• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 14 °C

Bayramda kalori ölçümlerini ihmal etmeyin

Bayramda kalori ölçümlerini ihmal etmeyin
Kurban Bayramı'nda vatandaşların nasıl beslenmesi gerektiği konusunda uzmanlar uyardı. Gazi Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sefer Aycan, "Diyabetik hastalar ve kalp ve ...

UZMANLAR UYARDI: BAYRAMDA KALORİ ÖLÇÜMLERİNİ İHMAL ETMEYİN

 Kurban Bayramı'nda vatandaşların nasıl beslenmesi gerektiği konusunda uzmanlar uyardı. Gazi Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sefer Aycan, "Diyabetik hastalar ve kalp ve kolesterol rahatsızlığı olanlar bayramda beslenmelerine dikkat etmeli. Kalori ölçümlerini takip etmeleri gerekiyor. Etin sindirimini kolaylaştırmak için soğan yenebilir" dedi.

Gazi Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sefer Aycan, ANKA'ya yaptığı açıklama ile şeker ve et tüketiminin artacağı Kurban Bayramı öncesinde vatandaşları beslenme konusunda uyardı.

-"ET YANINDA SOĞAN YENEBİLİR"

Prof. Dr. Aycan, diyabet hastalarının ve kalp ve kolesterol rahatsızlığı olan vatandaşların aşırı et tüketmemesi gerektiğini vurgulayarak "Diyabetik hastalar özellikle şeker ve et tüketimine dikkat etmeli. Kalp hastalığı olanlar, yaşlılar kolesterol rahatsızlığı olanların bayramda beslenmelerine dikkat etmeleri gerekiyor. Et tüketiminin yanında çok sık yenecek sakatat, işkembe, karaciğer ve beyin gibi şeyler kolesterol değeri yüksek yağlı etlerdir. Bunların tüketimi kolesterol yüksekliğine bağlı sorunlar yaşanabilir. Aşırı yorgunluk ve baş ağrısı gibi şikayetlere neden olabilir. Et yerken sindirimi kolaylaştıracak salata ve soğanla yenilmesi gerekir. Soğan etin metabolizmasını ve sindirimini kolaylaştırıyor. Soğan tüketiminde mide rahatsızlığı olanlar da dikkat etmeli, soğan onları rahatsız edebilir" dedi.

-DİYABET HASTALARI DİKKAT-

"Diyabet hastaları kalori ölçülerini bayram diye aşmasınlar" diyen Prof. Dr. Aycan, diyabet hastalarının insülin ya da ilaç alıp bayramda aşırı yemek yediklerini ileri sürdü. Prof. Dr. Aycan, bayramda sağlık sorunları yaşayanların nasıl beslenmesi gerektiğine ilişkin ise "Bayramda da olsa günlük diyetlerini aşmamaları gerekiyor. Bayramda yedikleri günlük kalori hesaplarını aşmamalı. Şekerlerini sürekli ölçerek kan şekerini dengelemek gerekiyor. Kalp hastaları için de kolesterol rahatsı edicidir. Et de sindirimi zorlayan ve kalbin yükünü arttırarak sağlık sorunları oluşturabilir. Akşam saatlerinde yenecek etli yemekler sindirim sorunu yaşatır. Et yemekleri erken saatlerde aşırıya kaçmadan yenilmeli" şeklinde konuştu.

-"HAŞLANMIŞ ET TÜKETİLMELİ"-

Etin nasıl tüketilmesi gerektiği konusunda da bilgiler veren Prof. Dr. Aycan, etin haşlanarak yenilmesi gerektiğini önerdi. Aycan, "Genel beslenme açısından etler haşlanmış olarak tüketilmeli. Yanmış etler, kebap türü etleri tavsiye etmiyoruz. Mangal kanserojen olabilir Çünkü yanmış yağlar kanserojen olarak kabul ediliyor. Onun yerine haşlanmış etler tüketilmeli çünkü haşlanmış etler daha hafif ve risklerden daha uzak" dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2260 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim