo alımına yol açtığını dile getirdi.

Orucun ardından fazla miktarda yemek tüketmenin hazımsızlık, şişkinlik, gaz, ishal, bulantı, kusma gibi sindirim sistemi sorunlarına da neden olduğunu belirten Yorulmaz, şunları kaydetti:

"Ağır, yağlı, tuzlu yemekler, kızartma, mangal gibi yemekler, yüksek tansiyon, kalp-damar hastalığı ve kolesterol sorunu olanların şikayetlerini şiddetlendirir. Fazla çay, kahve içmek mide ve uyku sorunlarına, tansiyon artışına yol açabilir. Ev dışında yemek, hazır gıdalar tüketmek, kilo alımına, sindirim sistemi şikayetlerine yol açabilir. Nerede ve nasıl hazırlandığı bilinmeyen yiyecek ve içecekler ile zararlı ve alerji yaratan zararlı maddeler alınabilir. Besin zehirlenmeleri ortaya çıkabilir."

Yorulmaz, yaşlı, hamile, bebek emziren kadınlar ve kronik şeker, tansiyon, böbrek kalp ve karaciğer rahatsızlıkları olanların bayramda beslenmesine dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.

- "Misafirlere ısrarcı davranılmamalı"

Yorulmaz, bayramda ikram edilecek şeker, çikolata, tatlı, kolonya gibi ürünlerde ruhsatlı ve ambalajı bozulmamış olanlarının tercih edilmesi gerektiğini, markasız, nerede ve nasıl üretildiği bilinmeyen ürünlere ucuz diye rağbet gösterilmemesini önerdi.

Faruk Yorulmaz, "Ramazan sonrası bayramın ilk günü, güne mutlaka kahvaltıyla başlanması gerekiyor. Besinler iyi çiğnenmeli, yavaş yavaş, azar azar ve sık yenilmelidir. Sıvı ihtiyacını karşılamak için günde 2-2,5 litre su ve ayran, evde hazırlanmış limonata, meyve suyu, komposto gibi sıvı gıdalar alınmalıdır" ifadelerini kullandı.

Yorulmaz, bayramlaşmalarda misafirlere ikram konusunda ısrarcı davranılmaması gerektiğini vurgulayarak, "Bugün bayram, bir defalık yemekten bir şey olmaz, bayramda da diyet olur mu, şimdi ye sonra diyete devam edersin gibi sözlere inanılarak şeker ve tatlı tüketiminin abartılmaması gerekiyor" dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 2628 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim