• BIST 9524.59
  • Altın 2493.495
  • Dolar 32.5458
  • Euro 34.6981
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Bayramda dinlenen vücuda birden yüklenilmemeli

Bayramda dinlenen vücuda birden yüklenilmemeli
Ramazan ayında yaşanan uzun süreli açlık sonrası bayramda insanların birden yemeğe yüklenmesi sağlık sorunlarına neden oluyor.

Bayramda insanların sağlık sorunuyla karşılaşmamaları için mideye birden yüklenilmemesi gerektiğini söyleyen Özel Medical Park Hastanesi diyetisyeni Ebru Piroğlu, bayramdan tatlıdan sonra kola yerine ayran veya su tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden olan tatlının bayramda dozunda tüketilmesi gerektiğine de değinen Piroğlu şunları kaydetti: "Ramazan ayının bitimi ile 3 veya 4 günlük ödül günü var. Ödül günü olan bayramda önümüze her türlü yiyecek gelecek. Bayram ziyaretlerinde ikram edilen tatlılar ve börekleri vücudun kaldırabileceği ölçüde yemeliyiz. İkram edilen besinleri tabi ki yiyeceğiz. Çünkü kültürümüzde bayramda baklava gibi tatlı türlerini ikram etme ve tüketme vardır. Ancak su içme alışkanlığı kültürümüzde yok. Tatlının yanında şekerli ve asitli içeceklerin tüketilmesi yerine su içilmesi daha sağlıklıdır. Ayrıca kana hızlı karışan besinler kan şekerini ciddi anlamda yükseltir ve birden bire düşürür. Bunu yaşamamak için tatlının ardından mutlaka bir bardak ayran tüketilmelidir. Bayramda yenen tatlı sonrasında tüketilecek bir bardak ayran hem kan şekerini düzenler, hem de gıdanın vücuda çabuk karışmasını engeller."

Ramazan ayında insanların kilo kaybı yaşadığını düşündüklerini ancak böyle bir durumun söz konusu olmadığını savunan Piroğlu, Ramazan'ın sona ermesiyle yaşanan uzun süreli açlıkların da son bulduğunu söyledi.

Ramazandan sonra İnsanın sürekli yeme isteğinin arttığını da vurgulayan Piroğlu şöyle devam etti: "Yaşanan uzun süreli açlıktan dolayı insanlar bir anda yemeye başlıyor ve vücut ister istemez depolamaya geçiyor. Aslında Ramazan ayında yalancı kilolar dediğimiz kilo kayıpları olur. Vücut bir makine gibidir. Kendine en gerekli olan yağları en sona saklar. Bizler Ramazanda kilo verdiğimizi zannederiz. Ancak kaybedilen kas ve sudur. Ramazan'dan sonra normal yeme planına geçtiğimizde ise kaybedilmemiş yağların üstüne vücut, salata da yense yağa dönüşüyor. Çünkü ciddi bir kıtlıktan çıkılmıştır. Vücudun aldığı yiyecekler, özellikle kana çabuk karışan ve vücudun yağ depolamasını kolaylaştıran yiyeceklerdir. Bu yiyeceklerin vücutta sindirilirken oluşturduğu bir takım toksit üyeler vardır. Bu toksit üyelerin dışarı atılabilmesi için ciddi anlamda su tüketilmesi gerekmektedir. Aksi halde vücutta ödem olacaktır. Tatlı ve tuzlu vücutta şişkinlik yapar. Bu da kilo artışını kolaylaştırır." dedi.

Piroğlu, yürüyüş yapmanında önemine değinerek, bayram ziyaretlerinde özellikle kısa mesafelerde araç kullanımı terk etmeleri gerektiğini kaydetti.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2429 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim