• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 21 °C

Bebeğiniz durmadan ağlıyorsa ne yapmalısınız?

Bebeğiniz durmadan ağlıyorsa ne yapmalısınız?
Nedeni bilinmeyen kolik sancıları yaşayan bebeklerin ritmik hareket ve sakinleştirici sesle uykuya dalabilecekleri belirtildi.

Nedeni bilinmeyen kolik sancıları yaşayan bebeklerin ritmik hareket ve sakinleştirici sesle uykuya dalabilecekleri belirtildi.

Memorial Antalya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nde görevli Uzman Dr.Ömer Berk, gaz sancılarının bebek 6 aylık olduğunda genellikle geçtiğini belirtti. Kolik sancıların bebeklerin 6’ıncı haftadan itibaren 3 saat gibi bir süre boyunca huzursuz olmaları beklenen bir durum olduğunu ve genellikle 3-4 aylık olduklarında bu keyifsizlikleri 1 ya da 2 saate indiğini belirten Uzman Dr. Ömer Berk, "Eğer bebek birkaç saat içinde sakinleşiyor ve günün diğer kısmında huzurlu oluyorsa, anne ve babaların alarma geçmelerine gerek yoktur" dedi.

KOLİK SANCILARI BEBEK BÜYÜDÜKÇE GEÇİYOR

Bebeğin ağlaması durmaksızın gün ve gece boyunca devam etmesi durumunda kolik (gaz) sancılarından şüphelenilmesi gerektiğini kaydeden Dr. Berk, şöyle konuştu: "Bebeklerin yaklaşık beşte birinde 2-4. haftalarında kolik gelişebilmektedir. Gün boyu sürecek ağlama krizlerine neden olan kolik sorununun neden kaynaklandığı bilinmemektedir. Kolik genellikle bebeğin uyarımlara karşı aşırı hassas olduğunu ya da olgunlaşmamış sinir sistemini kontrol edemediğini göstermektedir. Bebek büyüdükçe, 3 ya da 4 aylık olduğunda veya en geç 6 aylıkken, sinir sistemini daha kolaylıkla kontrol edebileceğinden kolik kaynaklı ağlamalar geçecektir."

EMZİREN ANNELER BESLENMESİNE DİKKAT ETMELİ

Berk, bazen emziren annelerin diyetlerinde olan bir yemeğe karşı hassas olduklarının göstergesi olan kolik sancıların bazen de mamalarda bulunan süt protein içeriğine karşı hassasiyet kaynaklı olabildiğini vurguladı.

Kolik tarzı ağlamaların bazı durumlarda fıtık gibi bir hastalığı işaret ediyor olabildiğini anlatan Berk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yapabileceğiniz tek şey bu dönemin geçmesini beklemek olsa da, bazı şeyleri deneyerek bebeğinizin sakinleşmesini sağlamaya çalışmanız mümkündür. Öncelikle çocuk doktorunuza danışarak bu ağlama krizlerinin herhangi bir hastalığa bağlı olmadığından emin olunmalıdır. Bebeğinizin sakinleşmesi için, eğer bebeğinizi emziriyorsanız, beslenmenizden süt ürünleri, kafein, soğan, lahana ve diğer rahatsızlık verebilecek yiyecekleri çıkarmalısınız. Mama ile bebeğinizi besliyorsanız doktorunuzdan protein hidrolizat hakkında bilgi almalısınız. Kolik nedeni yiyecek hassasiyeti ise bu değişiklikleri yaptıktan birkaç gün sonra durum iyileşecektir." 

BEBEĞİ SAKİNLEŞTİRMEK İÇİN

Bebeğin aşırı beslenmesinin de kolik sancılara neden olabileceğini ifade eden Dr.Berk, sözlerine şöyle devam etti: "Genel olarak öğünleri arasında en azından 2 ya da 2,5 saat olsun. Bebeğinizi bebek arabasıyla yürüyüşe çıkarın. Hareket etmek onu sakinleştirecektir. Kucağınızda sallayın, yan odada elektrik süpürgesini çalıştırın. Devamlı ritmik hareket ve sakinleştirici ses onun uykuya dalmasına yardımcı olabilir. Emzik verin. Anne sütü alan bebeklerin bazıları bunu reddetse de, çoğu için anında rahatlama sağlayacaktır. Bebeğinizi göbeği dizlerinize gelecek şekilde yatırın ve sırtını ovun. Beline uygulanan basınç onu rahatlatabilir. Bebeğinizi, güvende ve sıcak hissetmesi için büyük, ince bir battaniyeye sarın. Gergin ve endişeli hissettiğinizde ailenizden birinin ya da arkadaşınızın bebeğe bakmasını sağlayın ve evden dışarı çıkın. Bir ya da iki saatliğine olsa bile evden uzaklaşmak olumlu bir bakış açısına sahip olmanızı sağlayacaktır."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3246 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim