• BIST 9524.59
  • Altın 2489.764
  • Dolar 32.5509
  • Euro 34.7218
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 17 °C

Bebek mi yapacaksınız, önce diş hekimine gidin!

Bebek mi yapacaksınız, önce diş hekimine gidin!
Hamilelik, diş sağlığını olumsuz etkileyen dönemlerden biri. Periodontoloji uzmanı Dr. Ayşegül Yıldırım Mirza, hamilelik düşünen kadınların öncesinde bir diş hekiminin kontrolünden geçmelerinin faydalarına işaret ediyor.

Hamilelik, ergenlik, menopoz ve regl dönemlerinin yanı sıra, doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda da hormonal değişiklikler meydana geldiğini hatırlatan Dr. Yıldırım Mirza, bu ilaçların diş etlerini etkilediğini ve ağızdaki bakteri plağında yer alınan toksinlere olan tepkisini şiddetlendirdiğini söylüyor. Bu da diş etlerinin şişmesine, renginin kızarmasına, kolayca kanamasına ve hassaslaşmasına neden olduğunu söylüyor. Hamile hastalara sadece acil durumlarda müdahale edilebiliyor. Bu nedenle sağlıklı bir ağızla hamileliğe başlamak önem taşıyor.

meme-kanseri-batili-kadini-daha-cok-seviyor-3066.jpgKadınların yüzde 64’ü meme kanserine karşı önlem almıyor

Avon Türkiye’nin yaptığı meme kanseri araştırmasına göre Türkiye’de kadınların yüzde 64’ü meme kanserine karşı herhangi bir önlem almıyor. “Meme Kanseri ile Mücadele Projesi”nin 15. yılında, 12 farklı ilde 18-65 yaşları arasındaki 1.300 kadınla telefon görüşmesi yoluyla gerçekleştirilen araştırmada ortaya çıkan bazı sonuçlar şöyle:

• Meme kanserine karşı önlem alan kadınların yüzde 72’lik çoğunluğu kendi kendine muayene yöntemini tercih ediyor.
• Sosyoekonomik statü yükseldikçe, meme kanserine karşı doktora gitme ve mamografi çektirme oranları da artıyor.
• Daha önce mamografi çektirdiğini söyleyen kadınların oranı sadece yüzde 27.
• 55 yaşın üstündeki kadınların yarısından fazlası bugüne kadar mamografi çektirmediklerini söylerken; bu grubun yüzde 40’ı her yıl mutlaka bir kez mamografi çektirdiklerini belirtiyor.

nisan-2011-saglik-1-resim-3.jpgAntibiyotik vajina florasını bozuyor

Kaşıntı, yanma, kötü kokulu vajinal akıntı ile karakterize olan vajinal enfeksiyonların sebeplerinden birinin de antibiyotik kullanımı olduğunu biliyor muydunuz? Çünkü antibiyotikler bu bölgedeki bakteri ve mantarları öldürürken, vajinayı yabancı mikro organizmalara karşı koruyan yararlı bakterileri de yok ediyor. Türk- Alman Jinekoloji Eğitim ve Araştırma Vakfı Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, yararlı bakterilerden en önemlisinin lactobacillus acidophilus olduğunu belirterek şu bilgileri veriyor: “Bu bakteri vajinanın doğal florasında yaşayıp, vajinanın hastalıklardan korunmasını sağlıyor. Aslında bu bakteriler antibiyotik veya mantar tedavisi sonrası yavaş yavaş ortamda çoğalacaktır. Fakat daha tam çoğalmadığı dönemde vajinaya başka bir bakteri veya mantar girerse, kişi tekrar vajinal bir hastalığa yakalanıyor.” Lactobacillus acidophilus içeren preparatlar olduğunu söyleyen Ünlü, “Eğer antibiyotik veya mantar tedavisi sonrası bu yararlı bakterileri vajinal floraya hızla yerleştirebilirsek hastalıkların tekrarlama sıklığını da belirgin şekilde azaltmış oluruz” diyor.

nisan-2011-saglik-1-resim-4.jpgAdet döngünüzü kayıt altına alın

Adet döngüleriniz sağlık durumunuzla ilgili birçok ipucu verebilir. Örneğin, seyrek ya da sık adet görme polikistik over sendromu, miyom ya da hormonal problemler gibi sağlık sorunlarına işaret edebilir. Bu nedenle hafızanıza güvenmeyin, ajandanıza adet gördüğünüz tarihleri not almayı alışkanlık haline getirin.

Formsante Dergisi

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3331 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim