• BIST 9079.97
  • Altın 2308.099
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.0976
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 22 °C

Bayramda mide sağlığını koruyacak 10 Altın Öneri

Bayramda mide sağlığını koruyacak 10 Altın Öneri
Ramazan ayı boyunca oruç tutan pek çok kişi, bayramda kendini hiç doymayacakmış ve aç kalacakmış gibi hissediyor. Bu nedenle de sabah kahvaltısından başlayarak çok fazla yemek yiyorlar.

Bu Önerilerle Hem Bayram İkramlarını Geri Çevirmeyin Hem de Mide Sağlığınızı Koruyun

Ramazan ayı boyunca oruç tutan pek çok kişi, bayramda kendini hiç doymayacakmış ve aç kalacakmış gibi hissediyor. Bu nedenle de sabah kahvaltısından başlayarak çok fazla yemek yiyorlar. Özellikle karbonhidrat açısından zengin, şerbetli tatlı, pasta ve börek gibi yiyeceklere yönelenler de bayramı hazımsızlık, şişkinlik ve reflü gibi hastalıklara bağlı şikayetlerle geçiriyorlar. Ayrıca Ramazan'da aldıkları kilolara bayram kilolarını da ekleyerek sağlık sorunlarının artmasına zemin hazırlayabiliyorlar…. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Gastroentroloji Uzmanı Doç. Dr. Orhan Tarçın, bayramı sağlıklı bir şekilde geçirebilmek için 10 altın öneri sundu.

1-Günde 1 Porsiyon Tatlıyı Aşmayın, Her Misafirlikte İkramın Dörtte Birini Yiyin

Türk mutfağının ve bayram mönülerinin vazgeçilmez tatlılarından baklava, revani ya da ekmek kadayıfı. Karbonhidrat açısından zengin bu tatlıların lezzetleri hiç kuşkusuz tartışılmaz. Ancak hamur işi olan bu şerbetli tatlılar, sağlıklı insanların midelerinde bile sorunlara neden olabiliyor. Bu nedenle ziyaretlerde sunulan her ikramın dörtte birini yerlerse, hem ev sahibini kırmamış, hem de midelerine bayram hediyesi vermiş olurlar.  Her gidilen yerde azar azar yenilen bu tatlıların günde 1 porsiyonu geçmemesi gerekiyor.

2-Bir Öğün Hamur İşi Yiyorsanız Bir Öğün Tencere Yemeği Yiyin, Aksi Takdirde Kilo Alırsınız

Genelde bayram süresince tüketilen yiyeceklerin çoğu karbonhidrat açısından zengin gıdalar oluyor ve vücut proteinden uzak kalıyor. Sonuç olarak da kilo alımı hızlanıyor. Bu nedenle bayram süresince alınan her karbonhidrat açısından zengin hamur işi ya da tatlının ardından mutlaka proteinli gıdalar yemek gerekiyor. İlk tercih ise baklagiller olmalı. Baklagillerin yanı sıra kırmızı et, beyaz et ya da mevsim sebzeleri, süt, yoğurt ve ayran da tercih edilebilir. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken bir konu özellikle hayvansal gıdaların ızgara olarak değil de tencere yemeği olarak yenmesi.

Bayramda Tercih Edilmesi Gereken Sağlıklı Yemek Sıralaması

·         Tencere Yemeği

·         Fırın yemeği

·         Izgara

·         Kızartma

Bayramı sağlıklı bir şekilde geçirmek ve kilo kontrolünü sağlamak hiç kuşkusuz herkes için büyük önem taşıyor. Bu nedenle bazı konulara özellikle dikkat etmek gerekiyor.  Bu süre zarfında alınan protein açısından zengin olan yiyeceklerin tencere yemeği olarak pişirilmesi gerekiyor.  Tencere yemekleri kendi suyu, domates ve soğanla birlikte piştiği için yoğunluğu daha az ve sindirimi daha kolay oluyor. Bayramda özelikle kızartma ve ızgaradan uzak durmak gerekiyor.

3-Glisemik Endeksi Düşük Gıdaları Tüketin

Bayramda özellikle baklagil, et, tahıllı ekmek, yoğurt, erik ve armut gibi glisemik endeksi  (şekeri yükseltme kapasitesi) düşük olan gıdaları tercih etmek gerekiyor. Bu tip gıdalar mideyi rahatlatıyor ve bayramda alınması muhtemel olan kiloların önüne geçiyor.

4-Bayram Ziyaretlerine Yürüyerek Gidin, Yokuş Çıkmak Sindirimi Kolaylaştırıyor

Bayram boyunca aşırı yemek yemek bilindiği gibi  mide sağlığı açısından çok zararlı. Yenilen bu yiyeceklerin üzerine kişi bir de hareketsiz kalıyorsa kendine büyük zarar veriyor demektir. Bu nedenle bayramda mutlaka egzersiz yapmak gerekiyor. Yapılacak en güzel egzersiz ise ziyaretler arasında yürümektir. Düz yolda ve  hafif yokuş yukarı çıkmak karın kaslarını çalıştırıyor, bağırsak sistemini düzene sokuyor ve sindirimi kolaylaştırıyor.

5-Ziyaretleri Uzun Tutun, İkramları Hızlı Tüketmeyin

Doyma sinyalleri beyne 15-20 dakika arasında bir sürede ulaşıyor. Bu nedenle bayram ziyaretlerinde sunulan yemekleri yavaş tüketmek gerekiyor. Kişi her öğün için kendine 20- 30 dakika arası vakit ayırmalı. Aksi takdirde doyacağından çok daha fazlasını tüketmiş oluyor. Bu da midesine hazımsızlık ve şişkinlik gibi şikayetlerle geri dönüyor. Halk arasında doğru bilinenin aksine soda içmek hazmı kolaylaştırmıyor, aksine reflü oluşumunu hızlandırıyor. Eğer hazımsızlık şikayeti yaşıyorsanız ilk yapmanız gereken orta tempoda bir yürüyüştür. 

6-Fazla Çay ve Kahve İçmeyin, 3 Litre Su Tüketin

Bayram ikramlarının vazgeçilmezlerinden çay ve kahveden mümkün olduğu kadar uzak durmak gerekiyor. Eğer uzak durmak mümkün olmuyorsa mutlaka kafeini düşük olan kahveleri tercih etmek ve şekersiz olarak tüketmek şart. Bayramda tercih edilmesi gereken en güzel ve sağlıklı sıvı sudur. Bayram süresince kişinin günde ortalama 2.5 litre su içmesi sağlığı açısından önemlidir. 

7-Bayram Reflüsü Olmamak İçin Yediklerinize Dikkat Edin

Bayramda en sık karşılaşılan mide sorunlarından biri reflüdür yani mide asidinin yemek borusunda kaçışıdır.  Bu durumun en büyük nedeni ise kişinin doğal gıdalardan uzaklaşıp, katkı maddeli yiyecekleri bolca tüketmesi. Reflüsü olan hastaların yanı sıra sağlıklı insanlarında bayramda beslenmelerine ve yaşam şekillerine dikkat etmeleri gerekiyor. Aksi takdirde hiçbir mide sorunu olmayan bir kişi dahi bayramı reflü hastası olarak bitirebiliyor. Reflü olan kişilerin bayram ziyaretleri yapacakları günün sabahında doktorları tarafından önerilen asit azaltan ilaçları,  akşam yatmadan önce ise reflü oluşumunu engelleyen süspansiyonları almaları faydalı olacaktır.

8-Yemekten Sonra Uykunuz Gelirse Televizyon Koltuğunu Tercih Edin

Akşam saatlerinde yapılan bayram ziyaretlerinde yenilen yemeklere özellikle dikkat etmek gerekiyor. Bu ziyaretlerde yenilen yemeklerin ardından hemen uyumak sağlıklı insanlarda bile reflü oluşumunu tetikliyor. Bu nedenle yemek yedikten sonra 3 saat yatmamak gerekiyor. Kişi illa uyumak istiyorsa televizyon koltuğunda yatmalı ya da çok yüksek bir yastıkta vücudu 45 derece olacak şekilde uyumalıdır.

9-Hazımsızlık En Çok Kalp Krizi ile Karışır, Dikkat Edin

Bayram dönemlerinde en çok yaşanılan sıkıntılardan biri de hazımsızlıktır. Aşırı derecede ve hızlı şekilde yemek yemek midenin boşalma hızını yavaşlatıyor. Bu durum da hazımsızlığa neden oluyor. Hastalar zaman zaman yaşadıkları bu hazımsızlığı kalp krizi ile karıştırıyorlar. Sağlıklı insanlarda hazımsızlık hareketle giderilse de kalp hastalarında hareket yapmak  sıkışmaya ve hatta krize dahi neden olabiliyor.

10- Bayramda Yaşadığınız Mide Rahatsızlıklarını Önemseyin

Mide sorunu olan, fakat hastalıklarından haberdar olmayan çok sayıda insan var. Bu hastalar kendilerini sağlıklı olarak düşünüp oruç tutuyor ve ardından ise bayramın ilk günlerinde ciddi mide sorunlarıyla karşı karşıya kalıyorlar. Bu hastalıkların başında ise ülser ve mide kanaması geliyor. Ülser hastaları uzun süre aç kaldıklarında ya da mideye zarar veren ağrı kesici ilaçlar aldıklarında kanama gibi ciddi sorunlarla karşı karşıya kalıyorlar. Bayramda en ufak mide sorunu yaşayan kişiler, bayramdan sonra mutlaka bir gastroenteroloji uzmanına başvurmalı. 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4341 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim