• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 30 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 26 °C

"Bebek Mamalarını Sağlık Bakanlığı Ruhsatlandırmalı ve Marketlerde Satılmamalı"

"Bebek Mamalarını Sağlık Bakanlığı Ruhsatlandırmalı ve Marketlerde Satılmamalı"
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, "Bebeklerimizin yani geleceğimizin sağlığı göz ardı edilemez."

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, "Bebeklerimizin yani geleceğimizin sağlığı göz ardı edilemez. Bu yüzden bebek mamaları bir an önce Sağlık Bakanlığı'nın denetimine girmeli, marketlerde satılması engellenmeli, sadece eczanelerde satılmalıdır" dedi.

TEİS Eskişehir'de ikiz bebeklerin mamadan zehirlenerek öldüğü şüphesi üzerine, mamaların hangi koşullarda, nerede ve nasıl satıldığı konusu yeniden gündeme gelmesi üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Saydan, öncelikle Eskişehir'de yaşanan bebeklerin ölümünden dolayı duydukları üzüntünün derin olduğunu, bu elim olayın bebek mamasından kaynaklandığı şüphesinin bile son derece üzücü bir durum olarak nitelerken, "Sendikamız kurulduğundan bu yana bebek mamalarının eczanelerde ve Sağlık Bakanlığının denetiminde satılması gerektiğini savunmuş ve halen bu konudaki mücadelesini sürdürmektedir. Çünkü bebeklerimizin yani geleceğimizin sağlığı göz ardı edilemez. Bebek oyuncakları ve bezleri Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı olarak satılmaktayken, mamaların Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılması son derece vahimdir" dedi.

"Tarım ve Köyişleri Bakanlığı mamalara ruhsat vermemeli"
Aaçıklamada, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın sadece hayvan yemlerine onay veren ve pestisit kontrolü yapabilen, etken madde, yabancı madde analizi yapamadığı halde bebek mamalarını ruhsatlandırması gerektiğini söylerken, "Bebek bezleri ve oyuncaklarının denetimi Sağlık Bakanlığı'ndayken ve Sağlık Bakanlığı'nın elinde son derece titiz tahlilller yapabilen bir Hıfzıssıhha Laboratuarı dururken neden mamaların ruhsatlandırılma yetkisi yeterli tetkik ve tahlili yapamayan Tarım Bakanlığı'na verilmiştir? Mamalar içinde bulunan, vitamin, protein vb bileşimler açısından son derece titizlikle hazırlanması, uygun saklama koşullarında bekletilmesi ve zamanı geçmeden tüketilmesi gereken ürünlerdir.

Oysa Tarım Bakanlığı'nın bitkisel ilaçlar ve preparatlar konusunda verdiği denetimsiz ruhsatlandırmadan dolayı birçok vatandaşımızın sağlığını ve hayatını kaybettiği gerçeğini unutmamamız gerekiyor. Bebek mamalarının da ruhsatlandırılmasının Sağlık Bakanlığı'na geçmesi için geleceğimizin teminatı bebeklerimizin de sağlığını yitirmesi mi gerekiyor" denildi.

"Bebek mamaları kişinin göz zevkine göre alınıp bilinçsizce tüketilmeye başlandı"
Açıklamada, bebek mamalarının sadece eczanelerde ve eczacı kontrolünde satılması gerektiğini, market raflarında satılmaya başlanmasının doğru olmadığını vurgularken, "Mamaların marketlerde satılmaya başlaması sonucunda mamalar hakkında biz eczacılar olarak annelere 'anne sütü yeterli olduğu sürece ve zorunlu olmadıkça ilk 6 ay mutlaka anne sütü vermeleri gerektiği' ya da 'hangi mamanın daha uygun olacağını' ve 'nasıl hazırlanacağını' anlatamadığımız gibi görsel öğelerin ön plana çıkmasıyla bebek mamaları kişinin göz zevkine göre alınıp bilinçsizce tüketilmeye başladı.

Üstelik şimdi mamaların üzerine yazılan katkı maddeleri (demir içerdiği vb.) reklam unsuru olarak kullanılmakta ve satışı cazip hale getirilmeye çalışılmaktadır" dedi.

"Bebek mamaları marketlerin depolarında saklanmaz"
Mamaların rutubetsiz ortamda ve uygun oda sıcaklığında saklanması gerektiğini, hangi marketin deposunun böyle bir ortamının mevcut olduğunu, bu konuda hangi kurumun, hangi yöntemle, nasıl bir denetim yaptığını kamuoyuna açıklamasını gerektiğini düşündüklerini söyleyen açıklamada, "Geleceğimizin teminatı bebeklerimizin kullandığı mamaların saklanma koşullarının kontrol edilmediğini düşünmek bile istemiyoruz" ifadelerine yer verildi.

TEİS

Bu haber toplam 3610 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim