• BIST 9079.97
  • Altın 2308.186
  • Dolar 32.331
  • Euro 35.112
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 22 °C

Bayramda kilo almak istemiyorsanız bu uyarılara dikkat

Bayramda kilo almak istemiyorsanız bu uyarılara dikkat
Ramazan Bayramı'nın vazgeçilmezleri arasında yer alan şeker, çikolata ve hamur tatlılarının aşırı tüketimi, başta sindirim sistemi rahatsızlıkları olmak üzere pek çok hastalığa davetiye çıkarıyor.

Bayram sofralarının hafif yiyecek ve içeceklerden oluşan bir menü ile hazırlanmış olması ve misafirlere tatlı bir ikram olarak kuru meyve veya dondurma sunulması sağlıklı kalmak için önemli tavsiyeler arasında yer alıyor. Memorial Kayseri Hastanesi Diyetisyeni Hülya Tulgar, Ramazan Bayramı'nda sağlıklı beslenme hakkında bilgi verdi.

Ramazanda verdiğiniz kiloyu 3 günde almayın

Ramazan ayında genellikle iftar, sahur ve ara öğünler olmak üzere 2 ya 3 kez yemek yenilmektedir. Ramazan sonrasında ise az ve sık yemek yemeye özen gösterilmeli, metabolizma Ramazan öncesindeki normal durumuna getirilmelidir. Ramazan Bayramı, beslenme açısından bir adaptasyon süreci olarak değerlendirilmelidir. Ayrıca bayramda aşırı yemek, vücuttaki yağ oranını arttırır, ciddi sağlık problemlerine yol açar. Unutulmamalıdır ki, insanların önemli bir kısmı Ramazan'da kaybettikleri kiloyu bayram sonrasında alabilmektedir.

Mide bağırsak sorunları artıyor

Ramazan ayındaki beslenme alışkanlıklarının, bayram nedeniyle aniden değişmesi insan metabolizmasını etkilemektedir. Uzun süreli açlık, metabolizma hızının azalmasına neden olmakta, Ramazan bayramı sonrasında aşırı yeme-içme ile birlikte bazı problemler de kaçınılmaz hale gelmektedir. Ramazan bayramında tatlı tüketiminin artması da önemli bir sorun haline gelmektedir. Bayram boyunca alışılmışın dışında yemek yemek, çok fazla şeker, çikolata ve ağır hamur tatlılarını tüketmek sindirim sistemi ile ilgili sorunlara neden olmaktadır.

Yanınızda fındık ve badem bulundurabilirsiniz

Bayram boyunca yapılan eş-dost ve akraba ziyaretleri günlük beslenme düzeninin bozulmasına neden olmaktadır. Bayram süresince ara öğünler atlanabilmektedir. Ziyaretler sırasında sunulan enerjisi yüksek, kalorili besinlere 'hayır' diyebilmek oldukça zor olmaktadır. Bayram boyunca kontrolü elde tutabilmek adına, evden çıkmadan yağsız süt ürünleri, fındık, badem gibi yağlı tohumlar veya kuru meyveler tüketmek beslenme açısından hem pratik olacak hem de kalorisi yüksek ikramlardan kaçma fırsatı oluşturacaktır.

Her ziyarette kahve içmeyin

Özellikle Ramazan Bayramları'nın vazgeçilmez ikramlarından olan tatlı ve çikolatadan uzak durmak gerekmektedir. Çikolataya ve şekere alternatif olarak vitamin, mineralden zengin olan ve posa içeriği yüksek olan kuru meyveler ile ceviz, fındık gibi kuruyemişler ikram edilmesi sağlık açısından daha uygundur. Bayram boyunca gelecek olan misafirlere; meyve salataları, light dondurmalı meyve tatlıları veya light sütlü tatlılar ikram edilmesi gerekmektedir. Aşırı kilo sorunu ya da bir kronik hastalığı olmayan kişilerin günde 1 porsiyon tatlı tüketmesi önerilmektedir. Bayram ziyaretleri sırasında, kafeinli ve asitli içeceklerden kesinlikle uzak durulmalıdır. Kahveden günde 1-2 fincandan fazla içilmemeli, asitli içeceklerin yerine ayran ya da taze sıkılmış meyvelerin suları ikram edilmelidir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3871 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim