• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 24 °C

Bebek beslenmesinde tahıllı gıdaların önemi

Bebek beslenmesinde tahıllı gıdaların önemi
Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr.Özlem Demirel’in bebeklerin beslenmesinde tahıllı gıdaların önemini anlattı. Bebeklerde ilk 6 aya kadar sadece anne sütü ile beslenmeyi,..

BSK Aydın Anka Hastanesi Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr.Özlem Demirel’in bebeklerin beslenmesinde tahıllı gıdaların önemini anlattı.

Bebeklerde ilk 6 aya kadar sadece anne sütü ile beslenmeyi öneriyoruz ancak annesi çalışan, tıbbi gereksinim nedeniyle formula (mama) takviyesi başlanmış veya çok iştahlı bebeklerde 4-5 aydan sonra azar azar ek gıdalara geçilebilir. 4 aydan önce bebeğin katı gıdaları alabilmesi için gerekli olan yutma fonksiyonu yeterli değildir. Bu geçiş döneminde de anne sütü halen devam ederken ilk başlanılması önerilenler sebze püresi, meyve püresi ve tahıllı karışım mamalarıdır. Tahıllı mamaların içeriğindeki demir ve lifler, bebeğin anne sütünden katı gıdalara geçişini kolaylaştırır.

Anne sütü, sindirimi çok kolay bir besindir. O nedenle bebekler her emdikten sonra bol miktarda sıvı kaka yaparlar. Ancak bebeklerin barsak sistemlerine anne sütü dışında başka bir ek gıda eklendiğinde kaka katılaşacağından ıkınma ve zorlanma olabilir ve huzursuzluk baş gösterebilir.

Tahıllı gıdalar barsak hareketlerini düzenleyeceğinden kabızlık ve ishal gibi istenmeyen etkiler de daha az olur.

Tahıldaki lif oranı oldukça yüksektir. Yüksek lif oranı, bebeğin kakasının miktarını arttırdığı gibi daha yumuşak ve sık yapmasını sağlar ve kakanın barsaktan geçiş süresini de hızlandırır. Bu da anne sütüne daha yakın bir durumdur.

Erken bebeklik döneminden itibaren tahil bazlı lif içeren gıdalarla beslenmeye başlamanın ileriki çoçukluk döneminde ki obezite (şişmanlık) riskini de azalttığı gösterilmiştir.

Yurdışında bazı ülkelerde (Örn. ABD) bebekler için özel demirle zenginleştirilmiş tahıl karışımları (cereal) mevcuttur. Bunlar anne sütü veya devam formülünün içine koyularak bebeğe verilebilir. Ülkemizde de tahıl bazlı hazır kaşık mamaları mevcuttur.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3639 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim